Κερδίζει το δολάριο από τη μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων

Η πρόσφατη ισχυρή δυναμική του δολαρίου έχει πάρει νέες διαστάσεις εξαιτίας της πανικόβλητης φυγής των κερδοσκοπικών και συντηρητικών κεφαλαίων από τις αγορές εμπορευμάτων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το δολάριο ενισχύθηκε και χθες σε σχέση με όλα τα αντίπαλά του νομίσματα. Το ευρώ, αφού έπεσε ως τα 1,4385 δολάρια από τα 1,4520 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,4460 δολάρια και η στερλίνα, αφού κατρακύλησε στα 1,7668 δολάρια από τα 1,7838 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,7720 δολάρια.

Η πρόσφατη ισχυρή δυναμική του δολαρίου έχει πάρει νέες διαστάσεις εξαιτίας της πανικόβλητης φυγής των κερδοσκοπικών και συντηρητικών κεφαλαίων από τις αγορές εμπορευμάτων το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Το δολάριο ενισχύθηκε και χθες σε σχέση με όλα τα αντίπαλά του νομίσματα.

Το ευρώ, αφού έπεσε ως τα 1,4385 δολάρια από τα 1,4520 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,4460 δολάρια και η στερλίνα, αφού κατρακύλησε στα 1,7668 δολάρια από τα 1,7838 δολάρια, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,7720 δολάρια. Επιπλέον, το ευρώ και η στερλίνα ξεπουλιούνταν και από τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση ή και ύφεση στην Ευρώπη. Ειδικότερα, επλήγησαν τα νομίσματα των χωρών που παράγουν πρώτες ύλες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Το δολάριο Αυστραλίας έπεσε αντί του δολαρίου στα 83,65 δολάρια, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα ενός και πλέον έτους. Παρόμοια πτωτική είναι η κίνηση και του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην κατρακύλα των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά η κατάσταση αυτή αφορά όλες σχεδόν τις τιμές των πρώτων υλών. Σημειωτέον ότι από τα 21 εμπορεύματα που παρακολουθεί η Deutsche Βank, τα 17 καταγράφουν απώλειες από 5% ως και 40% από τον Ιούλιο και μετά. Ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδυτές, θεσμικοί και κερδοσκόποι, θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν τα κολοσσιαία στοιχήματα που έχουν παίξει υπέρ της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων. Πρώτο θύμα από τη ραγδαία πτώση της τιμής των εμπορευμάτων ήταν η κατάρρευση του Οspraie, ενός από τα άλλοτε πέντε κορυφαία hedge funds που έπαιζαν στα εμπορεύματα. Η κατάρρευση του Οspraie σε συνδυασμό με το ξεφόρτωμα των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών και των εταιρειών ορυχείων έπληξαν τα κορυφαία χρηματιστήρια. Το Λονδίνο και το Παρίσι έκλεισαν με μεγάλες απώλειες κατά 2,15% και κατά 2,03%, αντιστοίχως. Η Φραγκφούρτη διασώθηκε με μικρότερη πτώση κατά 0,78%, ενώ η Wall Street προσπαθούσε να περάσει σε θετικό πρόσημο. Ο δείκτης Dow Jones έχανε γύρω στο 0,30% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία Οspraie Μanagement, στην οποία και ανήκει το κερδοσκοπικό αυτό κεφάλαιο, ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία του οφείλεται στη βουτιά που είχαν οι τιμές των αξιών ενέργειας και ορυχείων και τις οποίες είχε στο χαρτοφυλάκιό του. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, τον Ντουάιτ Αντερσον, οι απώλειες του Οspraie ήταν 26,7% τον Αύγουστο, με συνέπεια να χάνει 38,6% από τις αρχές του έτους. Σαρώνουν πάντως οι φόβοι ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω ρευστοποιήσεων, τις οποίες προκαλούν οι ανησυχίες ότι ορισμένοι δημοφιλείς δείκτες εμπορευμάτων, πάνω στους οποίους έπαιζαν θεσμικοί επενδυτές, όπως ο δείκτης εμπορευμάτων DJ-ΑΙG, θα κλείσουν με ζημιές τον τρέχοντα χρόνο. Σημειωτέον ότι ο δείκτης έχασε τα περισσότερα κέρδη του και είναι μόλις 3,8% υψηλότερα από τις αρχές του έτους.

Ο δείκτης Reuters-Jefferries CRΒδείκτης βαρόμετρο για τις τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως- έχει πέσει κατά 18,9% από τις 30 Ιουνίου, ενώ είχε καταγράψει κέρδη πάνω από 30% από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο. Τα κέρδη κατά 30% του πρώτου εξαμήνου ήταν και τα υψηλότερα των 35 ετών που είχε σημειώσει ο δείκτης αυτός. Επίσης, ο δείκτης εμπορευμάτων του S&Ρ GSCΙ, πάνω στον οποίο παίζονται επενδύσεις γύρω στα 100 δισ. δολάρια, έχει χάσει το ήμισυ των κερδών του. Πάντως, ο αναλυτής της UΒS Τζον Ριντ εκτιμά ότι η κατάρρευση του Οspraie είναι απίθανο να είναι το μοναδικό θύμα της κατρακύλας στις τιμές των πρώτων υλών. «Εχουμε ακούσει για έναν αριθμό από επενδυτές οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα πληγεί από τη δραματική πτωτική πορεία των εμπορευμάτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Είναι αλήθεια ότι η θυελλώδης πιστωτική κρίση- που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στις μετοχές και στα ομόλογα- και η διατήρηση ενός επικίνδυνα ασταθούς οικονομικού κλίματος, που ξεκίνησαν πέρυσι αλλά κορυφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είχαν πυροδοτήσει τη στροφή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων προς τις αγορές του πετρελαίου, του χρυσού και των άλλων πρώτων

Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια:
-2,15% το Λονδίνο και-2,03% το Παρίσι

υλών και εμπορευμάτων. Τεράστιες ποσότητες κερδοσκοπικού χρήματος εγκατέλειπαν άρον άρον τις αγορές ομολόγων και μετοχών και ακινήτων για να μπουν στον μαύρο χρυσό, παρά τις ενδείξεις ότι η δίψα του κόσμου για πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες ενδεχομένως να υποχωρήσει, καθώς τα στοιχεία από την παγκόσμια οικονομία παρέπεμπαν σε δραματική επιβράδυνση ή και σε ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Γιόργκεν Ελμεσκοβ εκτιμά ότι η Βρετανία έχει οικονομικά βαλτώσει, η οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης με «δυσκολία σέρνεται» και ότι οι ΗΠΑ φαίνονται οικονομικά άρρωστες, παρά την τόνωση από τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων και από τα δημοσιονομικά μέτρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.