Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Τα ρεκόρ στο Πεκίνο
Διάβασα προσεκτικά το άρθρο του συνεργάτη σας Β. Αρναούτογλου στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τη «βροχή των ρεκόρ» που επιτεύχθηκαν στην κολύμβηση στο Πεκίνο. Επειδή είμαι παλιός κολυμβητής και λάτρης του αθλήματος θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω την άποψή μου σε όλα αυτά που αναφέρει στο άρθρο.
α) Σχετικά με την εκπληκτική πισίνα που έχει δύο επιπλέον διαδρομές για τη μείωση του κυματισμού: εγώ το πρωτοείδα στην πισίνα του Ηρακλείου όταν είχα πάει για αγώνες το 1980. Η υπερχείλιση του νερού και οι διαδρομές (κουλουάρ), που και αυτά συμβάλλουν στη μείωση του κυματισμού, λίγο πολύ είναι δεδομένα σε όλα τα σύγχρονα κολυμβητήρια. Το νερό, όμως, παραμένει νερό σε όποια δεξαμενή κι αν το βάλεις.
β) Σχετικά με τα εκπληκτικά μαγιό που είναι φτιαγμένα από εξωτικά υλικά και μειώνουν την τριβή του σώματος με το νερό: μπορεί να υπάρχει μια δόση αληθείας, αλλά και πάλι η απορία που μου δημιουργείται είναι πώς ο ίδιος κολυμβητής με το ίδιο μαγιό κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιτελικό και στον τελικό. Μήπως το μαγιό έχει την ιδιότητα να εξελίσσεται; Ακόμη περισσότερο, πώς οι κολυμβητές έκαναν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις μικρές αποστάσεις με τη βοήθεια, υποτίθεται, του εκπληκτικού μαγιό, αλλά δεν μπόρεσαν να καταρρίψουν το ρεκόρ στα 1.500 που κρατάει από το 2001! Το πρωτοφανές στην ιστορία του αθλητισμού, που έκανε ακόμη και τον εκφωνητή να παραμιλάει, οι πέντε πρώτοι νικητές σε κάποιο αγώνισμα να κάνουν καλύτερη επίδοση από το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα στην ίδια πισίνα και με το ίδιο μαγιό, πού άραγε οφείλεται;
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΑΚΗΣ Ρόδος
Ο νόμος της ατιμωρησίας
Οταν σε μία χώρα εφαρμόζεται ο νόμος της ατιμωρησίας σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου βίου, φαντασθείτε τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Οσες φορές και αν πήγα να αγοράσω κάτι στου «Βασιλόπουλος και του πουλιού το γάλα», πάντα θα βρω και προϊόντα που έχουν λήξει, είτε γιαούρτι είτε παστέλι ή γλυκό τυποποιημένο των γνωστών γαλακτοκομικών εταιρειών. Αλήθεια, τι θα έκανε και τι θα πάθαινε ο γενικός διευθυντής επί των πωλήσεων όταν θα έτρωγε γιαουρτάκι ληγμένο τεσσάρων ημερών; Οταν όμως το υπουργείο Εμπορίου και ατιμωρησίας του έβαζε πρόστιμο- και τη δεύτερη φορά λουκέτο- δεν θα πάθαινε απολύτως τίποτα…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΕΙΛΑΣ Αθήνα
Η κατάρα του Βύρωνα
Στο «Βήμα» της 8ης Αυγούστου δημοσιεύσατε επιστολή του κ. Α. Μιτζάλη από τη Γαλλία, με τον τίτλο «Επιστροφή στον Παρθενώνα», για τις εργασίες που έγιναν στο 6ο Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο στο Δουβλίνο και όπως ο επιστολογράφος σας αναφέρει τον σύλλογό μας Retour au Ρarthenon στο Παρίσι σαν τον μόνο που δραστηριοποιείται για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσεις και διορθώσεις:
Ο σύλλογός μας δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί σε αυτόν τον ευγενικό αγώνα, απλώς συμβάλλει κι αυτός, όσο μπορεί, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά.
