Σε «οικονομική κατάθλιψη» οι Ελληνες

▅ Μαύρο βλέπουν το μέλλον οι Ελληνες, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα» ▅ Μία στις τρεις οικογένειες πιέζεται από χρέη δανεισμού (κάρτες, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια) στα οποία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει ▅ Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι, ενώ οι μισοί κατηγορούν τις ΗΠΑ για την κρίση στον Καύκασο

▅ Μαύρο βλέπουν το μέλλον οι Ελληνες, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Κάπα Research για «Το Βήμα»
▅ Μία στις τρεις οικογένειες πιέζεται από χρέη δανεισμού (κάρτες, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια)
στα οποία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει
▅ Σχετικά με το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων οι 6 στους 10 δηλώνουν απαισιόδοξοι, ενώ οι μισοί κατηγορούν τις ΗΠΑ για την κρίση στον Καύκασο
Π ροβληματισμός, ανασφάλεια και απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας κυριαρχούν στην κοινωνία, όπως σαφώς αποτυπώνεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Κάπα Research. Ουσιαστικά το κλίμα δεν έχει μεταβληθεί σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008. Κατά συνέπεια η αίσθηση κρίσης παγιώνεται καθώς τότε, όπως και τώρα, περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 83,7%) δηλώνουν «καθόλου» ή «ελάχιστα» αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το χειρότερο είναι ότι η απαισιοδοξία αυτή δεν αποδίδει μια αόριστη δυσθυμία, αλλά οφείλεται στις μεγάλες και υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες. Πάνω από 6 στους 10 πολίτες (ποσοστό 61,2%) απαντούν ότι η οικογένειά τους αντιμετωπίζει «πολλές» ή «αρκετές δυσκολίες», ενώ 8 στους 10 (ποσοστό 79,9%) παραδέχονται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν προχωρήσει σε περικοπές εξόδων για να «βγαίνουν» οικονομικά. Η εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι μία στις τρεις οικογένειες (ποσοστό 30,1%) έχει αναλάβει βάρη δανεισμού (κάρτες, καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια) στα οποία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει. Μέσα σε αυτό το κλίμα τα νέα φορολογικά μέτρα του κ. Γ.Αλογοσκούφη έρχονται να εμπεδώσουν την ήδη σχηματισμένη βεβαιότητα στην κοινωνία για έναν μακρύ «πυρηνικό χειμώνα» στην οικονομία.

Ελάχιστοι πολιτικοί θα μπορούσαν να είναι υπερήφανοι για την εντύπωση που έχουν σχηματίσει οι πολίτες σχετικά με τις ευθύνες τους για την κατάσταση της οικονομίας. Σχεδόν 5 στους 10 (ποσοστό 46,8%) πιστεύουν ότι φταίει εξίσου η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, ενώ επίσης 5 στους 10 (ποσοστό 47,9%) πιστεύουν ότι αν κυβερνούσε το ΠαΣοΚ η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν η ίδια.

Η κοινωνία μοιάζει να έχει προσβληθεί από ένα είδος «πολιτικής κατάθλιψης»! Πάνω από 4 στους 10 (ποσοστό 43,8%) πιστεύουν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να βγάλει την ελληνική οικονομία από την ύφεση και να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης. Επτά στους 10 (ποσοστό 69,7%) δηλώνουν ότι εμπιστεύονται ελάχιστα ή καθόλου τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή σε ό,τι αφορά την άσκηση σωστής οικονομικής πολιτικής. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι ο ενθουσιασμός περισσεύει για το ΠαΣοΚ, πάνω από 7 στους 10 (ποσοστό 74,1%) δηλώνουν ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να «ανατάξει» την οικονομία.

Οι πολίτες δείχνουν να γνωρίζουν τις λύσεις που οι πολιτικοί αποφεύγουν να εφαρμόσουν. Οι 6 στους 10 (ποσοστό 57,1%) ζητούν να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες», ενώ 3 στους 10 (ποσοστό 30,1%) ζητούν «παροχές στους εργαζομένους». Παρά τη δυσπιστία απέναντι στην υπόσχεση του ΠαΣοΚ για καλύτερες ημέρες, οι πολίτες συμφωνούν («ναι» ή «μάλλον ναι») με την εκτίμηση της αντιπολίτευσης ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να εξυπηρετεί τα «μεγάλα συμφέροντα».

Μπορεί η μέση οικογένεια να βιώνει «χειρότερες ημέρες» και να βλέπει τον άρτο να λιγοστεύει, ωστόσο η εξουσία φροντίζει διαρκώς να της προσφέρει αξέχαστα «θεάματα» χαμηλής ποιότητας. Η οικονομική δυσπραγία εξελίσσεται παράλληλα με τα σκάνδαλα (Ζαχόπουλος, Siemens, Παυλίδης) που ποτέ δεν έπαψαν να σφραγίζουν την πολιτική επικαιρότητα. Η «κυβερνητική καραμέλα» για μια Δικαιοσύνη που υποτίθεται ότι πράττει το καθήκον της, «σε αντίθεση με παλαιότερα όπου όλα κουκουλώνονταν», πείθει όλο και λιγότερους. Διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν με αυτή τη θέση πάνω από 6 στους 10 (ποσοστό 65,4%). Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι φθοράς μιας κυβέρνησης «δεύτερης τετραετίας» που έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πολιτικό της κεφάλαιο. Αργά και σταθερά παύει να πείθει και, το χειρότερο, αρχίζει να δείχνει την ηλικία της.

Το πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το αυξανόμενο έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης δεν αντισταθμίζεται από μια εντυπωσιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια δεν είναι καθόλου παράξενο που τρεις προσωπικότητες χωρίς καμία ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις στον πίνακα δημοτικότητας εκτοπίζοντας τους πολιτικούς που ασκούν ή διεκδικούν την εξουσία. Ο κ. Κ.Παπούλιας , ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απολαμβάνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες. Προφανώς οι Ελληνες έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι ο μόνος που μπορεί να σώσει την Ελλάδα είναι ο Θεός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.