Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
«Ούτε να πεθάνεις…»
Στις 9.7.2008 απεβίωσε η βρετανικής υπηκοότητας πεθερά μου, η οποία έμενε μαζί μας στον Σχίνο Λουτρακίου, όπου η γυναίκα μου και εγώ είμαστε μόνιμοι κάτοικοι. Οταν ζητήσαμε άδεια ταφής και τάφο από τον δήμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν με διάφορες δικαιολογίες: ότι το νεκροταφείο ήταν πλήρες, ότι η θανούσα δεν ήταν γραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά ότι έπρεπε να πληρώσουμε 10.200 ευρώ για την ταφή της. Τηλεφώνησα στην αντιδήμαρχο Λουτρακίου κυρία Παπακωνσταντίνου, η οποία υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα και να με ενημερώσει.
Με αγνόησε παντελώς. Μετά τηλεφώνησα στον αντιδήμαρχο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος με ενημέρωσε πως η πεθερά μου μπορούσε να ταφεί στο νεκροταφείο Πισσίων διότι ήταν ενοριακό νεκροταφείο και δεν χρειαζόταν άδεια από τον δήμο. Ο αντιπρόσωπος του διαμερίσματος και ο ιερέας μπορούσαν να το τακτοποιήσουν. Αποκλείστηκε και αυτή η λύση. Γιατί; Γιατί ήταν χριστιανή μεν, αλλοδαπή δε. Δεν συζητάμε για το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας που απορρέει από το Σύνταγμα ή για τη χριστιανική αγάπη αλλά για άγριο ρατσισμό στην «πολιτισμένη» Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ντροπή σας, δημοτικοί άρχοντες!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΑΣ Σχίνος Λουτρακίου
ΗΔΕΗ απαντά σε καταγγελία καταναλωτή
Απάντηση στην από 3.6.2008 δημοσίευση στην εφημερίδα σας καταγγελίας του κ. Ιωσήφ Ροηλίδη, στη σελίδα Α10. Αναφερόμενοι στο παραπάνω δημοσίευμα σας γνωστοποιούμε τα εξής: Επειτα από έλεγχο που έγινε από τον υπεύθυνο του γραφείου καταμέτρησης της ΔΕΗ στη Χαλκίδα διαπιστώθηκαν τα παρακάτω: Πελάτης μας εμφανιζόταν η κυρία Ροηλίδου Πολύμνια του Ιωάννη στην οδό Γιανίτση 35 στη Χαλκίδα, με αριθμό παροχής 43542240-01 και αριθμό μετρητή 02995010. Η πελάτης μας απεβίωσε και ο σημερινός χρήστης του ακινήτου δεν ενδιαφέρθηκε να έλθει και να υπογράψει νέα σύμβαση σύνδεσης και συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όπως όφειλε. Ο μετρητής είναι εσωτερικός, το σπίτι εξωτερικά φαίνεται ακατοίκητο, με την είσοδο πάντα κλειστή, και έτσι δεν μπορούσαμε να πάρουμε ένδειξη. Στάθηκε αδύνατο να βρούμε κάποιον σχετικό τηλεφωνικό αριθμό από την αντίστοιχη υπηρεσία του ΟΤΕ.
Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια η συγκεκριμένη παροχή να χαρακτηριστεί από το μηχανογραφικό μας σύστημα απορριπτέα. Εισαγάγαμε μια σημαντικά μεγάλη ένδειξη, έτσι ώστε ο διογκωμένος λογαριασμός να «αναγκάσει» τον νέο χρήστη του ακινήτου να εμφανιστεί, πράγμα που έγινε. Η κόρη του καταγγέλλοντα επικοινώνησε μαζί μας, κλείσαμε ραντεβού, πήραμε την πραγματική ένδειξη και εκδώσαμε τον αναλογούντα λογαριασμό. Εστάλη επιστολή στον καταγγέλλοντα, προκειμένου να υπογράψει νέα σύμβαση σύνδεσης και συμβόλαιο μαζί μας και να κάνει αίτηση για μεταφορά μετρητή στον εξωτερικό χώρο, μιας και το ακίνητο θα είναι συνήθως κλειστό, έτσι ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα.
