Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

«Τσουνάμι» ρευστοποιήσεων σημειώθηκε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με το κλίμα να επιβαρύνεται σημαντικά από τις απώλειες που σημειώθηκαν την Πέμπτη στη Wall Street, αλλά και τη σημαντική πτώση των ευραγορών και των futures στις ΗΠΑ μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο. Εκλεισε με αυτόν τον τρόπο μια πολύ κακή εβδομάδα για το ΧΑ, το οποίο δεν κατάφερε μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης να διατηρήσει τις 3.

«Τσουνάμι» ρευστοποιήσεων σημειώθηκε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με το κλίμα να επιβαρύνεται σημαντικά από τις απώλειες που σημειώθηκαν την Πέμπτη στη Wall Street, αλλά και τη σημαντική πτώση των ευραγορών και των futures στις ΗΠΑ μία ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο. Εκλεισε με αυτόν τον τρόπο μια πολύ κακή εβδομάδα για το ΧΑ, το οποίο δεν κατάφερε μετά τη συνεδρίαση της Τρίτης να διατηρήσει τις 3.300 μονάδες και υποχώρησε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Οι πιέσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στην αμερικανική οικονομία, που έδειξαν μείωση της απασχόλησης και κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας.

Ο γενικός δείκτης, ο οποίος κινήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε στις 3.143,86 μονάδες καταγράφοντας ημερήσια πτώση 2,44%. Για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο των πωλήσεων βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλέον διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη, ωστόσο η διεθνής πιστωτική κρίση δεν επιτρέπει την αυτονόμησή του από το εξωτερικό, όπου τα προβλήματα είναι σημαντικά. Στο απαισιόδοξο κλίμα ήλθε να προστεθεί και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της προβλέπουν τώρα ότι η μέση ετήσια ανάπτυξη της ευρωζώνης θα κυμανθεί εντός του εύρους του 1,1%1,7% το 2008 και από 0,6% ως 1,8% το 2009. Τον πληθωρισμό τον τοποθετούν στο 3,4%-3,6% για το σύνολο του 2008 και στο 2,3%-2,9% για το 2009. Κατά τα άλλα, στην ελληνική ρηχή αγορά οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και της «περιφέρειας», παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρείες τους παρουσιάζουν ισχυρή κερδοφορία, απαξιώνονται στο ταμπλό. Βασική αιτία αποτελεί η ανυπαρξία μικροεπενδυτών, οι οποίοι φαίνεται να έχουν γυρίσει την «πλάτη» στις μετοχικές αξίες. Μετοχές
ΜΙG: Νέες απώλειες σημείωσε η μετοχή της εταιρείας, η οποία βρήκε αντιστάσεις στο επίπεδο των 4,02 ευρώ. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο όγκος των συναλλαγών, καθώς αρκετοί είναι οι επενδυτές που επέλεξαν να τοποθετηθούν σε αυτές τις αποτιμήσεις. Μετά τις δημοπρασίες έκλεισε στα 4,12 ευρώ με πτώση 1,44%.

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρές πιέσεις κατεγράφησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη μετοχή της τράπεζας στέλνοντας την τιμή της στα 16,5 ευρώ, με ημερήσια πτώση της τάξεως του 3%. Παρ΄ ότι η κερδοφορία της βαίνει αυξανόμενη, η κρίση στις αγορές δεν άφησε τον τίτλο αλώβητο.

ΟΤΕ: Μικρότερες ήταν οι απώλειες της τηλεπικοινωνιακής μετοχής σε σχέση με τον γενικό δείκτη, δείχνοντας ότι μπορεί να αντισταθεί στη γενικότερη πτώση των μετοχών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία στους αναλυτές για τη συνέχεια. Εκλεισε στα 14,48 ευρώ με πτώση μόλις 0,69%.

3Ε: Μεγάλη πτώση είχε χθες η μετοχή, η οποία υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 16 ευρώ, αφού κάθε φορά που το κλίμα στις αγορές «στραβώνει» δέχεται μεγάλες πιέσεις. Το κοντέρ χθες σταμάτησε στα 15,90 ευρώ, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 4%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.