Η ρωσική νίκη στον Καύκασο διχάζει τη Δύση

▅ «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας» δήλωσε από το Παρίσι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ▅ Πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν εξαρτημένες ενεργειακά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ▅ Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να πατήσει φρένο στην αντιρωσική πολιτική αν θέλει να έχει... γκάζι τις κρύες νύχτες του χειμώνα

▅ «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας» δήλωσε από το Παρίσι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις
▅ Πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν εξαρτημένες ενεργειακά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
▅ Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να πατήσει φρένο στην αντιρωσική πολιτική αν θέλει να έχει… γκάζι τις κρύες νύχτες του χειμώνα
Βαθιές ρωγμές εμφανίστηκαν χθες στον αντιρωσικό «άξονα» που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, μετά την απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί σήμερα τη Ρωσία κρατώντας κλάδο ελαίας.

Πρόκειται για μια γερμανική «πυροσβεστική» πρωτοβουλία ίσων αποστάσεων που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μονομερή στάση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των περισσότερων χωρών της Ανατολικής «Νέας Ευρώπης», οι οποίες έχουν ταχθεί σαφέστατα με την πλευρά της Τιφλίδας και ρίχνουν στη Μόσχα όλη την ευθύνη για τη σύρραξη στον Καύκασο.

«Πρέπει να επιμείνουμε στην πολιτική της λογικής.Αν η ΕΕ θέλει αληθινά να έχει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και θέλει να βοηθήσει στη σταθεροποίηση, τότε πρέπει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους τόσο προς την Τιφλίδαόσο και προς τη Μόσχα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ Ο κ. Σταϊνμάγερ δήλωσε ακόμη πως η προτεραιότητα είναι να εξασφαλισθεί η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, με βάση το σχέδιο έξι σημείων του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, καθώς και η ανθρωπιστική αρωγή των θυμάτων. «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», δήλωσε από το Παρίσι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία ετοιμάζεται να μεταβεί στην Τιφλίδα ενώ η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Σότσι, στη Νότια Ρωσία, προτού μεταβεί με τη σειρά της στη Γεωργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ θα παρακαλέσει προσωπικά τον κ. Μεντβέντεφ να ρίξει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης με τη Δύση, να αποσύρει όσα στρατεύματα έχουν απομείνει στο εσωτερικό της Γεωργίας και να αποφύγει μια ολομέτωπη σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Πραγματικός στόχος της όμως είναι να κρατήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Μόσχα για τη νέα δεκαετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία ως γνωστόν «έχει παγώσει» εδώ και έναν χρόνο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κυρία Μέρκελ αντιτάχθηκε στην ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, ενώ και η σχέση της με τις «αμερικανοτραφείς» κυβερνήσεις της Γεωργίας και της Ουκρανίας χαρακτηρίζονται από αμοιβαία δυσπιστία. Πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παραμένουν εξαρτημένες ενεργειακά από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο- και δεν ακούν καθόλου ευχάριστα τις προτροπές του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ για οριστική διακοπή των ευρωρωσικών σχέσεων και αποπομπή της Μόσχας από το G8, που κάποιοι ξαναβάπτισαν ήδη G7. Με άλλα λόγια η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να πατήσει φρένο- στην αντιρωσική πολιτική- αν θέλει να έχει… γκάζι, φυσικό αέριο δηλαδή, τις κρύες νύχτες του επερχόμενου χειμώνα. Μάλιστα γερμανοί διπλωμάτες απέφυγαν χθες να υιοθετήσουν πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς το απλά «βάση για μια μελλοντική λύση» του πραγματικού προβλήματος, για το οποίο άλλωστε δόθηκε και η καταστροφική για τους Γεωργιανούς πενθήμερη μάχη: του μελλοντικού στάτους της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Με σκληρή δήλωσή του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι « de facto περιορισμένη» και ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί παρά με τρόπους κοινά αποδεκτούς. Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η ίδια η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας δεν αμφισβητείται, αλλά ότι «έχουμε μια de facto κατάσταση όπου οι λαοί της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας απλά δεν επιθυμούν να ζήσουν στο ίδιο κράτος με έναν άνθρωπο που έστειλε τα στρατεύματά του εναντίον τους» – εννοώντας προφανώς τον φιλοδυτικό γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Συμπλήρωσε δε, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό δυτικών παρατηρητών στη Νότια Οσετία- όχι όμως και ένοπλων ειρηνευτικών δυνάμεων, όπως απαιτούν αρκετοί Δυτικοί, και κατέληξε σκωπτικά πως ο πρόεδρος Μπους «πρέπει να αλλάξει κειμενογράφους», διότι η προχθεσινή ομιλία του «έβριθε ανακριβειών» αφού δεν αναφερόταν στον εξοπλισμό και στην εκπαίδευση των γεωργιανών δυνάμεων από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η γεωργιανή υπουργός Εξωτερικών Εκα Τκετσαλασβίλι έψεξε χθες από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, τη διεθνή κοινότητα διότι «εγκατέλειψε» τη χώρα της μετά την εκδήλωση της επίθεσης του ρωσικού στρατού. « Τμήμα της ευθύνης το φέρει η διεθνής κοινότητα,η οποία δεν αντέδρασε με ιδιαίτερη πυγμή στη ρωσική επίθεση» είπε η υπουργός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.