Λ. ΜΟΥΤΖΟΡΟΓΕΩΡΓΟΣ Διευθυντής Περιφερείας Κεντρικής Ελλάδας της ΔΕΗ
Πάλι το Κολωνάκι
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής:
Μέλη της «Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου» συγκεντρωθήκαμε στις 10 Ιουλίου στην οδό Κανάρη και Μηλιώνη στο Κολωνάκι, διαμαρτυρόμενοι προς τον Δήμο για τη συνεχιζόμενη έκδοση αδειών για μπαρ και καφετέριες. Αφορμή πήραμε από τις διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων της οδού Κανάρη και τις νέες πλακοστρώσεις της οδού Κουμπάρη, που κατασκευάσθηκαν από δικά μας χρήματα, για να ταλαιπωρούμεθα εμείς οι ίδιοι, προσπαθώντας να ελιχθούμε ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα των πεζοδρομίων και να επιβιώσουμε μέσα από τις αφόρητες συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα κέντρα.
Στις 21 Ιουλίου καταθέσαμε πρόταση και αναφορά προς τον Δήμο όπου εκεί περιγράφονται επακριβώς:
1) Σε ποιες περιπτώσεις ο Δήμος χορηγεί άδειες εφόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις.
2) Ποιες διατάξεις διασφαλίζουν τη διαμονή, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, καθώς και την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος απέναντι σ΄ αυτή τη μάστιγα που μας καταδυναστεύει.
Ενώ, όμως, για το πρώτο οι δημοτικοί άρχοντες ανελλιπώς εφαρμόζουν τον νόμο, για το δεύτερο παραβλέπουν τις διατάξεις που προστατεύουν τους πολίτες και την περιοχή.
Για αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι μόνο η νομοθετική ρύθμιση των χρήσεων γης μπορούν να κατοχυρώσουν τους πολίτες, την πόλη και το περιβάλλον. Λάβετε υπόψη σας ότι ήδη προ δεκαετίας κατετέθη από τον Δήμο Αθηναίων πρόταση χρήσεων γης για τις ιστορικές περιοχές της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και το Κολωνάκι, εξασφαλίζοντας για έναν (1) χρόνο αναστολή έκδοσης αδειών, μέχρι να υπογραφεί αυτό το προεδρικό διάταγμα το οποίο δεν υπεγράφη ποτέ.
Επειδή η ανοχή μας έχει πια εξαντληθεί, είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να μην επιτρέψει να καταστραφεί ολοκληρωτικά η ιστορική συνοικία του Κολωνακίου στον βωμό της άνευ όρων κερδοσκοπίας και ασυδοσίας.
Γι΄ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη νομοθετική ρύθμιση των χρήσεων γης, αφού:
Α) Γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του Ιουνίου 1995.
Β) Ανασταλεί η έκδοση των αδειών μέχρι της υπογραφής του διατάγματος. Σας ενημερώνουμε ότι με την κατάθεση της πρότασης και αναφοράς προς τον Δήμο από την «Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου» αξιώνουμε πρόσκληση από το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστούμε κατά τη συζήτηση της πρότασής μας και ζητούμε από τον Δήμο να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες για τον νομοθετικό καθορισμό των χρήσεων γης.
