Επιτακτική η ανάγκη για κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών στο ΧΑ
Oανταγωνισμός για τις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές όπως η ΕΧΑΕ εντείνεται, αφού στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας ΜiFΙD, η οποία αποσκοπεί στην ταχύτητα των συναλλαγών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αρχίζει αύριο Παρασκευή τη λειτουργία της στο Λονδίνο η νέα πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών Τurquoise με συναλλαγές σε μετοχές 10 μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Το λανσάρισμα της πλατφόρμας Τurquoise από επτά επενδυτικές τράπεζες όπως οι Μorgan Stanley, Deutsche Βank και Credit Suisse έρχεται να προστεθεί στον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν χρηματιστήρια- όπως του Λονδίνου και το Deutsche Βoerseκαι στην πίεση για φθηνότερες συναλλαγές. Τα περίπου 50 μέλη της πλατφόρμας Τurquoise θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών όπως οι ΒΡ, Royal Dutch Shell, Siemens, Αllianz και Vodafone. Η διοίκηση του Τurquoise εκτιμά ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα γίνονται πράξεις σε 1.300 επιχειρήσεις από 13 ευρωπαϊκές αγορές και ότι σύντομα θα αποσπάσει μερίδιο αγοράς γύρω στο 5%.
Το Τurquoise θα είναι ο νέος ανταγωνιστής της άλλης πλατφόρμας χρηματιστηριακών συναλλαγών η οποία ήδη λειτουργεί με την επωνυμία Chi-Χ και έχει κερδίσει μερίδιο 17% του όγκου συναλλαγών στα blue chips που απαρτίζουν τους δείκτες FΤSΕ.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο που αντέδρασε στον ανταγωνισμό, μειώνοντας τα τέλη συναλλαγών κατά 10% στις αρχές αυτού του μήνα. Η πλατφόρμα Τurquoise έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη βρετανική εποπτική αρχή (FSΑ), έγκριση που ισοδυναμεί με «διαβατήριο» το οποίο της επιτρέπει να λειτουργεί και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αξιοπιστία των οργανωμένων αγορών δεν φτάνει για να αποτρέψει τους επενδυτές να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσα από τέτοιου είδους πλατφόρμες. Μπορεί άμεσα να μην απειλείται η ΕΧΑΕ, αλλά τι θα συμβεί αν οι ξένοι που διενεργούν έτσι κι αλλιώς το 60%-70% των ημερήσιων συναλλαγών επιλέξουν τα ελληνικά blue chips που τους ενδιαφέρουν και κάνουν trading στη δική τους πλατφόρμα; Σε μια τέτοια περίπτωση και η ΕΧΑΕ θα απολέσει σημαντικά έσοδα (λιγότερα κέρδη, λιγότεροι φόροι για το κράτος, περιορισμένα μερίσματα για τους μετόχους) αλλά και οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, που δουλεύουν κυρίως με τις ξένες τράπεζες, θα δουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται. Το ντόμινο της καταστροφής όμως έχει και συνέχεια, αφού και οι μικρές ΑΧΕ θα πληγούν, τη στιγμή που οι ιδιώτες πελάτες τους δεν θα βρίσκουν λόγω περιορισμένης ρευστότητας εύκολα τιμές αγοράς και πώλησης όπως σήμερα.
Ισως είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών, καθώς και η μείωση των προμηθειών από την πλευρά της ΕΧΑΕ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακός παράγων, «αν οι συναλλαγές φύγουν,θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν».