Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Συρίας και Λιβάνου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ιστορική απόφαση για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου- για πρώτη φορά από το 1943-έλαβαν οι ηγέτες των δύο χωρών, ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν και ο σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Ασαντ. Συμφώνησαν επίσης να επαναλειτουργήσει μια επιτροπή η οποία θα επαναχαράξει λεπτομερειακά τα σύνορα των δύο κρατών, με εξαίρεση τα λεγόμενα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια μικρή περιοχή εκτάσεως 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Νότιο Λίβανο, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ιστορική απόφαση για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου- για πρώτη φορά από το 1943-έλαβαν οι ηγέτες των δύο χωρών, ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν και ο σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Συμφώνησαν επίσης να επαναλειτουργήσει μια επιτροπή η οποία θα επαναχαράξει λεπτομερειακά τα σύνορα των δύο κρατών, με εξαίρεση τα λεγόμενα Αγροκτήματα Σεμπάα, μια μικρή περιοχή εκτάσεως 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Νότιο Λίβανο, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Αγροκτήματα Σεμπάα στον πόλεμο των 6 ημερών, το 1967, και θεωρεί ότι ανήκουν στη Συρία, όπως και τα Υψώματα του Γκολάν. Αντιθέτως, Σύροι και Λιβανέζοι θεωρούν ότι ανήκουν στον Λίβανο, στον οποίον θα έπρεπε να επιστραφούν μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών από τον Νότιο Λίβανο το 2000.

Μια πρώτη επαφή των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο της πρόσφατης εναρκτήριας συνόδου της Ενωσης για τη Μεσόγειο, στο Παρίσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία υποδέχτηκαν θετικά την προσέγγιση Δαμασκού – Βηρυτού. Οι σχέσεις των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής βελτιώθηκαν μετά την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στον Λίβανο και τη συγκυβέρνηση των φιλοδυτικών κομμάτων με την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Οι σχέσεις του πρώην στρατιωτικού Μισέλ Σουλεϊμάν με τη Συρία θεωρούνται άριστες. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δαμασκό συζητήθηκε και το ακανθώδες θέμα εκατοντάδων λιβανέζων αγνοουμένων από την εποχή που η Συρία κυριαρχούσε στον Λίβανο. Παράλληλα, τέθηκαν ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και διαχείρισης των πολύτιμων στην περιοχή υδατικών πόρων.

Η επιρροή της Συρίας στον Λίβανο και στην πολιτική κατάσταση της χώρας παραμένει αρκετά ισχυρή, ενώ ως το 2005 και ως τη μυστηριώδη δολοφονία του πρώην λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, η Συρία διατηρούσε στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα. Πολλοί Λιβανέζοι υποπτεύονταν ότι η Συρία ευθύνεται για τις δολοφονίες πολιτικών με αντισυριακή στάση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.