▅ Ο ρώσος πρόεδρος έθεσε δύο όρους: επιστροφή στο status quo ante και παραμονή των ρώσων στρατιωτών στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία
▅ Με εξαίρεση κάποιες μεθοριακές πόλεις και χωριά, φαίνεται ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τη γεωργιανή επικράτεια
▅ Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρουσίασαν σχέδιο που προβλέπει μια «διεθνή συζήτηση» για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής
Εχοντας επικρατήσει κατά κράτος στο πεδίο της μάχης και με τον κύριο όγκο των γεωργιανών δυνάμεων να έχουν πλέον συμπτυχθεί σε έναν αμυντικό άξονα περίπου 25 χλμ. βορείως της Τιφλίδας, η Ρωσία κήρυξε χθες το απόγευμα και επίσημα το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία- ανοίγοντας τον δρόμο για διπλωματική διευθέτηση της αιματηρής κρίσης.
Μια διευθέτηση που θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, με τους όρους μιας Ρax Russa, μιας «ρωσικής ειρήνης», καθώς η Μόσχα επαναβεβαίωσε τον ρόλο της ως κυρίαρχης δύναμης στον Καύκασο, στην Κασπία και στους πετρελαϊκούς «δρόμους» στο δεύτερο σε σημασία «βενζινάδικο» του πλανήτη μετά τον Περσικό Κόλπο- και μάλιστα με την αδιαφιλονίκητη δύναμη των όπλων.
«Ο επιτιθέμενος τιμωρήθηκε και υπέστη πολύ σημαντικές απώλειες· ο στρατός του αποδιοργανώθηκε» τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ . Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι η πλήρης διευθέτηση της σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους, ο ένας από τους οποίους είναι η επιστροφή στο status quo ante – δηλαδή η επιστροφή των στρατευμάτων της Γεωργίας στις θέσεις που κατείχαν προτού ξεσπάσει η σύγκρουση, αλλά και η παραμονή των ρώσων στρατιωτών («ειρηνευτικών δυνάμεων», κατά το Κρεμλίνο) στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία, προκειμένου «να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στον Καύκασο».
Υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Ιnterfax ότι οι επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Γεωργίας, που ολοκληρώθηκαν (σ.σ.: μέχρι νεωτέρας;) με τον βομβαρδισμό χθες το πρωί της πόλης-ορμητηρίου για την επίθεση στη Νότια Οσετία, του Γκόρι, είχαν στόχο «να εξασθενίσουν το στρατιωτικό δυναμικό» της Τιφλίδας, ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί ξανά στις αποσχισθείσες επαρχίες. Με εξαίρεση μάλιστα κάποιες μεθοριακές πόλεις και χωριά, φαίνεται ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν ήδη αποσυρθεί από τη γεωργιανή επικράτεια- εκθέτοντας έτσι τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έκανε χθες λόγο «για εισβολή της Ρωσίας σε κυρίαρχο κράτος», ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπουν ακόμη και στην πρωτεύουσα της Γεωργίας», γεγονός που θα οδηγήσει σε «βάρβαρη κλιμάκωση της κρίσης». Την ίδια στιγμή «ανέθεσαν» στους αμπχάζιους αυτονομιστές την οριστική απώθηση των γεωργιανών επίλεκτων μονάδων από το φαράγγι Κοντόρι, όπου είχαν εγκλωβιστεί ύστερα από ανηλεές μπαράζ του ρωσικού πυροβολικού και της αεροπορίας. Αργά το απόγευμα χθες ο αυτονομιστής πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς ανέφερε ότι οι δυνάμεις της «δημοκρατίας» του απώθησαν πλήρως τους Γεωργιανούς από το βόρειο (δηλαδή το αμπχαζιανό) μέρος του φαραγγιού.
Παράλληλα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι «δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος συνομιλητής» και πρέπει να αποχωρήσει «άμεσα» από τη θέση του – διατυπώνοντας έτσι τον δεύτερο όρο του Κρεμλίνου. Εναν όρο που βεβαίως απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον μόνιμο «προστάτη» του, τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος τόνισε ότι ο κ. Σαακασβίλι είναι «νόμιμα εκλεγμένος αρχηγός κυρίαρχου κράτους», αλλά και από τον γάλλο πρόεδρο- και προεδρεύοντα της ΕΕ- Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέφθηκε μεν χθες τη Μόσχα, ενώ αργότερα ταξίδεψε στην Τιφλίδα για συνομιλίες με τον γεωργιανό ηγέτη.
Ο «Σαρκό» προσπάθησε, επί ματαίω, να πείσει τον κ. Μεντβέντεφ να αποδεχθεί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στον Καύκασο. Τελικά οι δύο ηγέτες παρουσίασαν κοινό σχέδιο έξι σημείων, το οποίο θέλει τις δύο πλευρές να απέχουν στο εξής από τη βία, ζητεί τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας, ελεύθερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, επιστροφή των γεωργιανών και των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τις οποίες κατείχαν πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, αυξημένο ρόλο για τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και, τέλος, έναρξη μιας «διεθνούς συζήτησης» για το μελλοντικό καθεστώς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Καθεστώς που όλα δείχνουν ότι έχει ήδη κριθεί οριστικά, σε μια προδιαγεγραμμένη εδώ και μήνες «αντιγραφή», από ρωσικής πλευράς, των πρόσφατων εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο.
Σήμερα τα ξημερώματα οι κκ. Σαρκοζί και Σαακασβίλι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε μια τροποποιημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου της Ρωσίας σχετικά με τη Ν. Οσετία. «Πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο. Μία συμφωνία επί των αρχών και νομίζω ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση…» δήλωσε ο κ. Σαακασβίλι. Οι αλλαγές εγκρίθηκαν από τον ρώσο πρόεδρο, μεταξύ των οποίων ήταν και η απάλειψη της αναφοράς σε συζητήσεις για το μελλοντικό status της Ν. Οσετίας, όπως δήλωσαν οι δύο άνδρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν προσφυγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της εθνοκάθαρσης. Χθες τη νύχτα επρόκειτο επίσης να αναχωρήσουν για την Τιφλίδα τέσσερις (φανατικοί αντιρώσοι) ηγέτες χωρών της ΕΕ- συγκεκριμένα της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας- αλλά και της Ουκρανίας, με σκοπό να υποστηρίξουν τη Γεωργία «που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία», σύμφωνα με ανακοίνωση της λιθουανικής προεδρίας.
Ειρήνευση διά των ρωσικών όπλων
▅ Ο ρώσος πρόεδρος έθεσε δύο όρους: επιστροφή στο status quo ante και παραμονή των ρώσων στρατιωτών στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία ▅ Με εξαίρεση κάποιες μεθοριακές πόλεις και χωριά, φαίνεται ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τη γεωργιανή επικράτεια ▅ Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρουσίασαν σχέδιο που προβλέπει μια «διεθνή συζήτηση» για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.