Η κρίση στον Καύκασο καταλύτης για τις εξελίξεις

Η διπλωματία του ποδοσφαίρου «λύνει» το χρόνιο πρόβλημα της (μη) αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στην Αρμενία, που στοιχειώνει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Αρμενίας. Σε μια ιστορικά πρωτοφανή κίνηση, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ θα παραστεί σήμερα στο Εθνικό Στάδιο του Ερεβάν, όπου θα παρακολουθήσει τον αγώνα Αρμενίας- Τουρκίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί το 2010 στη Νότια Αφρική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η απόπειρα του προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι να αλλάξει manu militari την ισορροπία στον Καύκασο ήταν ο καταλύτης που έθεσε σε κίνηση τις εξελίξεις και στο Αρμενικό. Το μήνυμα που έλαβαν όλοι από την κίνηση Σαακασβίλι ήταν ότι δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένη την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Ετσι το Αζερμπαϊτζάν πήρε διακριτικά αποστάσεις και η Αρμενία είδε τη μεγάλη ευκαιρία να ενσωματωθεί στον σύγχρονο κόσμο και να επωφεληθεί από τη γεωπολιτική θέση της. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι υπόγειες στρατηγικές και γεωπολιτικές αλλαγές είχαν κατά κάποιον τρόπο «προεικονισθεί» στην πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση που απείλησε τις σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στο εκκλησιαστικό πεδίο αμφισβητήθηκε η «εθνική» αλληλεγγύη που είχε επιβληθεί με βάση τις γεωπολιτικές ισορροπίες της προηγούμενης περιόδου.

Η αμφισβήτηση- ενώ επιφανειακά έμοιαζε να αμφισβητεί ρωσικά κεκτημένα δικαιώματα- στο βάθος της προανήγγειλε μια νέα ισορροπία με ισχυρότερη την παρουσία της Ρωσίας. Ισως έτσι εξηγείται η μεταστροφή του Πατριαρχείου Μόσχας. Ενώ απειλούσε με σχίσμα την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο ρώσος Πατριάρχης κ. Αλέξιος άλλαξε στάση και ευχαρίστησε δημόσια τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τη συμμετοχή του στους εορτασμούς των 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό του Κιέβου. Οταν θέταμε το θέμα σε ρωσικούς εκκλησιαστικούς και άλλους παράγοντες, όλοι μάς έλεγαν ότι η αλλαγή έγινε έπειτα από συμβουλές του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Για τους σχεδιαστές της εκκλησιαστικής πολιτικής δεν ήταν ως τότε σαφές τι θα ακολουθούσε στη Γεωργία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.