Ολική επαναφορά των φόρων

Στην ολική επαναφορά των φόρων στους μικρομεσαίους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις που είχε μειώσει η Νέα Δημοκρατία την πρώτη τετραετία προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει τον προϋπολογισμό και να αποφύγει την επιτήρηση της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέσσερα χρόνια μετά την πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε χθες την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη...

Στην ολική επαναφορά των φόρων στους μικρομεσαίους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις που είχε μειώσει η Νέα Δημοκρατία την πρώτη τετραετία προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει τον προϋπολογισμό και να αποφύγει την επιτήρηση της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέσσερα χρόνια μετά την πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε χθες την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου σε 1,6 εκατομμύρια φορολογουμένους- πλην μισθωτών και συνταξιούχων- και την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης 10% στα μερίσματα και στην υπεραξία των μετοχών, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσφιλή τακτική της για την επιβάρυνση της έμμεσης φορολογίας- μένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές του ΦΠΑ που είχαν αυξηθεί το 2006-και στρέφεται στους άμεσους φόρους με το επιχείρημα ότι «η φοροδιαφυγή έχει ξεφύγει». «Χρειαζόταν τόλμη για να φορολογήσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή για την επιβολή των μέτρων που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και αναμένεται να αποδώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 5-6 δισ. ευρώ την προσεχή διετία. Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι θίγεται μεγάλος αριθμός φορολογουμένων- που αποτελούν και μέρος της εκλογικής βάσης της ΝΔ- αλλά, όπως τονίζει, «φτάσαμε σε αδιέξοδο, δεν είναι δυνατόν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να δηλώνουν μέσο ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.500 ευρώ». Εξηγώντας τον λόγο για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και την επιβολή φόρου 10% στα εισοδήματα ως 10.500 ευρώ που είναι χαμηλά, επισημαίνει ότι, ακόμη και αν το αφορολόγητο όριο ήταν 5.000 ευρώ, οι κατηγορίες αυτές προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο θα δήλωναν εισόδημα χαμηλότερο.

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης 10% στα μερίσματα, μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να εισπράξει το 2009 πάνω από 500 εκατ. ευρώ από μετόχους, αλλά και την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές, μέτρο που έχει προφανή στόχο να χτυπήσει τα «trading» στο Χρηματιστήριο. Ο συνδυασμός όμως των «δίδυμων φόρων», όπως χαρακτηρίστηκαν, εξαλείφει τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να διανέμουν μετοχές αντί μέρους των κερδών στους μετόχους. Η απόφαση για επιβολή των «δίδυμων φόρων» στις μετοχές και η φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτούν στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων μέσω των stock options ήταν περισσότερο απόφαση πολιτική αφού για πρώτη φορά η κυβέρνηση πλήττει φορολογικά τους «έχοντες».

Το συνολικό «πακέτο» που αναμένεται να καθορίσει πολιτικά το κυβερνών κόμμα, αφού θα πρέπει να πεισθούν βουλευτές και ψηφοφόροι της ΝΔ για την αναγκαιότητα των μέτρων και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, προβλέπει από το 2010- δηλαδή, έπειτα από δύο χρόνια- τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Ο κεντρικός συντελεστής 25% θα μειωθεί σε πέντε χρόνια στο 20%, όπως και των κερδών. Ολα αυτά όμως παίζονται αφού το «στοίχημα» για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας θα κριθεί από τον έλεγχο των δαπανών του κράτους και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Και γι΄ αυτό, τονίζει ο κ. Αλογοσκούφης, είναι συνυπεύθυνοι όλοι οι υπουργοί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.