Tα απρόσμενα ισχυρά βιομηχανικά στοιχεία από τις ΗΠΑ προκάλεσαν ανακούφιση στους επενδυτές και έγιναν η αφορμή ώστε τα χρηματιστήρια της Ευρώπης να μηδενίσουν τις μεγάλες απώλειες που σημείωναν χθες το πρωί- έχαναν πάνω από 1% της αξίας τους- και να περάσουν στα κέρδη. Ολα σχεδόν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, εκτός της Φραγκφούρτης που έκλεισε με πτώση 0,31%. Το Λονδίνο και το Παρίσι έκλεισαν με κέρδη 1,05% και 0,10% αντίστοιχα. Στη Wall Street η πολύ καλή διάθεση που της είχε δημιουργήσει η απροσδόκητα ισχυρότερη απόδοση του βιομηχανικού τομέα απειλήθηκε όταν προς στιγμή φάνηκε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πάρουν και πάλι την ανηφόρα. Ταχύτατα ωστόσο ξεφούσκωσε το ράλι της τιμής του αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης καθώς από τα 119,63 δολάρια το βαρέλι έπεσε ως τα 117,80 δολάρια το βαρέλι, με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones να επανέλθει στην ανοδική του τροχιά και να κερδίζει γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.
Πάντως η ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων εκτιμάται ως προσωρινή. Οι απαισιόδοξες προοπτικές για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη και κυρίως για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα εξαιτίας των παρατεταμένων ζημιών από τη subprime πιστωτική ασφυξία θα συνεχίσουν να ασκούν πτωτικές πιέσεις στις μετοχές. Σημειωτέον ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της ΜSCΙ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών καθώς οι απώλειές του ανέρχονται σε 17% από τις αρχές του έτους. Εκτιμάται δε ότι αν δεν ανακάμψει, τότε θα έχει τη χειρότερη ετήσια απόδοση στα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.
Πρόωρες οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων του ευρώ
ύφεσης, οι οποίοι πήραν έντονες διαστάσεις μετά τη βουτιά της εμπιστοσύνης των γερμανών επιχειρηματιών τόσο για την τρέχουσα όσο, κυρίως, και για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι η νευρικότητά τους ως προς την πορεία της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων ετών.
Στο οικονομικό μέτωπο των ΗΠΑ, ο βιομηχανικός τομέας φαίνεται ότι ολοένα ανακάμπτει καθώς υπήρξε άλμα των νέων παραγγελιών για διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (durable goods) τον Ιούλιο και ήταν ταχύτεροι οι ρυθμοί αύξησης από ό,τι είχαν δείξει τα αρχικά στοιχεία των durable goods για τον Ιούνιο.