ΜΟΣΧΑ. Με μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερσύγχρονου διηπειρωτικού πυραύλου ΡC-12Μ Τopol, ο οποίος σύμφωνα με τους ρώσους στρατηγούς μπορεί
να «τρυπήσει» οποιαδήποτε παραλλαγή της αντιπυραυλικής ασπίδας στήσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη,αλλά και με μια- λιγότερο επιτυχημένη- προσπάθεια
προσεταιρισμού της Κίνας και άλλων κεντρασιατικών δυνάμεων, απάντησε χθες η Μόσχα στην αντιπαράθεση με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.
Σ ε συνέντευξη που παραχώρησε στο CΝΝ o ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για τη σύρραξη με τη Γεωργία: «Αυξάνονται οι υποψίες ότι κάποιοι στις ΗΠΑ δημιούργησαν ειδικά αυτή τη διαμάχη,με στόχο τους να ενταθεί η κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για έναν από τους υποψηφίους για την προεδρία των ΗΠΑ» κατήγγειλε, υπονοώντας, προφανώς, τον Τζον Μακ Κέιν.
Ο κ. Πούτιν δεν τεκμηρίωσε τις καταγγελίες του, τις οποίες και ο ίδιος χαρακτήρισε «υποθέσεις» , αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί η Ουάσιγκτον όχι μόνον «έσπρωξε» τη Γεωργία στον πόλεμο, αλλά και δεν έκανε τίποτε για να τη σταματήσει.
«Γιατί να αναζητήσει κανείς περίπλοκες συμβιβαστικές λύσεις στις εθνοτικές συγκρούσεις;Είναι ευκολότερο να οπλίζεις τη μία πλευρά και να τη σπρώχνεις στη δολοφονία της άλλης» είπε ο πρώην πρόεδρος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές « ψευδείς», «παράλογες» και «αποτέλεσμα κακής ενημέρωσης από τους συμβούλους του», συμπληρώνοντας ότι «η Ρωσία ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πλήγματος στη διεθνή της υπόληψη» – συνέπειες που, όπως είπε, «θα αυξηθούν».
Είναι όμως πλέον σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν όλο και περισσότερο για πιθανή «μετάσταση» της κρίσης από τη Γεωργία στην Ουκρανία και στο Αζερμπαϊτζάνκάτι που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για τα αγγλο-αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα, ιδίως στον ενεργειακό κλάδο. Γι΄ αυτό άλλωστε ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι ετοιμά ζει ήδη τις βαλίτσες του γι΄ αυτές τις τρεις χώρες.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ανέβασε τους τόνους, λέγοντας χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στον Καύκασο, εν όψει της επικείμενης έκτακτης συνόδου της ερχόμενης Δευτέρας. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ειρωνικά: «Φαίνεται ότι η ΕΕ απλώς έχει εκνευριστεί από τις αποτυχίες της “χαϊδεμένης” από τη Δύση Γεωργίας» είπε. Την ανησυχία του για την κατάσταση στον Καύκασο εξέφρασε και ο εξαμελής Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, που συνεκλήθη στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε, παρουσία του ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και του κ. Λαβρόφ. Οι Ρώσοι βιάστηκαν να κάνουν λόγο για «κοινή γραμμή» της ομάδας κρατών, όπου εκτός της Ρωσίας συμμετέχουν η Κίνα, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Κιργιζία και το Καζακστάν. Στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες του οργανισμού απέφυγαν να εκφράσουν ανοιχτά την υποστήριξή τους προς το Κρεμλίνο και περιορίστηκαν σε μια γενικόλογη έκκληση για «συμφιλίωση» και «συνέχιση των συνομιλιών».
Οσο για τον Τopol (σημαίνει «λεύκα» στα ρωσικά), έχει μήκος 22 μέτρων, βάρος 47 τόνων, βεληνεκές ως 11.000 χιλιόμετρα και δυνατότητα μεταφοράς ως και έξι συμβατικών ή πυρηνικών κεφαλών. Η «εκδοχή» του πυραύλου που δοκιμάστηκε διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πρόωσης και ηλεκτρονικά αντίμετρα, που του επιτρέπουν να αποφεύγει οποιοδήποτε σημερινό ή μελλοντικό αντιπυραυλικό σύστημα, περιλαμβανομένων και «πυροβόλων» λέιζερ.
Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς πύραυλο Τopol
ΜΟΣΧΑ. Με μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερσύγχρονου διηπειρωτικού πυραύλου ΡC-12Μ Τopol, ο οποίος σύμφωνα με τους ρώσους στρατηγούς μπορεί να «τρυπήσει» οποιαδήποτε παραλλαγή της αντιπυραυλικής ασπίδας στήσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη,αλλά και με μια- λιγότερο επιτυχημένη- προσπάθεια προσεταιρισμού της Κίνας και άλλων κεντρασιατικών δυνάμεων, απάντησε χθες η Μόσχα στην αντιπαράθεση με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.