Επιστολές προς «Το Βήμα»

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε φάση σφοδρής κρίσης, αν όχι γενικευμένης ανάφλεξης. Αιτία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η «ανατριχίλα» που προκαλεί στο Ισραήλ, που μετατρέπεται αυτόματα σε απειλή πολέμου εναντίον των Ιρανών και οιουδήποτε αραβικού κράτους του σταθεί εμπόδιο. Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης συνέστησαν μια κίνηση γνωστή και ως Πρωτοβουλία των Εξι (οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία).

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Για την εύφλεκτη Μέση Ανατολή
Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε φάση σφοδρής κρίσης, αν όχι γενικευμένης ανάφλεξης. Αιτία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η «ανατριχίλα» που προκαλεί στο Ισραήλ, που μετατρέπεται αυτόματα σε απειλή πολέμου εναντίον των Ιρανών και οιουδήποτε αραβικού κράτους του σταθεί εμπόδιο. Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης συνέστησαν μια κίνηση γνωστή και ως Πρωτοβουλία των Εξι (οι πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία). Σκοπός τους είναι να «νουθετήσουν» διπλωματικά το Ιράν να παύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τεχεράνη γνωρίζει όμως την τεράστια εξάρτηση της Δύσης από το πετρέλαιο και ότι τους τελευταίους μήνες η τιμή του αργού έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Επιπροσθέτως, το Ιράν είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο. Τα δεδομένα αυτά κάνουν το Ιράν να εμφανίζεται αδιάλλακτο στα κελεύσματα των διπλωματών της Πρωτοβουλίας των Εξι. Εν τούτοις δεν φαίνεται να πτοούνται οι «ιέρακες» του Ισραήλ, που, μετά το λαβωμένο γόητρο του ισραηλινού στρατού από τη Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, αναζητεί να ανακτήσει το κύρος του με έναν πιθανότατα ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ιράν. Απ΄ ό,τι φαίνεται, η εκ νέου ανάφλεξη στην Εγγύς Ανατολή είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Το timing είναι φυσικά απόρρητο, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές το τοποθετούν πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ιδωμεν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ Περιστέρι, Αθήνα

«Το ΙΚΑ και οι συντάξεις εξωτερικού»
Οταν ένας Ελληνας στη Γερμανία συνταξιοδοτείται για οποιονδήποτε λόγο, αυτομάτως αυτό κοινοποιείται από τον γερμανικό φορέα, με ειδικό έγγραφο, στο Τμήμα διεθνών σχέσεων του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ στην Αθήνα, ώστε να εξεταστεί αν αυτός δικαιούται και από αυτά τα Ταμεία σύνταξη. Από τη στιγμή που φεύγει η απόφαση και φτάνει στην Αθήνα, αρχίζει η μεγάλη οδύσσεια της υπόθεσης. Και ενώ στη Γερμανία χρειάζεται κάποιος 2-3 μήνες, μετά την αίτησή του, να πάρει τη σύνταξη, από το ΙΚΑ θα περάσουν 2-3 χρόνια…

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη συμπατριώτισσά μας κυρία Βασιλική Ζ. (ΑΜ 5738659). Τον Ιούνιο του 2006 πήρε σύνταξη χηρείας (190). Η ίδια είναι αρκετά χρόνια άνεργη και μαζί με τη μικρή σύνταξη η γερμανική πρόνοια τής χορηγεί ένα μικρό επίδομα συντήρησης. Η αίτησή της με όλα τα δικαιολογητικά στάλθηκε στο ΙΚΑ στις 25 Αύγουστου 2006, από τότε είναι υπό αναζήτηση, κανείς δεν γνωρίζει σε ποια συρτάρια ταξιδεύει… Ο σύζυγός της είχε και λίγα ένσημα στο ΙΚΑ. Ηλπιζε και ελπίζει η κυρία Βασιλική, ότι αυτά τα λίγα ευρώ θα βοηθήσουν στα οικονομικά της. Από τον Αύγουστο 2006 ως σήμερα κοντεύουν δύο χρόνια. Η κυρία Βασιλική περιμένει και αναρωτιέται γιατί αυτή η καθυστέρηση. Δεν μπορεί να καταλάβει… Κατόπιν προσωπικής μου έρευνας, διαπίστωσα ότι ακόμη θα περιμένει… υπομονή θα πρέπει να κάνει… Οπως μου είπε μια υπάλληλος του ΙΚΑ στη Νικηφόρου: «Τι θέλετε, κύριε; Δύο χέρια έχω, πώς να διεκπεραιώσω τόσες πολλές υποθέσεις;». Ισως να έχει δίκαιο… Δυστυχώς η κυρία Βασιλική δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία που ταλαιπωρείται για μια μικρή σύνταξη χηρείας ή γενικώς για μια σύνταξη. Μπορώ να σας ονομάσω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Ενα άλυτο πρόβλημα για μας τους Ελληνες στο εξωτερικό. Επειδή ήταν και είναι ακόμη η κύρια απασχόλησή μου σε αυτή την κατεύθυνση (Εργατικό και Κοινωνικό Δίκαιο), διαπιστώνω ότι σε ό,τι αφορά τις συντάξεις εξωτερικού, ελάχιστα πράγματα έχουν θετικά αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Πολλές φορές έρχομαι να πω, ότι μας έχουν ξεχάσει. Υπάρχουμε, βέβαια, και είμαστε τα «αδέλφια» μόνο για λίγους μήνες πριν από τις εκλογές… Κάτι άλλο που αντιμετώπισα επισκεπτόμενος το ΙΚΑ στη Νικηφόρου 14, αλλά και τα άλλα γραφεία του ΙΚΑ και ΟΓΑ, ήταν η συμπεριφορά των εκεί υπαλλήλων. Είναι δύσκολο να βρεις ποιος είναι ο αρμόδιος υπάλληλος να σε πληροφορήσει ή να σε εξυπηρετήσει.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΑΡΟΣ συνδικαλιστής – δημοσιογράφος μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Βαυαρίας Γερμανία