Για την «Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου»
ΑΛΙΚΗ ΔΡΕΤΑΚΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΟΥΡΑΣ Αθήνα Τι μήνυμα στέλνει η πυρκαϊά στη Ρόδο
Τι μήνυμα άραγε έρχεται στους κατοίκους της Ελλάδας από το κάψιμο εξαιτίας εμπρησμού εξ αμελείας της κεντρικής Ρόδου, με τον σπάνιο βιότοπο των ελαφιών και τα σπάνια πτηνά στο παρθένο δάσος Ινγκος μεταξύ των χωριών της Λάρδου, του Ασκληπιού, του Αγίου Ισιδώρου, της Προφύλιας και των Λαέρμων; Γιατί εμείς ως παιδαγωγοί και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε «εμπρηστές» εξ αμελείας σχεδόν όλων των εφήβων, μαθητών και μαθητριών, και δεν τους διδάσκουμε βιωματικά, άμεσα, παραδειγματικά, αληθινά ολόκληρη την αξία, τη χρήση και την αγάπη, την πρόσβαση και την παραμονή, τη συστηματική και οργανωμένη, μέσα στα ωραία και όμορφα δάση μας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡ. ΚΤΕΝΑΣ Καθηγητής Φιλόλογος Γλυκά Νερά, Αττική Ο Κρις Γουντχάουζ και η Ελλάδα
Αλλα συνταρακτικών απομυθοποιητικών αποκαλύψεων βιβλία ελλήνων συγγραφέων (όπως αυτό του πρέσβη κ. Χ. Ζαχαράκη: «Ακρως Απόρρητο Ειδικού Χειρισμού» εκδ. Λιβάνη) δεν έλαβαν την επάξια άλλωστε προβολή από εφημερίδες και περιοδικά στον ίδιο- έστω- βαθμό, όπως το βιβλίο του πασίγνωστου στην Ελλάδα άγγλου συνταγματάρχη Κρις (στην Κατοχή) και αργότερα βουλευτή C. Μ. Woodhouse συγκαταλεχθέντος μεταξύ των φιλελλήνων ξένων. Πρόκειται για το 467 σελίδων βιβλίο «Η ιστορία ενός λαού. Οι Ελληνες από το 324 ως σήμερα» (324-1989) Εκδ. Τουρίκη. Ο ίδιος είχε γράψει μια σχεδόν ογκώδη βιογραφία για τον αείμνηστο και μεγάλο Πρόεδρο Κ. Καραμανλή και ένα για τη δικτατορία. Ας μου επιτραπεί να σημειωθούν τα ακόλουθα από την ιστορική μελέτη του Woodhouse για τον λαό μας. Αρχικά ο συγγραφέας αναγνωρίζει ότι η Τουρκία (ήδη από το 1878, όταν η Κύπρος επωλήθη από τον Σουλτάνο στην Αγγλία) δεν είχε κανένα νομικό έρεισμα στο μεγαλονήσι.
Τίποτα όμως ο βρετανός συγγραφέας δεν αναφέρει για την εύνοια του Λονδίνου προς την τουρκοκυπριακή μειονότητα από την πρώτη στιγμή. Παραλείπει την άσχημη αγγλική μεταχείριση της πλειοψηφίας η οποία οδήγησε στην εξέγερση του 1931. Αναγνωρίζει ο ίδιος ότι όταν η Αγγλία πολεμούσε μόνη τον ναζισμό, η Ελλάδα ήταν η πρώτη συμπόλεμη (από τις συμμαχικές χώρες) στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τίποτα όμως δεν γράφει για το αδικαίωτο μεταπολεμικά της θυσίας του λαού μας. Δεν λησμονεί την πρόταση της Αγγλίας το 1915 για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά σε άλλη σελίδα αποδίδει στον φόβο πολέμου ελληνοτουρκικού και αλληλοσφαγής των κατοίκων της Κύπρου την μη ικανοποίηση του ενωτικού πόθου. Χλιαρά αναφέρεται στην υπονόμευση από τους Τούρκους των Συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου. Για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον αείμνηστο σώφρονα, φλογερό πατριώτη Γεώργιο Παπανδρέου δεν έγραψε τίποτα για την επίσκεψη του γενναίου Γέρου στον πρόεδρο των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον, του οποίου τις πιεστικές και απειλητικές εκδηλώσεις αντιμετώπισε υπερήφανα ο Γεώργιος Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα για τον ίδιο και, τελικά, όλο τον πολιτικό κόσμο με τη δικτατορία του 1967. Για την αντισυνταγματική διαγωγή του τότε ανώτατου άρχοντα στον Γ. Παπανδρέου, ούτε λέξη. Παρουσιάζει τον ελληνικό λαό ως «μάλλον συμπαθή» προς τη δικτατορία, λησμονώντας το από σκοτεινά κέντρα δημιουργηθέν ψυχολογικό κλίμα κατά της υπόληψης των πολιτικών, τις αναταραχές (μετά τα Ιουλιανά το 1965) και τους πραγματικούς υπευθύνους. Αν δεν αντέδρασε σύμπας ο λαός στη δικτατορία ήταν γιατί επεκράτη καθεστώς τρόμου, η ανάγκη της επιβίωσης, η ανοργάνωτη αντίσταση και άλλα.
