Εκκληση σε όποιον εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,τον Νοέμβριο,να δρομολογήσει διαδικασίες για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη απηύθυνε ο δήμαρχος της Χιροσίμα.Αφορμή στάθηκε το μνημόσυνο των 140.000
Ιαπώνων που εξοντώθηκαν με την έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας η οποία ισοπέδωσε τη μαρτυρική πόλη σαν χθες πριν από 63 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής τελετής,ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα ανακοίνωσε επίσης την
έναρξη μεγάλης έρευνας η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια,με σκοπό τον προσδιορισμό των ψυχολογικών επιπτώσεων που είχε στον άμαχο πληθυσμό ο βομβαρδισμός της 6ης Αυγούστου 1945,κατά τις τελευταίες ημέρες του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΧΙΡΟΣΙΜΑ Εδώ και έναν χρόνο η Ιαπωνία έχει υποβάλει επισήμως στον ΟΗΕ πρόταση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Ο κ. Ακίμπα ανακοίνωσε ότι η πρόταση αυτή υποστηρίζεται από 170 χώρες και μόνον τρεις την έχουν επισήμως απορρίψει, εκ των οποίων η μία είναι οι ΗΠΑ. « Ελπίζουμε» είπε ο δήμαρχος « ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος που θα εκλεγεί τον Νοέμβριο θα εξετάσει ευμενώς την άποψη της πλειοψηφίας» .
Σαράντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι, κάποιοι επιζήσαντες του πυρηνικού ολέθρου, σημερινοί κάτοικοι και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, με φόντο τον βομβαρδισμένο τρούλο του Μνημείου Ειρήνης της Χιροσίμα. Στο τέλος της ομιλίας του δημάρχου εκατοντάδες περιστέρια απελευθερώθηκαν στην γαλάζιο ουρανό. Ακριβώς στις 08.15, τοπική ώρα, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ηταν η στιγμή της έκρηξης της ατομικής βόμβας που είχε μεταφερθεί με το διαβόητο «Εnola Gay»- το βομβαρδιστικό Β-29 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Το επιχείρημα των Αμερικανών για αυτό το στυγερό έγκλημα πολέμου ήταν ότι επισπεύστηκε η παράδοση των Ιαπώνων και επομένως «σώθηκαν πολύ περισσότερες ζωές,οι οποίες θα χάνονταν τους επόμενους μήνες στον Ειρηνικό». Εκατόν σαράντα χιλιάδες άμαχοι πολίτες που χάθηκαν σε μια στιγμή δεν ήταν αμελητέα απώλεια, πόσο μάλλον ο τελικός αριθμός των θυμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αυτοί που πέθαναν μολυσμένοι από ραδιενέργεια κατά τις επόμενες δεκαετίες, που φθάνει τις 260.000 σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.
Και σαν να μην έφτανε η Χιροσίμα για τον συνετισμό της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανοί έριξαν τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας σε λίγα δευτερόλεπτα άλλους 80.000 ανθρώπους. Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε στις 15 Αυγούστου και έτσι έληξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Εξήντα τρία χρόνια αργότερα, όσοι έχουν απομείνει από τους επιζήσαντες χρειάζονται υποστήριξη, όπως είπε ο δήμαρχος. Το υπουργείο Υγείας τούς υπολογίζει γύρω στις 244.000. Πολλοί από αυτούς πληρώνουν ακόμη τις συνέπειες της ραδιενέργειας, υποφέρουν κυρίως από καρκίνους και ασθένειες του ήπατος- και κυρίως «από ψυχολογικά προβλήματα που είναι τα χειρότερα από όλα» όπως τόνισε ο δήμαρχος, παρόντος και του πρωθυπουργού Γιασούο Φουκούντα ο οποίος επαναβεβαίωσε την αντιπυρηνική πολιτική της Ιαπωνίας.
Αντιπυρηνικό μήνυμα της Χιροσίμα στις ΗΠΑ
Εκκληση σε όποιον εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,τον Νοέμβριο,να δρομολογήσει διαδικασίες για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη απηύθυνε ο δήμαρχος της Χιροσίμα.Αφορμή στάθηκε το μνημόσυνο των 140.000 Ιαπώνων που εξοντώθηκαν με την έκρηξη της πρώτης ατομικής βόμβας η οποία ισοπέδωσε τη μαρτυρική πόλη σαν χθες πριν από 63 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συγκινητικής τελετής,ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα ανακοίνωσε επίσης την έναρξη μεγάλης έρευνας η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια,με σκοπό τον προσδιορισμό των ψυχολογικών επιπτώσεων που είχε στον άμαχο πληθυσμό ο βομβαρδισμός της 6ης Αυγούστου 1945,κατά τις τελευταίες ημέρες του Β Δ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.