Μικρά και επί Παντός

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η εξαιρετικά ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιθετική θεραπεία, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δίνοντας ελπίδα για μια νόσο η οποία συνδέεται με μεγάλη θνησιμότητα και αφορά περί το 7% των περιπτώσεων μόλυνσης με τον βάκιλο της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ΄ ότι υπάρχουν φόβοι ότι η εξαιρετικά φαρμακοανθεκτική φυματίωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι εμφανίζει αντίσταση σε όλες τις υπάρχουσες θεραπείες, οι αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι υπάρχει περίπτωση θεραπείας μέσω της χορήγησης συνδυασμού τουλάχιστον πέντε φαρμάκων.

▅ Το «καλό» λίπος όπλο κατά της παχυσαρκίας

Δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ρίχνουν φως με δημοσιεύσεις τους στην επιθεώρηση «Νature» στον καφέ λιπώδη ιστό του οργανισμού μας, το αποκαλούμενο και «καλό» λίπος, εκτιμώντας ότι η νέα γνώση μπορεί να προσφέρει και καινούργιες θεραπείες για την παχυσαρκία. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ντάνα-Φάρμπερ για τον Καρκίνο χρησιμοποίησαν έναν και μόνο μοριακό «διακόπτη» για να μετατρέψουν ανώριμα μυϊκά κύτταρα σε καφέ λιποκύτταρα στο εργαστήριο. Δεύτερη ερευνητική ομάδα από το Κέντρο για τον Διαβήτη Joslin και πάλι στη Βοστώνη ανακάλυψε ότι μια πρωτεΐνη (ΒΜΡ-7) η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την ανάπτυξη των οστών μπορεί επίσης να οδηγήσει και στην ανάπτυξη καφέ λιποκυττάρων.

▅ Επιβεβαίωσαν ότι ο φόβος έχει… οσμή

Την οσμή του φόβου ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία, οι οποίοι είδαν ότι τα ποντίκια πράγματι εκκρίνουν ειδικές οσμές όταν φοβούνται ώστε να προειδοποιήσουν τους φίλους τους για την απειλή. Αυτές οι φερομόνες του φόβου, έδειξε η έρευνα, αναγνωρίζονται από μια μάζα 300-500 κυττάρων στην άκρη της μύτης του ποντικού, μια δομή που υπάρχει και στον άνθρωπο και ονομάζεται γάγγλιο του Γκρούνεμπεργκ. ▅ Νέο αντιβιοτικό για αντιμετώπιση της σαλμονέλας

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντιβιοτικό το οποίο διακόπτει την επικοινωνία μεταξύ των βακτηρίων που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις όπως η σαλμονέλωση, αποτρέποντάς τα έτσι από το να εκλύσουν τοξίνες που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Το νέο αντιβιοτικό με την κωδική ονομασία LΕD209 παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Science». Σε αντίθεση με τα συμβατικά αντιβιοτικά τα οποία έχουν ως στόχο να σκοτώσουν τα βακτήρια, το LΕD209 απλώς τα «αφοπλίζει» και έτσι τα αποτρέπει από το να επιτελέσουν το καταστροφικό έργο τους. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι μπορεί να θέσει εκτός μάχης τα βακτήρια Ε. coli, τη σαλμονέλα, καθώς και το Francisella turalensis το οποίο προκαλεί τουλαραιμία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.