Ο Παρθενώνας κλειδί κατά του Εγκέλαδου

ΡΩΜΗ Ποιο είναι επιτέλους το μυστικό του Παρθενώνα; Τι είναι αυτό που τον βοηθά να... στέκεται στο ύψος του όσοι αιώνες και αν περάσουν, την ίδια στιγμή που υποτιθέμενα υπερσύγχρονα κτίρια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι με το ξύπνημα του Εγκέλαδου; Μελέτες επί μελετών έχουν εκπονηθεί προκειμένου να ανακαλυφθεί το μυστικό της αντισεισμικότητας του αρχαίου ελληνικού ναού και σειρά έχουν τώρα οι Ιάπωνες. Ενας λαός ιδιαιτέρως ευαίσθητος ως προς το θέμα του σεισμού, αφού αυτή η χώρα ζει μονίμως με τον φόβο του, όπως τόνισε προχθές σε ιαπωνική εφημερίδα ο κ.

Ιάπωνες ερευνητές αναζητούν το μυστικό των αρχαίων Ελλήνων για την επιτυχή αντιμετώπιση των σεισμών

ΡΩΜΗ Ποιο είναι επιτέλους το μυστικό του Παρθενώνα; Τι είναι αυτό που τον βοηθά να… στέκεται στο ύψος του όσοι αιώνες και αν περάσουν, την ίδια στιγμή που υποτιθέμενα υπερσύγχρονα κτίρια καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι με το ξύπνημα του Εγκέλαδου; Μελέτες επί μελετών έχουν εκπονηθεί προκειμένου να ανακαλυφθεί το μυστικό της αντισεισμικότητας του αρχαίου ελληνικού ναού και σειρά έχουν τώρα οι Ιάπωνες. Ενας λαός ιδιαιτέρως ευαίσθητος ως προς το θέμα του σεισμού, αφού αυτή η χώρα ζει μονίμως με τον φόβο του, όπως τόνισε προχθές σε ιαπωνική εφημερίδα ο κ. Τοσικάζου Χαναζάτο, επικεφαλής σεισμολόγος της νέας έρευνας, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οι ιάπωνες επιστήμονες στοχεύουν στη συνεργασία τόσο του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού όσο και σε εκείνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προκειμένου να φτάσουν σε συμπεράσματα «ωφέλιμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, που τρέμει το πιο απρόβλεπτο από όλα τα φυσικά φαινόμενα» όπως λέει ο ίδιος.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το κλειδί του μυστηρίου είναι καλά κρυμμένο επί 25 αιώνες στην ανάγλυφη επιφάνεια των δωρικού ρυθμού κιόνων τού Παρθενώνα. Σε χθεσινό και εκτενέστατο δημοσίευμά της άλλωστε η ιταλική εφημερίδα «Repubblica» τονίζει πόσο θαυμαστό και συγχρόνως αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα είναι χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα και εκατοντάδες ισχυρές δονήσεις την έχουν κλυδωνίσει από την αρχαιότητα ως σήμερα, ο Παρθενώνας παραμένει σωστός «στυλοβάτης», ικανός να διδάξει στους νεότερους κάτι από τη σοφία των προγόνων μας. «Το καμάρι του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους είναι η τελευταία μας ελπίδα. Αν θέλουμε να νικήσουμε τον Εγκέλαδο, πρέπει να το κάνουμε με τη βοήθεια των αρχαίων Ελλήνων » καταλήγει ο αισιόδοξος ιάπωνας σεισμολόγος.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ

426 π.Χ. Οι εργασίες ανέγερσης του Παρθενώνα διήρκεσαν από το 447 ως το 438 π.Χ. Λίγα χρόνια αργότερα, το 426 π.Χ., σημειώθηκε ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς της αρχαιότητας με χιλιάδες ζημιές και θύματα, παρ΄ όλα αυτά το μνημείο κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος του. 226 μ.Χ. Μεγάλος σεισμός δονεί ολόκληρη την Ελλάδα και φτάνει ως το νησί της Ρόδου, προκαλώντας την καταστροφή του Κολοσσού.

Καταστροφικός ήταν ο σεισμός της Κορίνθου, η οποία δεν απέχει και πολύ από την Αθήνα. Οι νεκροί έφτασαν τις 45.000.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.