Απλή εξέταση για πρώιμη διάγνωση οστεοαρθρίτιδας

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Μια απλή εξέταση μπορεί να σώσει εκατομμύρια άτομα από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η εξέταση, που αποτελεί μια μορφή μαγνητικής τομογραφίας η οποία χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα, μπορεί να προσφέρει διάγνωση της νόσου όσο ακόμη αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, προλαμβάνοντας έτσι ή περιορίζοντας τις βλάβες που προκαλούνται στις αρθρώσεις. Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας και οι γιατροί βασίζονται στην κλινική εξέταση αλλά και στη διενέργεια ακτινογραφίας.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Μια απλή εξέταση μπορεί να σώσει εκατομμύρια άτομα από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η εξέταση, που αποτελεί μια μορφή μαγνητικής τομογραφίας η οποία χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα, μπορεί να προσφέρει διάγνωση της νόσου όσο ακόμη αυτή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, προλαμβάνοντας έτσι ή περιορίζοντας τις βλάβες που προκαλούνται στις αρθρώσεις.

Σήμερα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τεστ για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας και οι γιατροί βασίζονται στην κλινική εξέταση αλλά και στη διενέργεια ακτινογραφίας. Ωστόσο συχνά η ασθένεια διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον οι αρθρώσεις έχουν υποστεί μόνιμη βλάβη.

Η δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης θα μπορεί να βάλει «φρένο» στην εξέλιξη της κατάστασης προλαμβάνοντας τον εκφυλισμό των αρθρώσεων. Οπως ανέφερε ο δρ Αλεξέι Τζερσόφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στη Φιλαδέλφεια, χρησιμοποίησε μια μορφή μαγνητικού τομογράφου προκειμένου να μετρήσει τα επίπεδα της γλυκοζαμινογλυκάνης, μιας ουσίας που κάνει τον χόνδρο ελαστικό. Τα χαμηλά επίπεδα του συγκεκριμένου στοιχείου μαρτυρούν την αρχή οστεοαρθρίτιδας. Σύμφωνα με τον ερευνητή η συγκεκριμένη «σάρωση» για τη διάγνωση της νόσου δεν θα διαρκεί πάνω από 10 λεπτά και θα είναι ελαφρώς πιο ακριβή από τη συμβατική μαγνητική τομογραφία. Οι πρώτες δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπους εκτιμάται ότι δεν θα ξεκινήσουν πριν από την πάροδο δύο ετών, ωστόσο ο δόκτωρ Τζερσόφ σημείωσε ότι ελπίζει η τεχνική να έχει ευρεία εφαρμογή σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων που χορηγούνται για την οστεοαρθρίτιδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.