Για τον εντυπωσιακό αντιδικτατορικό αγώνα του αείμνηστου Ανδρέα Γ. Παπανδρέου δεν γίνεται αναφορά. Ωστόσο καυστικότατα επικρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως Πρωθυπουργό. Απαλλάσσει, τέλος, την Αγγλία από τις ηθικές-νομικές ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου. Τα σχόλια δεν χρειάζονται.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΟΝ. ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ Ανδραβίδα Ηλείας
Η άδεια μητρότητας
Με την επιστολή αυτή καταγγέλλω την κατάφορη αδικία σε βάρος μου και σε βάρος πολλών άλλων μητέρων από τη μεριά του ΟΑΕΔ και κατ΄ επέκταση της κυβέρνησης.
Το πρόβλημά μου είναι το εξής:
Εργάζομαι στην Ρroton Ασφαλιστική με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου που ξεκινάει από τις 3.12.2005. Εχω προσληφθεί ως ασφαλιστική υπάλληλος.
Στις 14.3.2008 γέννησα ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Λίγες ημέρες μετά άκουσα στις ειδήσεις για τη νέα ειδική παροχή μητρότητας, σύμφωνα με την οποία ήμουν και εγώ δικαιούχος, και θα μπορούσα μετά τη λήξη των αδειών λοχείας- τοκετού, καθώς και την κανονική άδεια, να κάνω χρήση του νόμου και να μείνω έξι επιπλέον μήνες με το νεογέννητο κοριτσάκι μου.
Ηλθα σε επικοινωνία με τα γραφεία του ΟΑΕΔ Αμπελοκήπων στον οποίο ανήκω, ρώτησα αν τη δικαιούμαι, πήρα θετική απάντηση, καθώς και ένα έντυπο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα έπρεπε να προσκομίσω σε διάστημα 60 ημερών από την ημερομηνία λήξης και της κανονικής μου άδειας.
Το επόμενο βήμα ήταν να ενημερώσω την εργασία μου. Το έπραξα και η γραμματέας της Ρroton ενημερώθηκε, διάβασε την εγκύκλιο, επικοινώνησε με τον ΟΑΕΔ και μου είπες πως όντως τη δικαιούμαι και με συμβούλεψε για το τι έπρεπε να κάνω από εκεί και πέρα.
Εστειλα επιστολή προς τον πρόεδρο της Ρroton κ. Αυγουλέα με την οποία του γνωστοποιούσα την πρόθεσή μου να κάνω χρήση του εξαμήνου και λίγες ημέρες αργότερα έλαβα γραπτώς θετική απάντηση με σκοπό να κατατεθεί στον ΟΑΕΔ. Ενημέρωσα επίσης και τηλεφωνικώς την προϊσταμένη μου, κυρία Τσορτού Αναστασία.
Στις 24 Ιουλίου έληξε και η κανονική μου άδεια και έτσι είχα περιθώριο 60 ημερών για την υποβολή των δικαιολογητικών μου στον ΟΑΕΔ. Αφησα το μωρό μου σε μια γνωστή και παρουσιάστηκα στα γραφεία του ΟΑΕΔ Αμπελοκήπων στις 4.8.2008. Ολα τα έγγραφα που κατέθεσα ήταν παραπάνω από εντάξει, σύμφωνα με τον υπάλληλο κ. Βλάχο (ο οποίος αντικαθιστά λόγω άδειας την κυρία Ξύδη) αλλά υπήρχε ένα «αλλά»… Αποτελούσα εξαίρεση διότι ήμουν ασφαλιστική υπάλληλος. Ο νόμος δεν ισχύει για εμάς διότι έχουμε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσον αφορά το μειωμένο ωράριο.
