Ζητείται «θεραπεία» για ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία

Π αρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους. Το υπουργείο έχει ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί προς τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Η παρέμβαση του υπουργείου προς τους παραπάνω φορείς γίνεται διότι ως τώρα έχει αγνοηθεί η Στατιστική Υπηρεσία που έχει ζητήσει τα στοιχεία αυτά.

Στόχος είναι να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις

Π αρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους. Το υπουργείο έχει ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί προς τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

Η παρέμβαση του υπουργείου προς τους παραπάνω φορείς γίνεται διότι ως τώρα έχει αγνοηθεί η Στατιστική Υπηρεσία που έχει ζητήσει τα στοιχεία αυτά. Αρκετά νοσοκομεία εξακολουθούν να μην καταρτίσουν σωστά τους προϋπολογισμούς, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν με το αιτιολογικό της ενοποίησης που υλοποιείται στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται κάποια τεχνικά ζητήματα για την ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου. Πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο έλεγχος των παραγόντων του στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Το πρόβλημα που υπάρχει με τα οικονομικά των νοσοκομείων γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι τα χρέη τους προς τους προμηθευτές είναι πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος έχει εκτινάξει τα χρέη και των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, αυτή η συσσώρευση χρεών έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που δέχεται πιέσεις από πρεσβείες ξένων χωρών για λογαριασμό των δικών τους εταιρειών προμήθειας φαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού στις οποίες τα νοσοκομεία χρωστούν μεγάλα ποσά.

Σχετικά με τα χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία, ο ΟΓΑ χρωστάει τα περισσότερα, 528 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 33% του συνόλου των οφειλών των Ταμείων. Ακολουθεί το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου με 375,3 εκατ. ευρώ (24% του συνόλου), το ΙΚΑ με 365 εκατ. ευρώ (23%), ο Οίκος Ναύτου με 86,5 εκατ. ευρώ (5%), ο ΟΑΕΕ με 68 εκατ. ευρώ (4,1%), τα ΤΑΠΟΣΕΤΑΠΟΤΕ με 44,2 εκατ. ευρώ (3,3%), το ΤΣΑΥ με 14,2 εκατ. ευρώ (1,4%), το ΤΣΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ (1,2%) και τα υπόλοιπα Ταμεία με 92,6 εκατ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή θα επιβάλει στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία να καταρτίζουν προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και τριετή επιχειρησιακά σχέδια (business plan). Για πρώτη φορά οι φορείς αυτοί θα κληθούν να καταρτίσουν επιχειρησιακά σχέδια με ορίζοντα τριετίας, με στόχο να οριστούν συγκεκριμένοι κανόνες ως προς τα κονδύλια που διαχειρίζονται και κατ΄ επέκταση να ελεγχθούν οι δαπάνες που πραγματοποιούνται. Παράλληλα, το σύστημα της καθετοποίησης των στόχων των επιχειρησιακών σχεδίων που ισχύει για τις δημόσιες επιχειρήσεις θα περάσει και στους παραπάνω φορείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο θέλει τα Ταμεία και τα νοσοκομεία να ξεχωρίζουν πλέον την κάθε δράση και ενέργειά τους, έτσι ώστε να διαπιστώνει σε ποιους τομείς των επιχειρήσεων υπάρχουν προβλήματα για να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα.

Επίσης, τα έσοδα θα πρέπει να κατανέμονται ανά σχέδιο δράσης για το σύνολο της τριετίας, ενώ για πρώτη φορά πρέπει να προβλέπονται και οι παράγοντες που επηρεάζουν τα έσοδα, όπως η εξέλιξη του πληθυσμού στον δήμο ή οι παρεμβάσεις που οδηγούν σε βελτίωση των οικονομικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.