Για την Πατμιάδα Σχολή
Βρισκόμενος στην Πάτμο επισκέφθηκα την ιστορική Πατμιάδα Σχολή και επιθυμώ να θέσω υπόψη των αναγνωστών σας ορισμένες πληροφορίες που είχα ως προς την εξέλιξή της. Είναι γνωστό ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας ένας φωτισμένος πάτμιος κληρικός, σήμερα άγιος, ο Μακάριος Καλογεράς, ίδρυσε το 1713 τη Σχολή που εξελίχθηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα του Γένους. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα- οπότε διακόπηκε η λειτουργία της λόγω ιταλοκρατίας- φοίτησαν στη Σχολή μεγάλα αναστήματα των έθνους και της Εκκλησίας, εθνομάρτυρες, Πατριάρχες, ο πρωτεργάτης της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος και πολλοί άλλοι. Εκείνα τα χρόνια η Σχολή στεγαζόταν στο ίδιο το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως και προσέφερε παιδεία σφαιρική, όχι μόνο θεολογική, από την αρχαία γραμματεία μέχρι τα μαθηματικά και την αστρονομία. (Στην «καθ΄ ημάς Ανατολή» τα γράμματα- όλες οι επιστήμες- θεωρούνταν πάντα «του Θεού τα πράγματα»!) Μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς (1912-1945) η Σχολή επανασυστήθηκε και στεγάσθηκε σε ιδιαίτερο, εξαιρετικά καλαίσθητο κτίριο, επειδή ο χώρος του Σπηλαίου της Αποκαλύψεως δεν επαρκούσε λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών.

Και όμως σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και αυτή η ύπαρξη της Σχολής συχνά αγνοείται, ενώ υπάρχει και η παρανόηση να νομίζεται ότι πρόκειται για σχολή της Εκκλησίας παρ΄ ότι είναι δημόσια σχολή (Γυμνάσιο και Λύκειο) υπαγόμενη στο υπουργείο Παιδείας. Σε αυτήν διδάσκονται όλα τα μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (με απλώς μερικές επιπλέον ώρες θρησκευτικών μαθημάτων) από εξαίρετους σήμερα καθηγητές και οι απόφοιτοι μετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις της θεωρητικής κατεύθυνσης και έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή της κατεύθυνσης αυτής (ακόμη και Σχολές Δοκίμων, Εμποροπλοιάρχων…). Συχνά αγνοούνται οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι φοίτησης: οι μαθητές είναι οικότροφοι, διαμένουν και σιτίζονται δωρεάν, αθλούνται, μετέχουν σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και, πράγμα όχι αμελητέο, εξοικειώνονται με την πειθαρχημένη οργάνωση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής τους. Στην εποχή της μεγάλης κινητικότητας των σπουδαστών και γενικά της επικοινωνίας δεν θα είχε θέση η σκέψη ότι «η Πάτμος δεν είναι κοντά». Η Πατμιάδα δεν ανήκει στην Πάτμο, ανήκει στο Γένος και στην ιστορική ακτινοβολία της Ορθοδοξίας. Αυτό που ζητείται και επείγει, και για λόγους εθνικούς, είναι να προωθούνται χωρίς δισταγμούς παιδιά να φοιτήσουν στην Πατμιάδα. Εγγραφές γίνονται τον Σεπτέμβριο και μετεγγραφές ως το τέλος Απριλίου (τηλ. 22470 31278). Αν η Σχολή έσβηνε ελλείψει μαθητών και από αδιαφορία γονέων ή αμέλεια Κράτους ή Εκκλησίας, αυτό θα ήταν έγκλημα διά παραλείψεως τελούμενο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ Καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και ομότιμος στο Παν/μιο Στρασβούργου

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.