Μικρά και επί Παντός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ O «αόρατος μανδύας», που μέχρι πρότινος βρισκόταν μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ήλθε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, μετά τη δημιουργία δύο νέων τύπων υλικών τα οποία μπορούν να καμπυλώσουν το ορατό φως με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται αόρατο το αντικείμενο επάνω στο οποίο πέφτει. Η μία προσέγγιση αφορά ένα είδος διχτυού φτιαγμένου από μεταλλικά στρώματα το οποίο αντιστρέφει την κατεύθυνση του φωτός, ενώ η δεύτερη κάνει χρήση μικροσκοπικών ασημένιων σωλήνων.

▅ Οργανα για πάντα νέα

Πιο κοντά στην ημέρα κατά την οποία θα μπορούμε να κρατούμε «καλοκουρδισμένο» το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας διατηρώντας τα όργανά μας νέα παρά την πάροδο του χρόνου, βρίσκονται οι επιστήμονες. Καθώς γηράσκουμε, συσσωρεύονται εντός των κυττάρων μας κατεστραμμένες πρωτεΐνες. Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η συσσώρευση των πρωτεϊνών συμβαίνει επειδή η κυτταρική «μηχανή καθαρισμού» σταδιακά χαλάει. Επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη πέτυχαν, όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature Μedicine», να τροποποιήσουν γενετικώς ποντίκια στα οποία η κυτταρική «μηχανή» του ήπατος συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά. Ετσι το ήπαρ των ηλικιωμένων ζώων ήταν εξίσου λειτουργικό με εκείνο των νεότερων από αυτά.

▅ Νέος τύπος βακτηρίων του στόματος

Νέο είδος βακτηρίων τα οποία «κατοικούν» στο στόμα μας ανακαλύφθηκε από ειδικούς του Κing΄s College του Λονδίνου. Το νέο είδος ονομάστηκε «Ρrevotella histicolica» και πιστεύεται ότι αποτελεί έναν από τους «ενόχους» για την εμφάνιση ουλίτιδας και τερηδόνας. Το καινούργιο εύρημα αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στη βακτηριακή δραστηριότητα, οδηγώντας έτσι σε προβλήματα της στοματικής κοιλότητας.

▅ Το γονίδιο των… θρίλερ

Οι παραλλαγές ενός γονιδίου μπορούν να δώσουν την εξήγηση στο γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν τρόμο βλέποντας ένα θρίλερ, ενώ άλλοι δείχνουν να το διασκεδάζουν, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε ένα γονίδιο που ονομάζεται CΟΜΤ και στις παραλλαγές του. Τα άτομα που έφεραν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής που ονομάζεται met158 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στρες αλλά και διαταραχή μετατραυματικού στρες καθώς και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η συγκεκριμένη παραλλαγή ανευρίσκεται σε περίπου τον μισό γενικό πληθυσμό, ωστόσο επηρεάζει μόνο ένα στα τέσσερα άτομα το οποίο έχει κληρονομήσει και τα δύο αντίγραφα met158 από τους γονείς του.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.