Τον κώδωνα του κινδύνου για το σπάνιο οικοσύστημα της Μικρής Πρέσπας κρούουν κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις, καθώς παρατηρείται κάθετη μείωση της στάθμης των υδάτων. Ως κύρια αιτία αυτής της- δραματικής, όπως εξελίσσεται- κατάστασης αναφέρεται το ανεξέλεγκτο καθεστώς στις παράνομες αμμοληψίες, οι οποίες αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου. Σε πρόσφατη αναφορά της προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών τονίζει ότι «οι παράνομες αμμοληψίες καταγράφονται ως ο υπ΄ αριθμόν 1 κίνδυνος για τη Μικρή Πρέσπα».
«Μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν αποληφθεί 3.500 κυβικά μέτρα άμμου από έκταση στην παραλία μεταξύ Μεγάλης και Μικρής Πρέσπας,που μόλις ξεπερνά το ένα στρέμμα» σημειώνεται σε άλλο σημείο της αναφοράς. Ετσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται περαιτέρω πτώση της στάθμης των υδάτων, η οποία ήδη έχει υποχωρήσει κατά δέκα μέτρα την τελευταία εικοσαετία. Οι ποσότητες ύδατος που χάνονται από τη Μικρή Πρέσπα, η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη Μεγάλη, όπως επισημαίνεται από την Εταιρεία Προστασίας των δύο λιμνών, «οδηγούνται μέσα από αυλάκια απορροής προς τη Μεγάλη Πρέσπα, ακριβώς στα σημεία όπου εντοπίζονται οι περισσότερες αμμοληψίες». Κατ΄ αυτόν τον τρόπο τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης φθίνουν, προβληματίζοντας τους όμορους, αγροτικούς δήμους, για την αρδευτική τους επάρκεια, αλλά και τους ειδικούς για τη διατήρηση της περιβαλλοντικής σημασίας της Μικρής Πρέσπας.
Μεγάλος κίνδυνος από τη μείωση των υδάτων
Τον κώδωνα του κινδύνου για το σπάνιο οικοσύστημα της Μικρής Πρέσπας κρούουν κάτοικοι και οικολογικές οργανώσεις, καθώς παρατηρείται κάθετη μείωση της στάθμης των υδάτων. Ως κύρια αιτία αυτής της- δραματικής, όπως εξελίσσεται- κατάστασης αναφέρεται το ανεξέλεγκτο καθεστώς στις παράνομες αμμοληψίες, οι οποίες αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου. Σε πρόσφατη αναφορά της προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών τονίζει ότι...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.