Οταν ρώτησα ποια ακριβώς παράγραφος της εγκυκλίου αναφέρεται στην εξαίρεση αυτή μού απάντησαν ότι δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο και πως είναι κάτι που γνωρίζει μόνο ο ΟΑΕΔ! Μου είπε, επίσης, να κάνω ένσταση αν το επιθυμώ, η οποία όμως, βάσει εγκυκλίου, μπορεί να γίνει εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζω τεράστιο πρόβλημα: πρέπει να παρουσιαστώ στην εργασία μου, καθώς δεν μου έχει απομείνει υπόλοιπο άδειας, αλλά δεν έχω κανέναν να κρατήσει το μωρό μου διότι, νομίζοντας ότι θα πάρω την εξάμηνη άδεια δεν είχα κάνει καμία απολύτως ενέργεια για να βρω κάποιον να το προσέχει.
Και σας ρωτάω: Γιατί εγώ δεν έχω δικαίωμα να δω το παιδί μου να μεγαλώνει ενώ άλλες έχουν; Γιατί είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω κάποιον για να το κρατάει;
Εχει και η κορούλα μου να σας κάνει μια ερώτηση: Γιατί να μη μεγαλώσω με τη μαμά μου όπως πολλά άλλα παιδάκια;
Και όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή για κάποιους μήνες παραπάνω θα πηγαίνω μία ώρα νωρίτερα στο σπίτι… Ελεος…
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΠΡΩΙΟΥ Αφύπνιση όλων για τα εθνικά θέματα
Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Παν. Σγουρίδη, βουλευτή (και τέως αντιπρόεδρο της Βουλής, νομίζω) για το τεκμηριωμένο άρθρο του στο φύλλο της 5/8 και ιδιαιτέρως για την τελευταία του παράγραφο. Με αυτό το πνεύμα και αυτή τη διάθεση εποικοδομητικής εργασίας για την προώθηση των εθνικών και κοινωνικών θεμάτων επιθυμούμε όλοι οι πολίτες να βλέπομε να δραστηριοποιούνται οι βουλευτές μας και όχι να αναλώνουν τον περισσότερο χρόνο τους σε δημόσιες σχέσεις, συνεντεύξεις και δηλώσεις. Ας ελπίσομε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά για εκδήλωση πραγματικής διάθεσης αφύπνισης, εγρήγορσης και μελετημένης προσέγγισης των εθνικών μας θεμάτων (που δεν είναι μόνον το Θρακικό και το Αιγαιακό- αν και είναι τα σπουδαιότερα-, αλλά και το λαθρομεταναστευτικό, η έκπτωση της Παιδείας, η υποβάθμιση και η ερήμωση της επαρχίας, η αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, το δημογραφικό κτλ.) ώστε με τη συντονισμένη δράση των βουλευτών και των λοιπών κρατικών παραγόντων που πονούν την πατρίδα να αρχίσομε να χαράσσομε την οδό της εξόδου από το τέλμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Δικηγόρος, Θεσσαλονίκη Ο κοινωνικός πόρος του ΟΑΕΕ
Με αφορμή τις δηλώσεις (29.7.2008) του προέδρου της ΓΣΕΒΕ κ. Ασημακόπουλου για δραστική μείωση με νομοθετική ρύθμιση των συντάξεων χιλιάδων εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών και αυτοκινητιστών που υπάγονται ασφαλιστικά στον ΟΑΕΕ, λόγω οικονομικού αδιεξόδου του Οργανισμού, έχω να επισημάνω τα εξής: Οταν η ΕΡΕ το 1961 με πρωθυπουργό τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή Α΄ ίδρυσε τον ΟΓΑ καθιέρωσε ως κοινωνικό δώρο ένα 10% επί της αξίας του χαρτοσήμου που επιβάρυνε τα τιμολόγια των δηλουμένων αγαθών.
Η Ενωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, το 1964 αν θυμάμαι καλά, καθιέρωσε άλλο ένα 10% ως κοινωνικό πόρο για το ΤΕΒΕ & ΤΑΕ και είχαμε 2% το χαρτόσημο και 20% οι κοινωνικοί πόροι σύνολο 2,40%. Ερχόμενο το ΠαΣοΚ στην εξουσία αύξησε το χαρτόσημο κατά 50% και από 2% έγινε 3%+20% οι κοινωνικοί πόροι, σύνολο 3,60%, αύξησε δε και τον κλιμακωτό ΦΚΕ σε 10%.
