Η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου και οι κκ. Κ. Αγοραστός και Ι. Μπούγας δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί στο πανελλήνιο ως την καταγγελία του ΠαΣοΚ για νοθεία της ΝΔ στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ξαφνικά έγιναν κεντρικά πρόσωπα. Ποιοι είναι λοιπόν οι τρεις βουλευτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας;
ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ
Η προεκλογική έκπληξη και οι «υψηλές διασυνδέσεις»
Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η είδηση ότι η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου συμπεριελήφθη στην πέμπτη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ προκάλεσε έκπληξη στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Πολλοί υπουργοί, βουλευτές, αλλά και στελέχη της ΝΔ αναρωτήθηκαν ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να προτιμήσει την κυρία Πατριανάκου και να της σφραγίσει ουσιαστικά το εισιτήριο για τη Βουλή. Πολλοί ανέμεναν τότε εκπλήξεις.
Ωστόσο οι εκπλήξεις που ετοίμαζε ο κ. Καραμανλής για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας περιορίστηκαν στην κυρία Πατριανάκου, η επιλογή της οποίας αιφνιδίασε τους πάντες, αλλά και την ίδια. Μάλιστα, δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές γιόρτασε την ένταξή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας με προεκλογικό πάρτι σε μπαρεστιατόριο στο Πάρκο Ελευθερίας. Εκεί σε «πελάγη ευτυχίας» έβγαλε λόγο και μίλησε για την εξαιρετική τιμή που της έκανε ο κ. Καραμανλής. Παρόντες ήταν η τότε υπουργός Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης , ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης κ.ά., καθώς και δημοσιογράφοι, όπως π.χ. η κυρία Νίνα Βλάχου.
Η συμμετοχή της 46χρονης κυρίας Πατριανάκου σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οδήγησε πολλούς να μιλήσουν για τις «υψηλές διασυνδέσεις» της. Διατηρεί στενές σχέσεις με αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Ευ.Μεϊμαράκης, και στο εσωτερικό της ΝΔ επισημαίνουν ότι είναι ένα στέλεχος με «υψηλές γνωριμίες», τις οποίες επικαλείται κατά διαστήματα για να ενδυναμώσει την παρουσία της στο εσωκομματικό σύστημα.
Η καταγόμενη εκ Σπάρτης κυρία Πατριανάκου (Φένη για τους φίλους της) έχει πολύχρονη διαδρομή στο εσωτερικό της ΝΔ, με συμμετοχή στη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠΝΔΦΚ την περίοδο όπου σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στον χώρο των μηχανικών της ΝΔ και το 1986 εκλέγεται για δύο έτη ταμίας του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών (ΣΠΜΕ). Το 1987 εκλέγεται για τριετία στην κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με την παράταξη της ΔΑΚΕ Μηχανικών.
Σε νεαρή ηλικία, μόλις 28 ετών (η βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διορίστηκε νομάρχης σε ηλικία 25 ετών!), διορίζεται νομάρχης Κυκλάδων επί οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Η νίκη της ΝΔ τον Απρίλιο του 1990 δεν αλλάζει την πορεία της κυρίας Πατριανάκου. Παραμένει στη Νομαρχία Κυκλάδων και επί ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Κ. Μητσοτάκη ως τον Νοέμβριο του 1991, οπότε και παραιτείται επικαλούμενη οικογενειακούς λόγους.