Για την ιστορική ακρίβεια, ο λόρδος Ελγιν δεν παρέδωσε τα κλεμμένα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο, όπως γράφει ο επιστολογράφος σας, αλλά έπειτα από μακροχρόνια παζάρια τα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της τα «δώρισε» στο μουσείο σαν να ήταν αυτή η νόμιμη ιδιοκτήτρια!
Κατά το διάστημα του παζαρέματος οι θεοί και οι ήρωες των Ελλήνων σάπιζαν, στοιβαγμένοι χρόνια μέσα σε βρώμικες αποθήκες στο Λονδίνο, στο έλεος ενός τυχοδιώκτη και της αδιαφορίας των βρετανικών αρχών. Αν στην αίθουσα του συνεδρίου στο Δουβλίνο βρισκόταν όχι το φάντασμα του λόρδου Ελγιν, όπως γράφει ο επιστολογράφος σας, αλλά το φάντασμα του Λόρδου Βύρωνα, του μεγάλου άγγλου ποιητή ο οποίος είχε τότε καταραστεί τον Ελγιν με το ποίημά μου «Η κατάρα της Αθηνάς» για το έγκλημα που διέπραξε, σίγουρα, μαζί με τους λυγμούς και τις διαμαρτυρίες του, θα καταριόταν όλους εκείνους τους υπεύθυνους του Βρετανικού Μουσείου που με την απαράδεκτη αδιαλλαξία τους κατακρατούν ακόμη τα Μάρμαρα του Παρθενώνα χωρίς να ντρέπονται και σίγουρα θα καταριόταν επίσης όλους αυτούς τους έλληνες υπευθύνους που δεν έχουν το σθένος να απαιτήσουν την επιστροφή τους και διαιωνίζουν έτσι με τη μοιρολατρική τους στάση αυτή τη μεγάλη αδικία.
Τελειώνοντας σας παρακαλώ να διορθώσετε τη διεύθυνση του blog του συλλόγου μας. Η σωστή διεύθυνσις είναι η εξής:
Τo blog: https://www.myspace.com/retour-au-Ρarthenoncom/retour-au-Ρarthenon Το e-mail: retourparthenon@clubinternet.gr
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ Πρόεδρος του Συλλόγου Retour au Ρarthenon Ρομενβίλ, Γαλλία
Πόλεμος πάνω στις στάχτες
Οταν γίνεται μια εθνική τραγωδία, ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον. Κανονικά, όταν υπάρχουν αντίξοες καιρικές συνθήκες, θα έπρεπε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να υπήρχε ένας κεντρικός συντονισμός και αυτή με τη σειρά της να δώσει εντολή στο πυροσβεστικό σώμα ώστε αυτό (το πυροσβεστικό σώμα) να επανδρώσει όλες τις επικίνδυνες περιοχές (δάση- άλση) με ομάδες περιφρούρησης. Αλλά δυστυχώς όταν ξεσπάει μια πυρκαϊά όλοι τρέχουν να καρπωθούν την επιτυχία κατάσβεσής της. Δυστυχώς δεν υπάρχει συλλογικότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Δικηγόρος, Πειραιάς
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Επιστολές προς «Το Βήμα»
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ●Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Διάβασα προσεκτικά το άρθρο του συνεργάτη σας Β. Αρναούτογλου στο «Βήμα της Κυριακής» σχετικά με τη «βροχή των ρεκόρ» που επιτεύχθηκαν στην κολύμβηση στο Πεκίνο. Επειδή είμαι παλιός κολυμβητής και λάτρης του αθλήματος θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω την άποψή μου σε όλα αυτά που αναφέρει στο άρθρο. α) Σχετικά με την εκπληκτική πισίνα που έχει δύο επιπλέον διαδρομές για τη μείωση του κυματισμού: εγώ το πρωτοείδα στην πισίνα του Ηρακλείου όταν είχα πάει για αγώνες το 1980.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.