Μετέπειτα χαρτόσημο, κοινωνικοί πόροι και ΦΚΕ έγιναν ΦΠΑ 19%, 15%, 19% και 9%. Η αναλογία του κοινωνικού πόρου προς ΟΑΕΕ με μαθηματική εξίσωση ανέρχεται για τον συντελεστή του 19% σε 0,419% και για τον συντελεστή του 9% σε 0,198%. Ο υπουργός Οικονομίας, ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ και τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές οργανώσεις οφείλουν να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ αν αποδίδεται ο κοινωνικός πόρος στον ΟΑΕΕ στο ολόκληρο και ύστερα από πόσο διάστημα από την είσπραξή του. Η ενημέρωση να γίνει με ανακοίνωση στον Τύπο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ Συνταξιούχος (ΤΕΒΕ) ΟΑΕΕ Ιστιαία Ευβοίας
Για τη γλώσσα των Σκοπίων
Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Γ. Μπαμπινιώτη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής (3 Αυγούστου). Είναι πολύ θετικό το ότι επισημαίνει τις γλωσσολογικές διαφορές μεταξύ της Σλαβομακεδονικής της Ελληνικής Μακεδονίας, της Βουλγαρικής και της επίσημης γλώσσας των Σκοπίων, που την ονομάζει Σερβοβουλγαρική. Και αυτό ακριβώς λείπει από τις συζητήσεις που γίνονται πάνω στο Μακεδονικό, λείπει η συνεισφορά της γλωσσολογικής επιστήμης- ενώ περισσεύει η καθαρά πολιτική αντιμετώπιση του θέματος.
Δυστυχώς, απογοητεύει προς το τέλος του το άρθρο του κ. Μπαμπινιώτη με την επανάληψη των γνωστών επιχειρημάτων, ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι εκσλαβισθέντες Ελληνες κτλ. Αυτά είναι πολύ βαλκανικά επιχειρήματα. Και οι Σκοπιανοί κάτι τέτοια λένε, ότι δηλαδή είναι οι αρχαίοι Μακεδόνες που εκσλαβίστηκαν λόγω γειτνιάσεως με Σλάβους. Επειδή δε Βαλκάνια = συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και οι Τούρκοι λένε τα ίδια για τους Κούρδους. Πιστοί σε αυτή την «παράδοση», και εμείς, ως ελληνικό κράτος και έθνος, λέμε πως «δεν υπάρχει “μακεδονική” μειονότητα» (πώς θέλετε να το καταλάβει αυτό ο Σουηδός και ο Γερμανός; Ενώ αν λέγαμε ότι υπάρχει μια σλαβόφωνη μειονότητα αλλά δεν δεχόμαστε την ονομασία «μακεδονική» θα ήταν πιο κατανοητό!). Εν κατακλείδι, θα ήταν καλύτερα ο κ. Μπαμπινιώτης να περιορίζεται στο να μας διαφωτίζει για τις γλωσσολογικές πτυχές του ζητήματος.
