Το Βυζάντιο «ξαναζεί» στην Αγγλία

Σ τόχο να αναδείξει τη σπουδαία και ποικίλη καλλιτεχνική ιστορία του Βυζαντίου έχει η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Βυζάντιο 330 -1453», η οποία θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου το φθινόπωρο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 εκθέματα, μεταξύ των οποίων εικόνες, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, μικρά ψηφιδωτά, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, καθώς και τεχνουργήματα από χρυσό και ασήμι. Τα έργα της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Βασιλικής Ακαδημίας και του Μουσείου Μπενάκη, προέρχονται από τον Θησαυρό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας και από συλλογές στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Αίγυπτο.

Σ τόχο να αναδείξει τη σπουδαία και ποικίλη καλλιτεχνική ιστορία του Βυζαντίου έχει η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Βυζάντιο 330 -1453», η οποία θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου το φθινόπωρο. Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 εκθέματα, μεταξύ των οποίων εικόνες, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, μικρά ψηφιδωτά, αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, καθώς και τεχνουργήματα από χρυσό και ασήμι. Τα έργα της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Βασιλικής Ακαδημίας και του Μουσείου Μπενάκη, προέρχονται από τον Θησαυρό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας και από συλλογές στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στην Αίγυπτο. Ορισμένα από τα έργα δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εκτεθεί δημοσίως. Τα εκθέματα έχουν ως αφετηρία την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Μέγα και εκτείνονται ως την άλωση της Πόλης το 1453 από τις οθωμανικές δυνάμεις του Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή. Καλύπτονται χρονολογικά μια σειρά θεματικές ενότητες, όπως οι καταβολές του Βυζαντίου, η άνοδος της Κωνσταντινούπολης, η Εικονομαχία, οι σχέσεις Βυζαντίου και πρώιμης Αναγέννησης στην Ιταλία, η επιστροφή των βυζαντινών αυτοκρατόρων το 1261 μετά τη δυτική κατοχή της Πόλης κτλ.

Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η έκθεση φιλοδοξεί να αποτυπώσει τη μακρά ιστορία της βυζαντινής τέχνης και να αναδείξει τους μαικήνες και τους καλλιτέχνες, καθώς και τον κόσμο στον οποίο αυτοί έζησαν. Βλέποντας τους εαυτούς τους ως μέλη μιας χριστιανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, πίστευαν ότι αντιπροσώπευαν το επιστέγασμα του πολιτισμού στη Γη. Η τέχνη μεταδίδει μια διανοητική, συναισθηματική και πνευματική ενέργεια, ωστόσο είναι ιδιαίτερη ως προς την έκφραση μιας παθιασμένης πίστης και ενός υψηλού αισθήματος μέσα σε μια τέχνη μετριοπαθή και εγκρατή. Η έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία τριών ελληνικών ιδρυμάτων: του Ι. Φ. Κωστοπούλου, του Α. Γ. Λεβέντη και του «Σταύρος Νιάρχος». Επιμελητές είναι ο Ρόμπιν Κόρμακ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Κόρτολντ, η Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο δρ Εϊντριαν Λόουκ, διευθυντής Εκθέσεων της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.