Διατίμηση-ασανσέρ στα καύσιμα

Από χθες η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται 1,247 ευρώ το λίτρο σε έντεκα νομούς της χώρας, ύστερα από την κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων. Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή από χθες το μεσημέρι και θα ισχύσει ως το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου, ωστόσο ύστερα από τις επικρίσεις ότι η διατίμηση ορίστηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, και μάλιστα σε μια αγορά που εκινείτο πτωτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα οριστούν νέες ανώτατες τιμές, με βάση τη μέση τιμή πώλησης στην Αττική που θα προκύψει από την επόμενη τιμοληψία του υπουργείου.

Από χθες η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται 1,247 ευρώ το λίτρο σε έντεκα νομούς της χώρας, ύστερα από την κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων. Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή από χθες το μεσημέρι και θα ισχύσει ως το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου, ωστόσο ύστερα από τις επικρίσεις ότι η διατίμηση ορίστηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, και μάλιστα σε μια αγορά που εκινείτο πτωτικά, το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα οριστούν νέες ανώτατες τιμές, με βάση τη μέση τιμή πώλησης στην Αττική που θα προκύψει από την επόμενη τιμοληψία του υπουργείου. Σύμφωνα με την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης, της σούπερ αμόλυβδης, της βενζίνης σούπερ και του πετρελαίου ντίζελ ορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τιμών της Αττικής και την προσθήκη ενός ορίου ως 0,055 λεπτά το λίτρο, το οποίο υπολογίζεται ότι υπερκαλύπτει το κόστος της μεταφοράς. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται για την αμόλυβδη βενζίνη στο 1,247 ευρώ το λίτρο, για τη σούπερ αμόλυβδη στο 1,443 ευρώ, για τη βενζίνη σούπερ στο 1,327 ευρώ και για το πετρέλαιο ντίζελ στο 1,373 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ισχύουν για τα νησιά που διαθέτουν τουλάχιστον τρία πρατήρια καυσίμων, καθώς για όσα έχουν ως και δύο πρατήρια οι τιμές ορίζονται σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτά το κόστος της μεταφοράς υπολογίζεται σε 0,065 λεπτά το λίτρο. Ετσι, το πλαφόν ορίζεται για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο 1,257 ευρώ το λίτρο, της σούπερ αμόλυβδης στο 1,453 ευρώ, της βενζίνης σούπερ στο 1,337 ευρώ και του πετρελαίου ντίζελ στο 1,383 ευρώ το λίτρο. Το πλαφόν ισχύει στους Νομούς Δωδεκανήσου και Χίου για την αμόλυβδη και τη σούπερ αμόλυβδη, στους Νομούς Ηρακλείου, Κέρκυρας, Λασιθίου, Λευκάδας, Ρεθύμνου και Χανίων για την αμόλυβδη, τη σούπερ αμόλυβδη και τη βενζίνη σούπερ, στον Νομό Κεφαλληνίας για την αμόλυβδη, τη σούπερ αμόλυβδη και το πετρέλαιο ντίζελ, στον Νομό Κυκλάδων μόνο για την αμόλυβδη και στον Νομό Λέσβου μόνο για τη σούπερ αμόλυβδη. Η διατίμηση βρίσκει αντίθετους τους παράγοντες της αγοράς, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Βασ.Σεραφειμάκη να χαρακτηρίζει το μέτρο απρόσφορο και να εκτιμά ότι δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους μέτρα τα όποια προβλήματα της αγοράς.

Την αντίθεσή της εκφράζει και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πρόβλημα παραμένει άλυτο εφόσον στις τιμές διυλιστηρίου και χονδρικής επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια, ενώ εκτιμά ότι η επιβολή της διατίμησης μόνο στον τελευταίο κρίκο της αγοράς εκθέτει αδίκως τους βενζινοπώλες στην κοινωνία και νομιμοποιεί την ασυδοσία των διυλιστηρίων και των εταιρειών. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειμμα πολιτικής και παθητικότητα. Στη σχετική ανακοίνωση, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Ανάπτυξης κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδης εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται «πολύ αργά, διότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και φυσικά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές». Οπως τονίζει, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση του «ενεργειακού καλαθιού», και καλεί την κυβέρνηση να τιμωρήσει όσες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της δύναμής τους στην αγορά ή λειτουργούν ως καρτέλ.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας θεωρεί ότι με την επιβολή του πλαφόν αποδεικνύει έμπρακτα ότι αξιοποιεί κάθε θεσμική δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του έλληνα καταναλωτή. «Ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά» δήλωσε ο κ. Φώλιας και πρόσθεσε ότι «αυτό το μήνυμα πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.