Οι Ολυμπιακοί επιβαρύνουν ήδη την Κίνα

Με ποσό της τάξης των 20-40 δισ. ευρώ προγραμματίζει να τονώσει την οικονομία της η Κίνα. Η πληροφορία μοιάζει εντυπωσιακή, για μια οικονομία η οποία καταγράφει διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, που παραπέμπει σε κείμενο του οικονομολόγου Φρανκ Γκονγκ της JΡ Μorgan Chase «οι ανώτατες αρχές της χώρας μελετούν εντατικά το ενδεχόμενο οικονομικής τόνωσης ύψους τουλάχιστον 200-400 δισ.γουάν» (περίπου 20-40 δισ. ευρώ), το οποίο αντιστοιχεί στο «1% ή 1,5% του ΑΕΠ» της χώρας με μέτρα ελάφρυνσης φόρων, καθώς και εξυγίανσης των αγορών δανείων και ακινήτων.

Με ποσό της τάξης των 20-40 δισ. ευρώ προγραμματίζει να τονώσει την οικονομία της η Κίνα. Η πληροφορία μοιάζει εντυπωσιακή, για μια οικονομία η οποία καταγράφει διψήφιους αριθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, που παραπέμπει σε κείμενο του οικονομολόγου Φρανκ Γκονγκ της JΡ Μorgan Chase «οι ανώτατες αρχές της χώρας μελετούν εντατικά το ενδεχόμενο οικονομικής τόνωσης ύψους τουλάχιστον 200-400 δισ.γουάν» (περίπου 20-40 δισ. ευρώ), το οποίο αντιστοιχεί στο «1% ή 1,5% του ΑΕΠ» της χώρας με μέτρα ελάφρυνσης φόρων, καθώς και εξυγίανσης των αγορών δανείων και ακινήτων. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στα 500 δισ. γουάν (50 δισ. ευρώ) που έχουν ήδη προϋπολογίσει οι αρχές για την ανοικοδόμηση της επαρχίας Σιτσουάν μετά τις καταστροφές του σεισμού της 12ης Μαΐου.

Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος που καθιστά την πληροφορία εντυπωσιακή: είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να είναι όχι μόνο αθλητικά ή πολιτικά αλλά και οικονομικά αναπτυξιακοί. Αλλωστε οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου είναι ασφαλώς, και με μεγάλη απόσταση, οι πλέον ακριβοί Αγώνες σε σχέση με όλες τις τελευταίες ανάλογες διοργανώσεις. Ο προϋπολογισμός τους, ο οποίος ήταν άνω των 30 δισ. ευρώ και ίσως να πλησιάζει και τα 40 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί σε πέντε φορές τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Οι ολυμπιακές υποδομές απορρόφησαν το 60% αυτών των ποσών. Αλλά, επιπλέον, υπολογίζεται ότι κάπου 11 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν στα προγράμματα αποφυγής της ρύπανσης στο διάστημα των ίδιων των Αγώνων, ενώ η Μerrill Lynch εκτίμησε ότι το κλείσιμο εργοστασίων στα περίχωρα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της επιβράδυνσης τον Ιούλιο κατά 14,7% της βιομηχανικής παραγωγής που έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών. Οπως το περιγράφει και η Ζιλί Ντεσνέ στη γαλλική «Le Figaro», η χαλυβουργία Shougang έφθασε να μεταφέρει ολόκληρη την παραγωγική της μονάδα των 8 εκατ. τόνων ετησίως. Το οποίο της κόστισε κάπου 5 δισ. ευρώ (από το 2005 ως το 2010), ποσόν που δεν αντισταθμίζεται από τις φορολογικές απαλλαγές που υποσχέθηκαν στον γίγαντα αυτόν της χαλυβουργίας.

