«De minimis»

«Δεν πειράζει», αυτό εννοούσε ο Τζον Θέιν της Μerrill Lynch όταν έλεγε: «Οι πελάτες μας πιάστηκαν σε μια πρωτόγνωρη κρίση ρευστότητας. Εμείς τώρα τη λύνουμε δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μας πουλήσουν πίσω τις θέσεις τους». Ηταν στις 7 Αυγούστου όταν η εταιρεία του ανήγγειλε ότι προσφέρεται να αγοράσει πίσω ομόλογα κυμαινόμενων επιτοκίων, τα autionrated securities, αξίας 10 δισ. δολαρίων. Η προσφορά της Μerrill έγινε την ίδια ημέρα που η Citigroup έφτασε σε συμβιβασμό με τις ρυθμιστικές αρχές για να πάρει πίσω τα χαρτιά ΑRS που είχε πουλήσει σε άτομα και μικρές επιχειρήσεις, και μία μόνον ημέρα πριν και η UΒS προχωρήσει σε ανάλογη προσφορά προς τους πελάτες της.

Τράπεζες θέλουν να παρουσιάζονται σαν λευκοί ιππότες που σώζουν τους πελάτες τους από τα aution-rated securities που οι ίδιες τους πούλησαν

«Δεν πειράζει», αυτό εννοούσε ο Τζον Θέιν της Μerrill Lynch όταν έλεγε: «Οι πελάτες μας πιάστηκαν σε μια πρωτόγνωρη κρίση ρευστότητας. Εμείς τώρα τη λύνουμε δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μας πουλήσουν πίσω τις θέσεις τους». Ηταν στις 7 Αυγούστου όταν η εταιρεία του ανήγγειλε ότι προσφέρεται να αγοράσει πίσω ομόλογα κυμαινόμενων επιτοκίων, τα autionrated securities, αξίας 10 δισ. δολαρίων. Η προσφορά της Μerrill έγινε την ίδια ημέρα που η Citigroup έφτασε σε συμβιβασμό με τις ρυθμιστικές αρχές για να πάρει πίσω τα χαρτιά ΑRS που είχε πουλήσει σε άτομα και μικρές επιχειρήσεις, και μία μόνον ημέρα πριν και η UΒS προχωρήσει σε ανάλογη προσφορά προς τους πελάτες της. Αρα, το πρόβλημα λύθηκε!

Μου αρέσει ο τρόπος που ο Θέιν θέτει το όλο ζήτημα σε παρόντα χρόνο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο βάζει την τράπεζα στον ρόλο του λευκού ιππότη που έρχεται να σώσει τους επενδυτές. Και, αν δεν ξέρατε τι έχει συμβεί, θα μπορούσατε ακόμα και να το πιστέψετε. Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το εξής: Αν επρόκειτο να το ξανακάνετε, άραγε πάλι θα παγώνατε τους πλειστηριασμούς τον Φεβρουάριο, αφήνοντας χιλιάδες πελάτες σας με επενδύσεις στα χαρτιά, αλλά όχι στα χέρια; Γιατί αυτό που μας λέτε μοιάζει σαν οι πελάτες να περπατούσαν και μια ωραία μέρα, εντελώς ξαφνικά, έπεσαν σε κινούμενη άμμο. Δεν έχουν καν το τακτ να πουν ότι «έγιναν λάθη». Γιατί το βασικό πρόβλημα είναι οι ίδιες οι τράπεζες που τους πούλησαν τους τίτλους ΑRS, χωρίς καν να τους πουν πώς λειτουργούν οι πλειστηριασμοί ή ότι αυτοί θα σταματούσαν αν έπαυαν και οι τράπεζες να τους διεξάγουν.

Οι επενδυτές πίστευαν ότι αγόραζαν ένα επενδυτικό όχημα που τους περιεγράφετο ως μια απλή τοποθέτηση που θα απέφερε και λίγο περισσότερα. Οταν ρωτήθηκε ποια θα είναι η επίπτωση στον ισολογισμό της από την προσφορά εξαγοράς αυτών των τίτλων, ο εκπρόσωπος της Citigroup είπε: «De minimis» – μια λατινική έκφραση που σημαίνει «ασήμαντη». Το φαντάζεστε; «de minimis»; Τι ατυχής και προσβλητική επιλογή λέξεων! Χιλιάδες επενδυτές- είναι το minimum- βρέθηκαν να μην μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Με τα μεγαλύτερα ονόματα στην αγορά ΑRS τώρα να συμφωνούν να δώσουν «ρευστότητα» στους πελάτες τους, όπως το λένε, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η επόμενη πράξη του έργου- γιατί το show ποτέ δεν τελειώνει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.