Η κατάρρευση μιας ακόμη αμερικανικής τράπεζας και η έντονη φημολογία ότι ο γιγαντιαίος ασφαλιστικός όμιλος Αmerican Ιnternational Group Ιnc. πρόκειται να ανακοινώσει για το τρίτο τρίμηνο του έτους ζημιές 2,41 δισ. δολαρίων επηρέασαν καταλυτικά χθες τόσο τη Wall Street όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι τραπεζικές μετοχές και εν γένει τα χαρτιά του εν ευρεία εννοία χρηματοοικονομικού κλάδου δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις. Πρόκειται άλλωστε για τα χαρτιά των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη έκθεση στην πιστωτική κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και πάνω από ένα 12μηνο με την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime market).
Ετσι η μετοχή της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο ΑΙG στο μέσον της συνεδρίασης της νεοϋορκέζικης αγοράς έχανε 5%. Σημειωτέον ότι οι φήμες περί επικείμενων νέων- και τεραστίας διαστάσεως- διαγραφών χρεών της ΑΙG προήλθαν από αναλυτές του ελβετικού ομίλου Credit Suisse. Αλλωστε, οι μετοχές των μικρών- συγκριτικά…- αμερικανικών τραπεζών Washington Μutual και Ηuntington Βankshares Ιnc. έχαναν πάνω από το 4% της αξίας τους εξαιτίας της πολύ ανησυχητικής είδησης ότι η εδρεύουσα στο Κάνσας Columbian Βank & Τrust έγινε η ένατη αμερικανική τράπεζα που καταρρέει από την αρχή του έτους εξαιτίας της έκθεσής της στη subprime market. Τέλος, η μετοχή της τέταρτης σε τζίρο χρηματιστηριακής εταιρείας των ΗΠΑ Lehman Βrothers Ηoldings Ιnc. περιέργως έπεφτεκαι μάλιστα έχανε 7%- λόγω φημών ότι μια κορεατική τράπεζα πρόκειται να επενδύσει σ΄ αυτήν.
Πιέσεις και στο δολάριο, αβεβαιότητα για την πορεία του πετρελαίου
από το δολάριο) αλλά και στο πετρέλαιο και στις αγορές εμπορευμάτων. Ο τζίρος στις αγορές πετρελαίου ήταν χθες περιορισμένος. Η ανησυχία των επενδυτών ωστόσο και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» είναι μεγάλες όχι μόνο λόγω της γενικότερης νευρικότητας για το μέλλον του δολαρίου όσο και εν όψει της φθινοπωρινής υπουργικής συνάντησης του ΟΡΕC που πρόκειται να γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου με θέμα, βεβαίως, την ταχύτατη υποχώρηση των τιμών κατά 30 ολόκληρα δολάρια, από τα 145 στα 115 δολάρια το βαρέλι.