«Συγγνώμη», με πρόσβαση στα πετρέλαια

ΡΩΜΗ Ι στορική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων για την τριαντάχρονη κατοχή της Λιβύης από τους Ιταλούς- η οποία άρχισε το 1911 και τερματίστηκε το 1943, με την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι - υπέγραψαν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μοαμάρ Καντάφι. Ο «Καβαλιέρε» έσπευσε να δηλώσει ότι χάρη στην κίνηση αυτή οι Ιταλοί εξασφάλισαν μια «προνομιακή θέση » στις επενδύσεις στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει τα 5 δισ.

ΡΩΜΗ Ι στορική συμφωνία για αποζημιώσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων για την τριαντάχρονη κατοχή της Λιβύης από τους Ιταλούς- η οποία άρχισε το 1911 και τερματίστηκε το 1943, με την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι – υπέγραψαν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μοαμάρ Καντάφι. Ο «Καβαλιέρε» έσπευσε να δηλώσει ότι χάρη στην κίνηση αυτή οι Ιταλοί εξασφάλισαν μια «προνομιακή θέση » στις επενδύσεις στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα καταβάλει τα 5 δισ. δολ. για την τριαντάχρονη κατοχή, αλλά σε αντάλλαγμα οι ιταλοί επιχειρηματίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο της Λιβύης.

Ο «Καβαλιέρε» είπε ότι το όφελος για τη χώρα του θα είναι διπλό, καθώς αναμένεται να κοπάσει κάπως το μεταναστευτικό κύμα από τη Βόρειο Αφρική. « Η συμφωνία αυτή μας εξασφαλίζει πρόσβαση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο της Λιβύης,που είναι αρίστης ποιότητος, και μείωση της λαθρομετανάστευσης από τη Βόρειο Αφρική» υποστήριξε.

Τα χρήματα που θα δώσει η Ιταλία ως αποζημίωση για την κατοχή της Λιβύης θα διατεθούν σε έργα υποδομής, φοιτητικά δάνεια και συντάξεις για τους λίβυους στρατιώτες οι οποίοι πολέμησαν στο πλευρό των Ιταλών στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπολογίζονται σε 100.000 οι Λίβυοι που έχασαν τη ζωή τους είτε πολεμώντας με τα ιταλικά στρατεύματα είτε στις φυλακές ή σε ομαδικές εκτελέσεις στο διάστημα της ιταλικής κατοχής.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ιστορική και από τις δύο πλευρές και υπογράφηκε σε θερμό κλίμα στη Βεγγάζη. «Η Λιβύη έχει να κερδίσει πολλά από τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ιταλία » είπε χθες ο Μοαμάρ Καντάφι. Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πολύ άσχημες από το 1969, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία ο ιδιόρρυθμος συνταγματάρχης. Ο Καντάφι είχε τότε προχωρήσει σε απελάσεις Ιταλών και στη δήμευση των περιουσιών τους.

Παρ΄ όλα αυτά η Ιταλία είχε υποστηρίξει την προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Λίβυοι για την αποκατάσταση των σχέσεών τους με τον δυτικό κόσμο. Σημαντική βελτίωση του κλίματος επήλθε το 2003, όταν η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την πτώση του αεροπλάνου της ΡanΑmerican από έκρηξη βόμβας, το 1988, επάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας. Και η πλήρης «άφεση» δόθηκε από τους δυτικούς όταν ο Καντάφι ανακοίνωσε το πάγωμα των προγραμμάτων της χώρας του για τη δημιουργία πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

Στη χθεσινή ομιλία του με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος- το οποίο τον ανέβασε στην εξουσία την 1η Σεπτεμβρίου του 1969-, ο ηγέτης της Λιβύης ανέφερε ότι η συμφωνία με τους Ιταλούς δημιουργεί προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις: «Ποιος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα ερχόταν η ημέρα που θα βλέπαμε ένα αποικιοκρατικό κράτος να ζητάει συγγνώμη και να προσφέρει αποζημίωση στην πρώην αποικία του;» αναρωτήθηκε.

Και δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στους Αμερικανούς λέγοντας: «Βεβαίως δεν είμαστε τόσο φιλόδοξοιώστε να περιμένουμε ότι θα γίνουμε κάποτε φίλοι και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας μας αφήσουν λοιπόν στην ησυχία μας για να τους αφήνουμε και εμείς στη δική τους… ». Παλαιότερα είχε πει για τους Αμερικανούς: «Το να μας κατηγορούν για τρομοκρατία είναι πράξη τρομοκρατική ».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης μετέδωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της παραγωγής ενέργειας «με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αλλά και ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής εκβιομηχάνισης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.