Η κυβέρνηση βουλιάζει στο τέλμα της οικονομίας, εκτιμά το ΠαΣοΚ

Από την επομένη των τελευταίων εκλογών και με βάση τις δημοσκοπήσεις πολλοί προβλέπουν το τέλος του «Δικομματισμού». Κάποιοι τον «ξορκίζουν» και καθημερινά διατυπώνονται σενάρια για τη «διαδοχή» του... με αποκλεισμό των συνεργασιών! Ο «Δικομματισμός», στον οποίο οφείλουμε την πολιτική σταθερότητα για 34 χρόνια- τη μακροβιότερη του κοινοβουλευτισμού από το 1844-, έχει τη «δική του ιστορία». Η αφήγηση και η υπενθύμιση αυτής της ιστορίας με το ανάγνωσμα που δημοσιεύει «Το Βήμα» και το οποίο θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες προσφέρουν μιαν άλλη οπτική των πολιτικών εξελίξεων.

«Η διέξοδος από την οικονομική κρίση δεν είναι άμεσα ορατή» εκτιμούν μέλη του οικονομικού επιτελείου του ΠαΣοΚ, το οποίο πιστεύει ότι η κρίση στο προσεχές διάστημα θα βαθύνει. Κατά την άποψή τους είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνος ο συνδυασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας. Εκτιμούν επίσης ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει άλλον δρόμο αυτή τη στιγμή από το να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις και να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του. Απέναντι σε αυτή την τακτική ο κ. Γ.Παπανδρέου θα επισημαίνει συνεχώς ότι «η χώρα βουλιάζει», ότι βρίσκεται μπροστά σε «τραγικά αδιέξοδα» και θα ζητεί «να φύγει η κυβέρνηση». Παράλληλα όμως θα αναδεικνύει τον ρόλο του ΠαΣοΚ σε αυτή την κρίση με προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομίας και τη στήριξη των εισοδημάτων, όχι μόνο των οικονομικά ανίσχυρων αλλά κυρίως της μεσαίας τάξης.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα», εξηγούσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, «είναι ένα σχέδιο ανάταξης της οικονομίας χωρίς να παραγνωρίζεται το δημοσιονομικό πρόβλημα. Η δυσκολία όμως δεν είναι να προτείνουμε μέτρα. Υπάρχει μείζον ζήτημα εμπιστοσύνης απέναντι στα κόμματα,τόσο από τις επιχειρήσεις,οι οποίες διανύουν το τρίτο τρίμηνο πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο από τους καταναλωτές, στους οποίους θα χρειαστεί να αποδείξουμε πώς θα επιμερίζονται δίκαια τα φορολογικά βάρη».

Το θέμα μιας δικαιότερης φορολογίας έθεσε χθες η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη με αφορμή τη φορολόγηση των stock options. «Η κυβέρνηση», δήλωσε, «πιάνεται να ευνοεί για άλλη μια φορά με σκανδαλώδη τρόπο τους λίγους και εκλεκτούς. Τη στιγμή που τα έσοδα καταρρέουν,η φοροδιαφυγή είναι ανεξέλεγκτη και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο, η κυβέρνηση “χάρισε” περίπου 200 εκατ. ευρώ σε μεγαλοστελέχη τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων». Οπως εξήγησε, αυτό το ποσό θα είχε συλλέξει αν εφάρμοζε τον νόμο 2238/1994 και φορολογούσε τις αμοιβές εκατοντάδων μεγαλοστελεχών τα τέσσερα τελευταία χρόνια. «Μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα μόνιμα θύματα της φοροεπιδρομής είναι τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα;Η μόνη εξήγηση είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι δέσμια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , επισημαίνοντας ότι η εκτίναξη του εξωτερικού ελλείμματος στα 19 δισ. ευρώ σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια παραγωγική κρίση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη και κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία, να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να δώσει το καλό παράδειγμα μειώνοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αντί για μια επικοινωνιακή πολιτική με φοβέρες χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, όπως είπε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.