Οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια στις εγκρίσεις δανείων τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους καταναλωτές
Με την Columbian Βank and Τrust Co. του Κάνσας να γίνεται το ένατο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χρεοκόπησε εφέτος λόγω των δυσκολιών στην πιστωτική αγορά και την αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον επενδυτικών τραπεζών όπως η Lehman Βrothers να παραμένει, η πιστωτική κρίση ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της δείχνει να ταλαιπωρεί ακόμη το χρηματοοικονομικό σύστημα. Η ομοσπονδιακή αντασφαλιστική αρχή δεν αποκλείει μάλιστα να δανειστεί χρήματα από τα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ, καθώς περιμένει να δει ένα διευρυμένο κύμα τραπεζικών καταρρεύσεων. Οι ανησυχίες εξάλλου για τυχόν κατάρρευση των βασικών χρηματοδοτών της αγοράς ενυπόθηκων δανείων Fannie Μae και Freddie Μac- καθώς οι οργανισμοί αυτοί απολαμβάνουν την έμμεση εγγύηση του κράτους και τους ανήκουν ή εγγυώνται δάνεια αξίας 5,2 τρισ. δολ., δηλαδή σχεδόν τα μισά δάνεια του συνόλου της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ- παραμένουν και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το προτεινόμενο δε σχέδιο διάσωσης των δύο οργανισμών εμφανίζεται να ευνοεί περισσότερο τους ομολογιούχους σε βάρος των μετόχων και των φορολογουμένων και έχει αποτελέσει πηγή αναταράξεων στις αγορές.
Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως, πιθανόν νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται να αφήσουμε τη Fannie Μae και τη Freddie Μac να καταρρεύσουν, ενώ φέρεται ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στήριξης της αγοράς ακινήτων σε περίπτωση που κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς οι πραγματικές τιμές στα ακίνητα υποχωρούν ήδη κατά 24% από τα υψηλά του 2006.
Συνολικότερα επίσης οι απομειώσεις των τραπεζών διεθνώς συνεχίζονται, με τις ζημιές να ξεπερνούν πλέον τα 510 δισ. δολ., ενώ υπάρχει ένα χάσμα 150 δισ. δολ. μεταξύ των ζημιών και των αυξήσεων κεφαλαίων στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες, το οποίο αναπόφευκτα θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους.
Τα διατραπεζικά επιτόκια επίσης παραμένουν υψηλά, υποδεικνύοντας εμμέσως ότι οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές ως προς τον κίνδυνο του αντισυμβαλλομένου, ενώ συνεχίζουν να σφίγγουν τα λουριά των χορηγήσεων. Για παράδειγμα, όπως εξάλλου και στην Ελλάδα, πάνω από το 50% των τραπεζών στις ΗΠΑ εφαρμόζει πλέον σημαντικά αυστηρότερα κριτήρια στις εγκρίσεις δανείων τόσο σε εταιρείες όσο και στους καταναλωτές, εξέλιξη η οποία αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα στο σύνολό τους οι συνέπειες της πιστωτικής κρίσης και της ύφεσης στην αγορά ακινήτων και αυτό υποδηλώνει ότι οι διακυμάνσεις στις μετοχές θα μας ακολουθούν για αρκετούς μήνες ακόμη.