Ανετράπη ο εκλεγμένος πρόεδρος της Μαυριτανίας

ΝΟΥΑΚΣΟΤ. Στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον αρχηγό της προεδρικής φρουράς Μοχάμετ Ουλντ Αμπντελαζίζ ανέτρεψε χθες τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Μαυριτανίας, ανακοινώνοντας τη σύσταση «κρατικού συμβουλίου» για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος Σίντι Ουλντ Αμπνταλαχί, ο οποίος εξελέγη το 2007 ύστερα από εκλογική διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί η πρώτη πραγματικά διαφανής στην πρώην γαλλική αποικία, ανετράπη μετά την απόπειρα αποπομπής τεσσάρων ανώτατων στρατιωτικών, ανάμεσά τους και του κ.

ΝΟΥΑΚΣΟΤ. Στρατιωτικό πραξικόπημα υπό τον αρχηγό της προεδρικής φρουράς Μοχάμετ Ουλντ Αμπντελαζίζ ανέτρεψε χθες τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Μαυριτανίας, ανακοινώνοντας τη σύσταση «κρατικού συμβουλίου» για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρόεδρος Σίντι Ουλντ Αμπνταλαχί, ο οποίος εξελέγη το 2007 ύστερα από εκλογική διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί η πρώτη πραγματικά διαφανής στην πρώην γαλλική αποικία, ανετράπη μετά την απόπειρα αποπομπής τεσσάρων ανώτατων στρατιωτικών, ανάμεσά τους και του κ. Αμπντελαζίζ, το πρωί της ίδιας ημέρας. Οι στρατιώτες συνέλαβαν- αναίμακτα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές ως αργά χθες- τον πρόεδρο Αμπνταλαχί στο μέγαρό του γύρω στις 9.20 το πρωί (τοπική ώρα). Συνελήφθη επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας Γιαχία Ουλντ Αχμέντ ελ Ουακέφ και ο υπουργός Εσωτερικών.

Το «κρατικό συμβούλιο» ανακοίνωσε με διάγγελμα, το οποίο χαρακτηρίστηκε «Διάγγελμα 1» και μεταδόθηκε από τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα με έδρα τον Κόλπο του Περσικού, ότι ο Αμπνταλαχί είναι πλέον «πρώην πρόεδρος», ακυρώνοντας το προεδρικό διάταγμα για την αποπομπή των επικεφαλής του στρατού και της φρουράς.

Η Μαυριτανία βρισκόταν σε πολιτική κρίση εδώ και μήνες. Τον περασμένο Μάιο ο κ. Αμπνταλαχί απέπεμψε την κυβέρνηση ύστερα από διαμαρτυρίες για την αντίδρασή της στις αυξήσεις της τιμής των τροφίμων και τις επιθέσεις του αφρικανικού τμήματος της Αλ Κάιντα. Μια νέα κυβέρνηση παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, εν όψει της πρότασης για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ η κυβέρνηση που θα τη διαδεχόταν δεν είχε τη στήριξη του αντιπολιτευτικού κόμματος Ενωση των Δυνάμεων Προόδου (UFΡ) και των ισλαμικών κομμάτων που συμμετείχαν στο προηγούμενο σχήμα. Αυτήν την εβδομάδα, εξάλλου, αποχώρησαν από το κυβερνών κόμμα του κ. Αμνταλαχί 48 βουλευτές.

Η Μαυριτανία έχει μακρά ιστορία πραξικοπημάτων, ενώ ο στρατός είναι παρών σχεδόν σε κάθε κυβέρνηση από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γαλλία το 1960. Οι προεδρικές εκλογές του 2007 είχαν ως αποτέλεσμα να τερματιστούν δύο χρόνια στρατιωτικής χούντας- προϊόν στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2005, του οποίου ο Αμπντελαζίζ ήταν βασικός αρχιτέκτονας.

Το χθεσινό πραξικόπημα καταδίκασαν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αφρικανική Ενωση, οι κυβερνήσεις της Νότιας Αφρικής και της Νιγηρίας, η Ισπανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.