Ανασταλτική για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας κρίνει την καθυστέρηση στη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων ΑθηνώνΑττικής κ. Γ.Τσακίρης, ενώ χαρακτηρίζει «τροχοπέδη» τις συναρμοδιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την τουριστική κίνηση στην Αθήνα;
«Κινούμαστε ελαφρώς πτωτικά. Ελπίζουμε στον Σεπτέμβριο και στον Οκτώβριο, αλλά τα στοιχεία είναι πολύ ρευστά αφού το 60% των κρατήσεων γίνεται μέσω Διαδικτύου. Η μείωση τον Ιούνιο στα ξενοδοχεία των πέντε και τεσσάρων αστέρων δείχνει προφανώς ότι περιορίζονται οι δαπάνες των επισκεπτών. Υπάρχει όμως γενικότερη πτώση στους αστικούς προορισμούς (weekend break), με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη η οποία πάει πάρα πολύ καλά. Βέβαια η Αθήνα θεωρητικά είχε το πλεονέκτημα της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε αυτό θα έπρεπε να μας δώσει μια ώθηση που θα κρατούσε κάποια χρόνια, όπως στη Βαρκελώνη και στο Σίδνεϊ. Δυστυχώς τελείωσε νωρίτερα απ΄ ό,τι περιμέναμε».
– Πώς εξελίσσεται η προβολή της πρωτεύουσας ως ξεχωριστού προορισμού;
«Δεν έχει γίνει κάτι πέρα από τις προσπάθειες του Δήμου της Αθήνας, οι οποίες είναι ελπιδοφόρες αλλά ακόμη στο ξεκίνημα. Ηδη βρισκόμαστε πολύ πίσω στη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Τάε κβον ντο, σε βαθμό που εκτιμάται ότι δεν θα λειτουργήσει πριν από το 2011, επτά χρόνια μετά την Ολυμπιάδα. Η καθυστέρηση αυτή όμως δυσκολεύει πολύ την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, αφού δεν υπάρχει το οργανωμένο συνεδριακό κέντρο που θα αποτελούσε και το brand του συνεδριακού προορισμού».
– Πόσο εξυπηρετούν τα ωράρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων;
«Από τη στιγμή που εμείς επιδιώκουμε να γίνει η Αθήνα “city break” προορισμός, αλλά και το κράτος έχει αναδείξει αυτή την προτεραιότητα, θα πρέπει να υποστηρίζεται αντίστοιχα και από τα μουσεία. Εχει γίνει μια σοβαρή κίνηση με τα καταστήματα που πλέον είναι ανοιχτά και το Σάββατο. Τα μουσεία όμως εξακολουθούν να έχουν ωράρια δημοσίου τομέα. Στις 8.30 το πρωί που ανοίγει ένα μουσείο, είναι η ώρα που ο τουρίστας θα πάρει το πρωινό του. Προτιμά να επισκεφθεί τον χώρο μετά τις 10, όπως γίνεται εξάλλου σε όλον τον κόσμο».
– Ποια είναι η θέση σας για τις συναρμοδιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης;
«Θα θέλαμε να δούμε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες που άπτονται αυτού που λέμε “ευρύ τουριστικό φάσμα”. Οι συναρμοδιότητες είναι μια τροχοπέδη, διότι κανένας δεν κατανοεί καλύτερα τα τουριστικά πράγματα από το αρμόδιο υπουργείο. Στην αστυνόμευση το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Τα κρούσματα είναι συχνά στην Αθήνα και πολλά μάλιστα δεν καταγράφονται. Ωστόσο υπάρχουν σχόλια σε sites όπου οι τουρίστες αναφέρουν τις εντυπώσεις τους. Ηδη μάλιστα έχει γίνει και δεύτερη παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα της αστυνόμευσης».
Η τουριστική Αθήνα χρειάζεται οργανωμένο συνεδριακό κέντρο
Ανασταλτική για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας κρίνει την καθυστέρηση στη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων ΑθηνώνΑττικής κ. Γ.Τσακίρης, ενώ χαρακτηρίζει «τροχοπέδη» τις συναρμοδιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.