Μικρά και επί Παντός

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ενθαρρυντικά νέα σχετικά με τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη του ιού ΗΙV του ΑΙDS παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες κατά τη διάρκεια της 17ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για το ΑΙDS η οποία διεξάγεται στην Πόλη του Μεξικού. Ερευνητές αναμένεται να δοκιμάσουν σε ευρείες δοκιμές που θα διεξαχθούν σε 345 ασθενείς 21 κέντρων της Ευρώπης και των ΗΠΑ ένα εμβόλιο για τον ιό ΗΙV το οποίο ελπίζεται ότι θα προσφέρει «διάλειμμα» από τα φάρμακα που είναι απαραίτητο να λαμβάνουν εφ΄ όρου ζωής οι ασθενείς.

▅ Ασπίδα κατά της άνοιας και των εγκεφαλικών τα ω-3

Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που έγινε στη Φινλανδία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους. Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.660 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τρεις φορές την εβδομάδα τόνο ή άλλα ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είχαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν στην άνοια αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι. Η κατανάλωση τέτοιων ψαριών μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%.

▅ Στα σαγόνια του μεγαλόδοντα

Ενα από τα τέρατα που κυριαρχούσαν στις θάλασσες πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια ήταν και ο μεγαλόδοντας, ένας μακρινός πρόγονος του καρχαρία που είχε μήκος 16 μέτρα και ζύγιζε 200 τόνους. Αυστραλοί επιστήμονες μελέτησαν το προϊστορικό θαλάσσιο τέρας και διαπίστωσαν πως το δάγκωμά του ήταν τρομακτικό αφού είχε ισχύ που ξεπερνούσε τους 1,8 τόνους!

▅ Δοκιμές εμβολίου για την ελονοσία

Ενα εμβόλιο κατά της ελονοσίας εισέρχεται σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο και τα αισιόδοξα αποτελέσματα πειραμάτων του εμβολίου σε ποντίκια εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν μελλοντικά σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον άνθρωπο. Αν και άλλες ερευνητικές ομάδες εργάζονται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για την ελονοσία, η νέα προσπάθεια φαίνεται να παρέχει ένα αποδοτικό εμβόλιο στη φάση της νόσου, κατά την οποία ο αριθμός των παρασίτων που την προκαλούν αυξάνεται κατακόρυφα στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας σοβαρή νόσηση, ακόμη και θάνατο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση ενάντια στα παράσιτα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.