Οι φρουτοχυμοί επηρεάζουν αρνητικά τη δράση φαρμάκων

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εχουμε συνηθίσει να ακούμε από μικρή ηλικία ότι πρέπει να πίνουμε ανελλιπώς τον χυμό μας διότι κάνει καλό στην υγεία. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει πάντα, αναφέρουν καναδοί ειδικοί, αφού οι φρουτοχυμοί φαίνεται ότι παρεμβαίνουν στη δράση ορισμένων φαρμάκων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φάρμακα που λαμβάνονται από καρδιοπαθείς, καθώς και σε θεραπείες τις οποίες ακολουθούν τα άτομα με καρκίνο. Μελέτη που παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού...

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εχουμε συνηθίσει να ακούμε από μικρή ηλικία ότι πρέπει να πίνουμε ανελλιπώς τον χυμό μας διότι κάνει καλό στην υγεία. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει πάντα, αναφέρουν καναδοί ειδικοί, αφού οι φρουτοχυμοί φαίνεται ότι παρεμβαίνουν στη δράση ορισμένων φαρμάκων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φάρμακα που λαμβάνονται από καρδιοπαθείς, καθώς και σε θεραπείες τις οποίες ακολουθούν τα άτομα με καρκίνο. Μελέτη που παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στη Φιλαδέλφεια έδειξε ότι ένα χημικό που περιέχεται στον χυμό του γκρέιπφρουτ εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση των αντιαλλεργικών φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με τους καναδούς επιστήμονες, παρόμοια συστατικά περιέχουν και τα πορτοκάλια αλλά πιθανότατα και τα μήλα.

Ηταν γνωστό ως σήμερα ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ παρεμβαίνει στη δράση φαρμάκων που χορηγούνται για την αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτόν ορισμένα σκευάσματα φέρουν προειδοποίηση στο φύλλο οδηγιών τους.

Ωστόσο τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ένα άλλο πρόβλημα. Στην περίπτωση της καναδικής μελέτης ο χυμός γκρέιπφρουτ φάνηκε να έχει την αντίθετη ακριβώς επίδραση στο αντιισταμινικό φάρμακο φεξοφεναδίνη καθιστώντας το λιγότερο ισχυρό αντί για περισσότερο ισχυρό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα ενεργό συστατικό του χυμού γκρέιπφρουτ, η ναρινγκίνη, μπλοκάρει τον μηχανισμό ο οποίος συμβάλλει στη μεταφορά των μορίων των φαρμάκων από το λεπτό έντερο στην κυκλοφορία του αίματος.

Οπως ανέφερε ένας εκ των ερευνητών, ο δρ Ντέιβιντ Μπέιλι, «πρόσφατα ανακαλύψαμε ότι ο χυμός του γκρέιπφρουτ, του πορτοκαλιού και του μήλου μειώνει σημαντικά την απορρόφηση και άλλων φαρμάκων. Η ανησυχία μας αφορά κυρίως τη μειωμένη απορρόφηση φαρμάκων που είναι σημαντικά για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.