«Τέτοιο ποσοστό το ονειρεύονται πολλές χώρες της ΕΕ»
Σε στατιστικό… θαύμα αποδίδεται το γεγονός ότι, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται, οι επενδύσεις μειώνονται και η οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες, η ανεργία μειώθηκε στο 6,6% για τον Μάιο του 2008. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 25 ετών. Οπως ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, πέρυσι τον Μάιο η ανεργία ήταν 7,7%, τον Μάιο του 2006 9,2% και τον αντίστοιχο μήνα του 2005 ήταν 9,6%. Εφέτος εν μέσω της οικονομικής κρίσης το αντίστοιχο ποσοστό υποχώρησε στο 6,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι τους θερινούς μήνες η ανεργία μειώνεται, δεν αποκλείεται τα στοιχεία του Αυγούστου να δείχνουν την ανεργία κάτω του 5%. Οπως σχολίαζαν οικονομικοί κύκλοι «τέτοιο ποσοστό ανεργίας το ονειρεύονται πολλές χώρες ακόμη και ανεπτυγμένες της ΕΕ».
Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί (στο 3,4% έναντι αρχικού στόχου 4%) και ειδικά οι επενδύσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία τρία τρίμηνα.
Το β΄ τρίμηνο του 2008 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,8% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2007, ενώ τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (γ΄ και δ΄ του 2007) οι επενδύσεις είχαν μειωθεί κατά 6,8% και 4,7% αντιστοίχως.
Πάντως το υπουργείο Οικονομίας βρίσκει θετικά τα στοιχεία για την ανάπτυξη και την ανεργία αφού «αποδεικνύουν τον δυναμισμό που έχουν προσδώσει στην ελληνική οικονομία, η οικονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών» αλλά παράλληλα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά δεν δικαιολογούν εφησυχασμό. Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι πολλά από τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν, ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι εύθραυστη και ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι «απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αταλάντευτη προσήλωση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία πλήττει τους άνδρες μόνο σε ποσοστό 4,2%, ενώ τις γυναίκες σε ποσοστό 10%.
Εξάλλου η ανεργία πλήττει περισσότερο τους νέους ηλικίας 15-24 ετών (σε ποσοστό 18,6%) και τις ηλικίες από 25 ως 34 ετών (ποσοστό 9,9%).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία ανά περιφέρεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία όπου η ανεργία φθάνει το 13,4%, η Δυτική Ελλάδα (10%) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (8,3%).
Αντίθετα, χαμηλά ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (3,2%), του Βορείου Αιγαίου (4,3%) και της Κρήτης (4,4%).
Πάντως προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ οι απασχολούμενοι ανέρχονται σε 4.612.670, οι άνεργοι καταγράφονται 324.777 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός φθάνει τα 4.292.662 άτομα.
Δηλαδή ο μη ενεργός πληθυσμός και οι άνεργοι είναι περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό. Αν τα στοιχεία αυτά είναι σωστά, τότε είναι απορίας άξιον πώς επιβιώνει ακόμη η ελληνική οικονομία με λιγότερους οικονομικά ενεργούς από τους μη ενεργούς και τους ανέργους. Τα στοιχεία όμως πιθανότατα να μην είναι αληθή. Και τούτο διότι ορισμένοι δηλώνουν μη απασχολούμενοι, ενώ εργάζονται είτε υπό καθεστώς «μαύρης εργασίας» ή εργάζονται περιστασιακά ή λίγες ώρες εβδομαδιαίως, συνήθως σε οικογενειακού χαρακτήρα μικροεπιχειρήσεις.
Οι απασχολούμενοι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, παρουσιάζουν σταθερή αύξηση από το 2004 και μετά. Ειδικά ανάμεσα στον Μάιο του 2007 και στον αντίστοιχο μήνα του 2008 ο αριθμός των απασχολουμένων έφθασε το 2,1%.