Δρ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΟΥΡΛΑΝΟΣ Διδάκτωρ του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στις τουριστικές περιοχές
Αφορμή για την επιστολή αυτή αποτέλεσε το άρθρο με τίτλο «Ο τουρισμός βλάπτει σοβαρά την εκπαίδευση» («Το Βήμα», 31.07.2008) και συγκεκριμένα τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει. «Ενα ποσοστό 26% των ατόμων μεταξύ 15 και 29 ετών του Νομού Ζακύνθου κατέχει σήμερα μόνο το απολυτήριο Δημοτικού, ενώ στον Νομό Ρεθύμνης το ποσοστό αυτό είναι 18,5% και στον Νομό Κέρκυρας 18%. Οι νέοι και οι νέες της ίδιας ηλικίας που έχουν σταματήσει τη μόρφωσή τους στο Γυμνάσιο φθάνουν το 53,5% στον Νομό Ζακύνθου, το 50,5% στον Νομό Λασιθίου, το 46,5% στον Νομό Κυκλάδων και το 46% στον Νομό Κέρκυρας». Στην Ελλάδα με τον Νόμο 2525 του 1997 θεσμοθετήθηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα οποία αποτελούν ένα ευέλικτο καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας και κατ΄ επέκταση να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και να να βελτιώσουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή του τόπου τους. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 57 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ένα από τα οποία λειτουργεί στην Κέρκυρα από το σχολικό έτος 2005-2006. Το ΣΔΕ Κέρκυρας προσπαθεί να καλύψει το κενό που διαπιστώνει η μελέτη των κκ. Κάτσικα και Θεριανού που αναφέρεται στο άρθρο, και όντως η εμπειρία από τα τρία σχολικά έτη που ήδη λειτουργεί, έχει δείξει ότι από τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου που εργάζονται το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολείται στον τουρισμό. Στο ΣΔΕ Κέρκυρας οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες στη γλώσσα, τα μαθηματικά και την επικοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στις ξένες γλώσσες και την πληροφορική, καθώς και στο πλαίσιο των προσωπικών ενδιαφερόντων τους, όπως ζωγραφική, άθληση, θέατρο, κτλ. Μέσα από διαθεματικά εργαστήρια, σχέδια δράσης, περιβαλλοντικά προγράμματα κ.ά., οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Κέρκυρας κοινωνικοποιούνται και έρχονται σε επαφή με την τοπική κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Τελικά, το πρόγραμμα του ΣΔΕ Κέρκυρας έχει επιτύχει τον κεντρικό στόχο της επανασύνδεσης με την εκπαιδευτική διαδικασία ατόμων που έχουν απομακρυνθεί από τη βασική εκπαίδευση, καθώς αυξανόμενος αριθμός των αποφοίτων του από χρονιά σε χρονιά αποφασίζει να συνεχίσει την εκπαίδευση σε λύκεια, ΙΕΚ, τουριστικές σχολές και σε προγράμματα της διά βίου μάθησης.
Η ανάγκη που έρχεται να καλύψει το ΣΔΕ Κέρκυρας είναι έκδηλη και αυτό φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι την προσεχή χρονιά θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει παράρτημα του ΣΔΕ μέσα στο ίδιο το νησί. Δυστυχώς όμως, ενώ πρέπει οι καθηγητές του ΣΔΕ Κέρκυρας να στελεχώσουν και να καλύψουν περισσότερες ανάγκες, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΓΓΕΕ) βάσει κάποιων σχεδιασμών που αφορούν όλα τα ΣΔΕ, αποφάσισε να στερήσει το σχολείο από καθηγητές του που έχουν σημαντική εμπειρία και προσφορά στο σχολείο και οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί ειδικά στην εκπαίδευση ενηλίκων. Ως εκ τούτου, πέραν των σχολίων και παρατηρήσεων που καταθέσαμε σε αυτή την επιστολή, θα θέλαμε, δοθείσης της ευκαιρίας, να ζητήσουμε από τη ΓΓΕΕ να αναγνωρίσει τις ανάγκες που καλύπτει το ΣΔΕ Κέρκυρας καθώς και την προσφορά του στο νησί κατά τη διάρκεια των λίγων χρόνων λειτουργίας του και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μην αποδυναμωθεί αυτό το πραγματικά απαραίτητο σχολείο.
ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΙΓΓΑΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΛΕΜΠΕΣΗ Καθηγητές του ΣΔΕ Κέρκυρας
Διαφωνείτε; «Το Βήμα» δέχεται ευχαρίστως απαντήσεις, παρατηρήσεις και αντιρρήσεις.
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004
● Ε-mail: epistoles@tovima.gr
Επιστολές προς «Το Βήμα»
Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Στις 9.7.2008 απεβίωσε η βρετανικής υπηκοότητας πεθερά μου, η οποία έμενε μαζί μας στον Σχίνο Λουτρακίου, όπου η γυναίκα μου και εγώ είμαστε μόνιμοι κάτοικοι. Οταν ζητήσαμε άδεια ταφής και τάφο από τον δήμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνήθηκαν με διάφορες δικαιολογίες: ότι το νεκροταφείο ήταν πλήρες, ότι η θανούσα δεν ήταν γραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους και τελικά ότι έπρεπε να πληρώσουμε 10.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.