Βιομήχανοι εναντίον φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, με τον ΣΕΒ να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών με υπόμνημά του προς τον κ. Γ.Αλογοσκούφη. Ταυτόχρονα όμως ζητεί πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω φορολόγηση των επαγγελματιών, θεωρώντας αναποτελεσματική την κατάργηση του αφορολογήτου.
Ο ΣΕΒ επικρίνει τον τρόπο εφαρμογής της φορολόγησης μερισμάτων και τον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, ενώ προτείνει τροποποιήσεις στη φορολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options).
Για τη φορολόγηση των μερισμάτων ο ΣΕΒ προβλέπει ότι το μέτρο θα φέρει περιορισμένα έσοδα και θα συμβάλει στη δημιουργία αντιαναπτυξιακού κλίματος, αφού θα αποτρέψει πιθανές επενδύσεις. Οπως επισημαίνουν στην Ξενοφώντος, «το σύστημα φορολόγησης εταιρικών κερδών μετά τον Ν. 2065/92,με εξάντληση της φορολογίας σε επίπεδο της εταιρείας,αποτελεί το μοναδικό ίσως σταθερό φορολογικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις και η οποιαδήποτε μεταβολή του θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο τη βιωσιμότητά του στο μέλλον». Η επιβολή πρόσθετου φόρου ουσιαστικά επαναφέρει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των ΑΕ, γεγονός που θα δράσει αποτρεπτικά στις επενδύσεις, ενώ η πρόβλεψη για μελλοντική μείωση των συντελεστών δεν αμβλύνει τις άμεσες επιπτώσεις από το νέο αυτό πλήγμα. Σχετικά με τον φόρο υπεραξίας, οι βιομήχανοι προτείνουν να υπάρχει απαλλαγή φόρου υπεραξίας μέχρι ενός ορισμένου ποσού και για χρόνο διακράτησης άνω των δύο ετών, καθώς και να συνυπολογίζονται οι ζημιές (οι λεγόμενες υποαξίες) που προκαλούνται. Για τη φορολόγηση των stock options ο ΣΕΒ ζητεί να μη φορολογούνται αναδρομικά τα προγράμματα διάθεσης μετοχών.
Ζητούνται πρόσθετα μέτρα για περαιτέρω φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Επίσης, για την κατάργηση του αφορολογήτου στους αυτοαπασχολούμενους, ο ΣΕΒ θεωρεί το μέτρο ανεπαρκές και προτείνει την εφαρμογή πλήρους συστήματος δικαιολόγησης δαπανών διαβίωσης και αγορών παγίων μεγάλης αξίας, με υποστήριξη από διασταυρώσεις στοιχείων.
Τέλος, οι επιχειρηματίες κρίνουν ως θετικό μέτρο την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ.
Στον ΣΕΒ εκτιμούν ότι τα όποια φορολογικά μέτρα πρέπει να συμβάλλουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας που έχει αποκτήσει το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας τα τελευταία χρόνια. Συγχρόνως, να συντείνουν στη διασφάλιση της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου (δηλαδή όχι άμεση επιβολή μέτρων που επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις για τις οποίες έχει γίνει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός), ενώ επιμένουν ότι οι έκτακτες ανάγκες πρέπει να καλύπτονται με έκτακτα μέτρα, για τον σκοπό αυτό τυχόν νέοι φόροι πρέπει να είναι εμφανές ότι επιβάλλονται πρόσκαιρα.