Υπέκλεψαν 41 εκατ. κωδικούς πιστωτικών καρτών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ούτε έναν,ούτε δύο,αλλά 41 εκατομμύρια κωδικούς πιστωτικών καρτών φέρονται να υφάρπαξαν τα μέλη του μεγαλύτερου ανάλογου διεθνούς κυκλώματος στην Ιστορία,το οποίο εξαρθρώθηκε στην Αμερική. Η ενδεκαμελής συμμορία των «χάκερ» έσπασε τα συστήματα ασφαλείας μερικών από τους μεγαλύτερους δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικού εμπορίου- όπως το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Βarnes & Νoble, το ΟfficeΜax και η Sports Αuthority,αλλά και η αλυσίδα ετοίμων ενδυμάτων ΤJ Μaxx, οι υπεύθυνοι της οποίας πρώτοι συνειδητοποίησαν και κατήγγειλαν την παραβίαση στις αρχές του 2007.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ούτε έναν,ούτε δύο,αλλά 41 εκατομμύρια κωδικούς πιστωτικών καρτών φέρονται να υφάρπαξαν τα μέλη του μεγαλύτερου ανάλογου διεθνούς κυκλώματος στην Ιστορία,το οποίο εξαρθρώθηκε στην Αμερική.
Η ενδεκαμελής συμμορία των «χάκερ» έσπασε τα συστήματα ασφαλείας μερικών από τους μεγαλύτερους δικτυακούς τόπους ηλεκτρονικού εμπορίου- όπως το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Βarnes & Νoble, το
ΟfficeΜax και η Sports Αuthority,αλλά και η αλυσίδα ετοίμων ενδυμάτων ΤJ Μaxx, οι υπεύθυνοι της οποίας πρώτοι συνειδητοποίησαν και κατήγγειλαν την παραβίαση στις αρχές του 2007.

Oι υπεύθυνοι της ειδικής μονάδας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του FΒΙ, σε συνεργασία με τις αστυνομίες δεκάδων κρατών, εδώ και ενάμιση χρόνο βάλθηκαν να παρακολουθούν βήμα προς βήμα- ή σωστότερα… κλικ προς κλικ- τις κινήσεις των κυβερνοπειρατών.

Είναι μία συμμορία-ορισμός της παγκοσμιοποίησης αφού συμπεριελάμβανε τρεις Αμερικανούς, τρεις Ουκρανούς, έναν Εσθονό, έναν Λευκορώσο, δύο Κινέζους και έναν ακόμη «ειδικό» αγνώστου εθνικότητας, ο οποίος είναι γνωστός μόνο με το «ποδοσφαιρικό» ιντερνετικό του παρωνύμιο «Ντελ Πιέρο»!

Εγκέφαλος της ομάδας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν ένας κουβανικής καταγωγής Αμερικανός από το Μαϊάμι της Φλόριδας, ο Αλμπερτ Γκονζάλες. Αν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Γκονζάλες και οι στενότεροι συνεργάτες του αποσπούσαν τους κωδικούς και στη συνέχεια τους πουλούσαν στη μαύρη αγορά του Διαδικτύου ή τους ενσωμάτωναν σε πλαστές «άγραφες» πιστωτικές κάρτες προκειμένου να «σηκώνουν» τεράστια ποσά από τα ΑΤΜ, χωρίς οι δυστυχείς κάτοχοι των λογαριασμών να έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο Γκονζάλες, γνωστός στην κοινότητα των χάκερ ως «Segvec», είχε συλληφθεί και πάλι για ανάλογες δραστηριότητες το 2003, αλλά αφέθηκε ελεύθερος διότι είχε συνεργαστεί δίνοντας μυστικά πληροφορίες στις Αρχές.

Ο Γκονζάλες συνέβαλε στην εξάρθρωση του κυκλώματος αγοράς και πώλησης κωδικών με την επωνυμία «ShadowCrew», στο οποίο συμμετείχε πριν από τη σύλληψή του, αλλά ανεπισήμως «βοηθούσε» και σε άλλες δραστηριότητες ηλεκτρονικών υποκλοπών.

Το άλλο πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης είναι ο Ουκρανός «Μακσίκ», κατά κόσμον Μαξίμ Γιαστρέμσκι, ο οποίος βρίσκεται από πέρυσι στις φυλακές της Τουρκίας. Ο «Μακσίκ» συνελήφθη ενώ έκανε διακοπές στη γείτονα, και περιμένει να δικαστεί για μικρότερα ηλεκτρονικά αδικήματα. Ωστόσο χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε και επισήμως την έκδοσή του στην Αμερική για να δικαστεί για τον δευτεραγωνιστικό, όπως φαίνεται, ρόλο του στη συμμορία, που αφορούσε κυρίως τη «διανομή» των κλεμμένων κωδικών. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της απάτης, οι προσωπικές παράνομες αμοιβές του Γιαστρέμσκι ξεπερνούν τα 11 εκατ. δολάρια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.