Κενές 18.435 θέσεις σε ΤΕΙ και ΑΕΙ

Κατέρριψαν εφέτος κάθε ρεκόρ οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας. Συνολικά 18.435 θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας θα μείνουν εφέτος χωρίς πρωτοετείς φοιτητές, εκ των οποίων οι 17.518 αφορούν ΤΕΙ και ιδίως εκείνα της περιφέρειας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις βάσεις εισαγωγής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα υπουργείο Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα έχουν εφέτος ούτε έναν εισακτέο φοιτητή, ενώ σε πολλά άλλα οι επιτυχόντες σπουδαστές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Κατέρριψαν εφέτος κάθε ρεκόρ οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας. Συνολικά 18.435 θέσεις στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας θα μείνουν εφέτος χωρίς πρωτοετείς φοιτητές, εκ των οποίων οι 17.518 αφορούν ΤΕΙ και ιδίως εκείνα της περιφέρειας, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις βάσεις εισαγωγής που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα υπουργείο Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα έχουν εφέτος ούτε έναν εισακτέο φοιτητή, ενώ σε πολλά άλλα οι επιτυχόντες σπουδαστές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Την ίδια στιγμή ένας στους δύο υποψήφιους δεν θα μπει σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αν συνυπολογισθούν όλες οι κατηγορίες των υποψηφίων (π.χ., απόφοιτοι προηγούμενων ετών, ΤΕΕ κτλ.). Ειδικοί και εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός των υποψηφίων που δεν θα φοιτήσουν εφέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας θα «μεταναστεύσουν» στο εξωτερικό, ενώ πολλοί από αυτούς θα αποτελέσουν «πελατεία» και για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), μετά μάλιστα και την αναγνώρισή τους την οποία προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Η εικόνα μαρασμού για ορισμένα ΤΕΙ της περιφέρειας που αναδύεται μέσα από τα αποτελέσματα των βάσεων φέρνει προ των ευθυνών τις διοικήσεις τους, αλλά και το υπουργείο Παιδείας, καθώς στο άμεσο μέλλον μια σειρά τμημάτων μοιραία θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Οι χιλιάδες κενές θέσεις στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά και σε κάποια ΑΕΙ δεν οφείλονται μόνο στη βάση του «δέκα», η οποία εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αποτυχία έναν ορισμένο αριθμό υποψηφίων. Οπως σημείωναν χθες ειδικοί και εκπαιδευτικοί, για πρώτη φορά εφέτος οι απόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου «γύρισαν την πλάτη τους» σε μια σειρά από σχολές που θεωρούν ότι δεν οδηγούν πουθενά στην αγορά εργασίας και δεν τις δήλωσαν καν στο μηχανογραφικό τους. Ετσι, πέντε τμήματα ΤΕΙ δεν θα ανοίξουν εφέτος τις πύλες τους ούτε σε έναν φοιτητή! Πρόκειται για τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηπείρου, Γεωργικών Μηχανών και Υδάτινων Πόρων Μεσολογγίου, Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα), Ζωικής Παραγωγής του ίδιου ΤΕΙ και Ιχθυοκομίας- Αλιείας του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), παρά τον σημαντικό αριθμό προσφερόμενων θέσεων που είχαν (πάνω από 200 εισακτέους για όλα σχεδόν τα τμήματα).

Ετσι, η πολιτική του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων στην περιφέρεια για να «σώσει» τα ΤΕΙ που απειλούνται με κλείσιμο δεν αποδίδει καρπούς και το φαινόμενο της απαξίωσης ορισμένων τμημάτων όλο και επιδεινώνεται.

Κενές θέσεις, όμως, υπάρχουν και σε κάποια ΑΕΙ, ωστόσο όχι στην έκταση που παρατηρείται στα ΤΕΙ. Ετσι, σχολές όπως η Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών έχει να παρουσιάσει μόλις 147 επιτυχόντες, ενώ προσέφερε 225 θέσεις, η αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης έχει 51 επιτυχόντες σε σύνολο 180 προσφερόμενων θέσεων, η Γερμανικής Γλώσσας Αθηνών 87 επιτυχόντες σε 117 θέσεις, το Μεταφραστικό Τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στην Ισπανική Γλώσσα μόλις τρεις επιτυχόντες σε 45 θέσεις… ενώ απώλειες σε σπουδαστές εμφανίζουν και ορισμένες Ιερατικές Σχολές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίωνοι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 97.407

(64.280 με το 90%, 18.668 με το 10%, 445 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, 13.526 από τα Ημερήσια ΤΕΕ και 488 από τα Εσπερινά ΤΕΕ), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.873.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 68.224 σπουδαστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περί τους 30.000 υποψηφίους δεν θα εισαχθούν εφέτος σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τους 29.183 υποψηφίους που έμειναν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 10.000 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια, οι υπόλοιποι 10.000 από τα Εσπερινά και οι υπόλοιποι 9.000 από τα ΤΕΕ. Από τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων οι 6.600 δεν πέρασαν τη βάση του «δέκα», ενώ 1.994 υποψήφιοι πέτυχαν βαθμολογίες πάνω από τη βάση αλλά δεν εισάγονται σε κάποια σχολή λόγω της επιλογής που έχουν κάνει στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Ωστόσο, ειδικοί και εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπουν εφέτος σε κάποια σχολή είναι πολύ μεγαλύτερος αν συνυπολογισθούν και οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν μηχανογραφικό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.