Ο επόμενος σταθμός της πολιτικής της διαδρομής μετά τη ΝΔ είναι η Πολιτική Ανοιξη, τον οποίο- άγνωστο για ποιο λόγο- παραλείπει από το βιογραφικό της. Για αρκετά χρόνια ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα των ιδιωτικών και των δημοσίων έργων ως πολιτικός μηχανικός. Από το 1999 ως και το καλοκαίρι του 2007 μετείχε στην εταιρεία Περιβαλλοντική- Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ειδικά Οχήματα, όπου μετέχει ο σύζυγός της, και είχε την ευθύνη του τομέα μάρκετινγκ και πωλήσεων.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 αναλαμβάνει την ευθύνη του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στον Νομό Κυκλάδων. Ουσιαστικά επανακάμπτει στο κομματικό σύστημα και ενεργοποιείται. Στις ευρωεκλογές του 2004 συμπεριλαμβάνεται σε μη εκλόγιμη θέση και ξαφνικά της ανοίγεται η πόρτα και στα όργανα του κόμματος. Το καλοκαίρι του 2004 εξελέγη με 97 ψήφους, λόγω ποσόστωσης, εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, αφήνοντας εκτός το στέλεχος της «λαϊκής Δεξιάς» κ. Ι. Πατσόγιαννη (τότε πρόεδρο της ΕΒΟ-Πυρκάλ) που έλαβε 160 ψήφους, αναγκάζοντάς τον να μιλήσει για «σταλινικές διαδικασίες». Επανεξελέγη μέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου το καλοκαίρι του 2007 και από τότε έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας, λόγω και της καθημερινής παρουσίας της στην ΚΟ όπου είναι αναπληρώτρια Γραμματέας της, με το πρωθυπουργικό σύστημα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ίδια είχε αναλάβει την περίοδο όπου ήταν γενικός διευθυντής της ΝΔ ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης υπεύθυνη της Ρηγίλλης για δήμους της Β΄ Αθηνών. Στις εκλογές για την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ τον περασμένο χειμώνα ήταν και πάλι πρωταγωνίστρια στο παρασκήνιο, καθώς με τις κινήσεις της προκάλεσε την έντονη αντίδραση κομματικών στελεχών που ήταν εκλεκτορικό σώμα. Και αυτό διότι ήλεγχε, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του κόμματος, ποιος θα ξέφευγε ή όχι από την επίσημη κομματική γραμμή. Μάλιστα, όπως λένε κομματικά στελέχη και βουλευτές, κρατούσε φωτοτυπίες από τα «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια που έδινε το κόμμα στους «γαλάζιους» εκλέκτορες.
Η κυρία Πατριανάκου, που έχει έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, διατηρεί πολιτικό γραφείο στην οδό Ακαδημίας καθώς στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα δοκιμάσει, όπως λέγεται, την εκλογική της τύχη στη Β΄ Αθηνών, αν και αρχικά υπήρχε η σκέψη για την Περιφέρεια Αττικής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο «επίμονος» κομματικός
Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απόφοιτος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς και διδάκτωρ του Βradford University, τμήμα Ιndustrial Τechnology and Μanagement. Ηταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας και δημοτικός σύμβουλος της πόλης από τον Ιανουάριο του 1999 ως τον Φεβρουάριο του 2004. Το 1993 ήταν ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειακής ανάπτυξης, δημοκρατικού προγραμματισμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων (1993). Την περίοδο 1983-1984 ήταν υπεύθυνος επαρχιακού της ΟΝΝΕΔ για την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ενώ τη διετία 1982-1983 ήταν πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς. Ο κ. Αγοραστός είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της Λάρισας. Στις 7 Οκτωβρίου 2007 κατηγορήθηκε- αν και ο ίδιος το αρνήθηκε- ότι δημιούργησε επεισόδια στον αγώνα μεταξύ της Λάρισας και του Λεβαδειακού σε βάρος των παραγόντων των φιλοξενουμένων. Η ηγεσία του Λεβαδειακού έκανε λόγο για άσεμνες χειρονομίες και φραστικές επιθέσεις του κ. Αγοραστού προς τους παίκτες, τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή του Λεβαδειακού, καθώς και για το ότι ο βουλευτής πυρπόλησε το κλίμα με κίνδυνο να δημιουργήσει επεισόδια. Το περιστατικό έφθασε ως τη Βουλή, καθώς ο τότε πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και πρόεδρος του Παναθηναϊκού κ. Ι.Βαρδινογιάννης είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας εις βάρος του κ. Αγοραστού στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα και στον γενικό γραμματέα της ΚΟ κ. Ι.Τραγάκη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
Ο βουλευτής των χαμηλών τόνων
Το γαλάζιο τρίδυμο της αναθεώρησης
Η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου και οι κκ. Κ. Αγοραστός και Ι. Μπούγας δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστοί στο πανελλήνιο ως την καταγγελία του ΠαΣοΚ για νοθεία της ΝΔ στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ξαφνικά έγιναν κεντρικά πρόσωπα. Ποιοι είναι λοιπόν οι τρεις βουλευτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας; Στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η είδηση ότι η κυρία...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.