Ακόμη και οι επενδυτές στα κινεζικά χρηματιστήρια, ιδιαίτερα στη Σανγκάη, πάει αρκετός καιρός που έχουν εγκαταλείψει το στοίχημα των Ολυμπιακών, ενώ με το άνοιγμα των Αγώνων η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά και επιδεινώθηκε. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στη Σανγκάη έχασε το 48% της αξίας του. Είναι αλήθεια ότι στη γενικότερα ζοφερή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και στην απαλλαγή από τις αυταπάτες των μεγάλων αθλητικών έργων που θα τόνωναν μακροχρόνια την οικονομία ήλθε να προστεθεί και η ίδια η πράξη. Τα τρομακτικά έσοδα από τον ολυμπιακό τουρισμό που δεν ήταν στο ραντεβού

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο εφέτος ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στη Σανγκάη έχασε το 48% της αξίας του

προκάλεσαν τις πρώτες απογοητεύσεις. Οι επισκέψεις στο Πεκίνο για πρώτη φορά μετά το 2005 κατέγραψαν μείωση κατά 1,6% στο πρώτο εξάμηνο- έστω και αν αυτό αποδίδεται στη θιβετιανή εξέγερση, στις τρομοκρατικές απειλές, αλλά και στον πολλαπλασιασμό των γραφειοκρατικών δυσκολιών για βίζα.

Εν μέσω Αυγούστου, με τους Ολυμπιακούς σε εξέλιξη, τα περισσότερα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα δεν είναι καν γεμάτα. Συνολικά δεν αναμένονται παρά μόνο 400.000-450.000 ξένοι τουρίστες τον Αύγουστο, αριθμός που είναι ακριβώς ο ίδιος με το 2007. Τα άδεια ή μισοάδεια στάδια καθιστούν απλώς το πρόβλημα πιο ορατό. Οι ίδιες οι καθησυχαστικές δηλώσεις των αρχών δηλώνουν ίσως την ανησυχία τους. «Η Κίνα δεν θα γνωρίσει αξιόλογη μεταολυμπιακή επιβράδυνση γιατί τα θεμελιώδη της οικονομίας δεν θα αλλάξουν μετά τους Αγώνες» είχε δηλώσει ο Βανγκ Γιμίνγκ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας της Επιτροπής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης. Ωστόσο μια πρόσφατη έκθεση της China Construction Βank προβλέπει όχι μόνο μια επιβράδυνση τεσσάρων μονάδων της κινεζικής οικονομίας στα δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς, αλλά επίσης και μείωση των επενδύσεων κατά 10%. Η Παγκόσμια Τράπεζα, από την πλευρά της, προβλέπει να επιβραδυνθεί η κινεζική ανάπτυξη στο 9,8% το 2008, μετά το 11,4% πέρυσι.

Ηδη άλλωστε, και για πρώτη φορά μετά το 2004 και τη συνεχή «ανησυχία υπερθέρμανσης», η κυβέρνηση έχει λάβει τονωτικά μέτρα. Η κεντρική τράπεζα ανήγγειλε μείωση του γουάν σε σχέση με το δολάριο για να τονώσει τις κινεζικές εξαγωγές οι οποίες πλήττονται από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική επιβράδυνση. Ιδιαίτερα στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες του Νότου της χώρας, οι οποίες υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί βοήθεια, ενώ ειδικά η υφαντουργία από τις αρχές του καλοκαιριού επωφελείται από νέες φορολογικές εξαιρέσεις και παράλληλα υιοθετήθηκαν και διευκολύνσεις για δάνεια σε μικρομεσαίους. «Η σημερινή επιβράδυνση είναι αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειαςπου περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, καθώς και τους παγκόσμιους οικονομικούς ρυθμούς οι οποίοι με τη σειρά τους έπληξαν τις κινεζικές εξαγωγές» λέει ο Αντι Ρόθμαν της CLSΑ, θυγατρικής της τράπεζας Calyon.

Είναι αλήθεια, έτσι, ότι οι Ολυμπιακοί δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για την όλη κατάσταση. Αν δεν πρόσφεραν το αναμενόμενο μάννα εξ ουρανού, τουλάχιστον οικονομικά, και ακόμη και αν αποτέλεσαν βάρος, το βάρος αυτό είναι σχετικά μικρό. Πράγματι, όπως εξηγεί και η Ντεζνέ στη «Figaro» «η επίπτωση θα είναι πολύ περιορισμένη, γιατί σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώραςτο Πεκίνο είναι η πιο μικρή πόλη που έχει ποτέ διοργανώσει Ολυμπιάδα. Πράγματι,η κινεζική πρωτεύουσα δεν αντιπροσωπεύει παρά ελάχιστα περισσότερο από το 1% του κινεζικού πληθυσμού και το 3,6% του ΑΕΠ». Χάριν μεγέθους, τελικά, οι Αγώνες θα αποτελέσουν ένα πολύ περιορισμένο γεγονός για τα μέτρα της Κίνας!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.