Καθώς στις 9 Αυγούστου έχουμε την πρώτη επέτειο της πιστωτικής κρίσης που προέκυψε από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κόστους και το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων στις ΗΠΑ, η «λυπητερή» για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους του πλανήτη- δηλαδή οι διαγραφές αξιών που σχετίζονται με επενδύσεις στην περιβόητη subprime market- έχει φθάσει στα 274 δισ. δολάρια. Ολοι εύχονται η πρώτη αυτή επέτειος να είναι και η τελευταία. Ολοι όμως συμφωνούν ταυτόχρονα ότι η κρίση δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, καθώς η έκθεση των τραπεζών στη σύγχρονη εκδοχή των «θαλασσοδανείων» δεν έχει ακόμη καταγραφεί στην πραγματική της έκταση. Επονται δηλαδή και άλλες διαγραφές αξιών, όπως ευθέως προειδοποιούν η μία μετά την άλλη οι πληγείσες από την κρίση τράπεζες. Χθες, για παράδειγμα, η ΗSΒC, ανακοινώνοντας πτώση της κερδοφορίας της κατά 29% το πρώτο τρίμηνο του έτους και την επιπλέον διαγραφή 3,7 δισ. δολαρίων από τη λίστα των «έχει λαμβάνειν», προειδοποίησε συνέχιση της κρίσης λόγω χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών.
Η βρετανική τράπεζα, η οποία έχει μεγάλη παρουσία στις ασιατικές αγορές, ανακοίνωσε συγκεκριμένα για το εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2008 πτώση των κερδών της στα 7,7 δισ. δολάρια ή 65 σεντς ανά μετοχή, από 10,9 δισ. δολάρια ή 94 σεντς ανά μετοχή που ήταν τα κέρδη της το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Οι διαγραφές αξιών της μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία τράπεζας της Ευρώπης έχουν από την αρχή του έτους φθάσει στα 10,1 δισ. δολάρια. Αν το ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί στις διαγραφές 17,2 δισ. δολαρίων που έκανε το 2007 αλλά και στις διαγραφές 10,6 δισ. δολαρίων που έκανε το 2006 και οι οποίες δεν συνδέονται βεβαίως με την έκθεση της τράπεζας στην αμερικανική subprime market, καθίσταται προφανές ότι το πρόβλημα της ΗSΒC με τις επισφάλειες δεν είναι μικρό.
Πάντως οι αναλυτές ανέμεναν για την ΗSΒC κέρδη πρώτου εξαμήνου ύψους 7,3 δισ. δολαρίων. Οι επιδόσεις της τράπεζας δηλαδή ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Ωστόσο η μετοχή της ΗSΒC υποχωρούσε κατά 2,8% χθες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κι αυτό λόγω των δηλώσεων του επικεφαλής του προέδρου της τράπεζας Στίβεν Γκριν περί «επιβράδυνσης της αναπτυξιακής ορμής των αναδυομένων αγορών». Η ΗSΒC άλλωστε σε γραπτή ανακοίνωσή της εκτιμά ότι «το Χονγκ Κονγκ και η ηπειρωτική Κίνα θα επηρεαστούν από την απότομη κάμψη της αμερικανικής οικονομίας και από την όξυνση των πληθωριστικών πιέσεων» .
Π έρα από την ΗSΒC, αίσθηση προκάλεσε χθες στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους δημοσίευμα της εφημερίδας «Sunday Τimes», σύμφωνα με το οποίο η Royal Βank of Scotland πρόκειται να ανακοινώσει την εβδομάδα αυτή τις υψηλότερες ζημιές τριμήνου (περί το 1 δισ. στερλίνες) στη βρετανική τραπεζική ιστορία. Είναι εξάλλου βαρύτατο και το τίμημα που έχει καταβάλει η RΒS στην αμερικανική subprime market- φθάνει τα 6 δισ. στερλίνες (11,8 δισ. δολάρια). Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει ο διεθνής χρηματοπιστωτικός κλάδος για να ξεπεράσει την πιστωτική κρίση, οι τράπεζες προσπαθούν να απεμπλακούν από τις επενδύσεις τους σε επικίνδυνα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η Citigroup ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει ένα fund με ενεργητικό 400 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με το περιβόητο Τribeca Global Fund, το οποίο ίδρυσε η αμερικανική τράπεζα το 2004 με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων απ΄ όσους αναζητούσαν «εναλλακτικές επενδυτικές προτάσεις».
Δεν φαίνεται ακόμη φως στην άκρη του τούνελ της πιστωτικής κρίσης
Καθώς στις 9 Αυγούστου έχουμε την πρώτη επέτειο της πιστωτικής κρίσης που προέκυψε από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κόστους και το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων στις ΗΠΑ, η «λυπητερή» για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους του πλανήτη- δηλαδή οι διαγραφές αξιών που σχετίζονται με επενδύσεις στην περιβόητη subprime market- έχει φθάσει στα 274 δισ. δολάρια. Ολοι εύχονται η πρώτη αυτή επέτειος να είναι και η τελευταία. Ολοι όμως συμφωνούν ταυτόχρονα ότι η κρίση δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, καθώς η έκθεση των τραπεζών στη σύγχρονη εκδοχή των «θαλασσοδανείων» δεν έχει ακόμη καταγραφεί στην πραγματική της έκταση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.