Μήπως έχετε σφυρί;
Αυτό που όλοι οι «βετεράνοι» κατασκηνωτές επισημαίνουν είναι ότι το κάμπινγκ δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα ανοργάνωτους επισκέπτες. Πέρα από την απαραίτητη σκηνή χρειάζεται και ένας μικρός εξοπλισμός. Υπνόσακος, σφυρί, φακός, σουγιάς και σκοινάκια είναι τα απολύτως απαραίτητα, ενώ η λίστα μεγαλώνει ανάλογα με τις ημέρες που σκοπεύει να μείνει κανείς στο κάμπινγκ. Αν η επίσκεψη ξεπερνά τις τρεις ημέρες, σίγουρα χρειάζεται μαξιλάρι, τάπητας ή ψάθα, καρεκλάκια, τραπεζάκι, λάμπα υγραερίου, «φιδάκι» για τα έντομα και, καλού-κακού, ένα μικρό φαρμακείο. Ακόμη, πολύ καλή λύση για σχετικά άνετο ύπνο είναι τα φουσκωτά στρώματα (κυκλοφορούν σε μέγεθος μονού ή ημίδιπλου κρεβατιού). Αν στο όλο «σετ» προσθέσετε ένα ψυγείο πάγου, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια και ένα πολύπριζο, δεν θα σας λείψει τίποτε για αρκετό καιρό- εκτός από την αίσθηση του πεζοδρομίου ή της ασφάλτου. Ακόμη όμως και αν ξεχάσετε κάτι στο σπίτι, μην ανησυχείτε, διότι τα περισσότερα κάμπινγκ διαθέτουν σουπερμάρκετ που πουλάνε ό,τι χρειάζεται σε μια κατασκήνωση.
Επιτρέπονται όλα;
Και ναι και όχι. Κάθε επιχείρηση έχει τον δικό της κανονισμό και την ελευθερία να κανονίζει τα πράγματα όπως αυτή θεωρεί καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι σε όλα υπάρχει ωράριο κοινής ησυχίας, που συνήθως τηρείται αυστηρά, και ότι η φωτιά απαγορεύεται. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάμπινγκ όπου τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται, ενώ σε άλλα γίνονται δεκτά έναντι ενός μικρού αντιτίμου. Αντίστοιχα, σε κάποιες επιχειρήσεις είναι υποχρεωτικό να παραμένει το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ ενώ σε άλλες, πιο ευρύχωρες, η θέση της σκηνής περιλαμβάνει και χώρο για όχημα. Αν σκοπεύετε να πάτε σε κάποιο κάμπινγκ, καλό θα ήταν να έρθετε πρώτα σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του χώρου, προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Είναι μόνο για σκηνίτες;
Φυσικά και όχι, αφού όλα τα κάμπινγκ φιλοξενούν τροχόσπιτα, ενώ τα περισσότερα προσφέρουν τη δυνατότητα ενοικίασης τροχόσπιτου, τροχοβίλας ή ακόμη και λυόμενου σπιτιού. Εξυπακούεται ότι η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη από το κόστος μιας σκηνής. Η αλήθεια είναι ότι οι ένθερμοι κατασκηνωτές έχουν μόνιμα «αγκυροβολημένο» το τροχόσπιτό τους σε κάποιο κάμπινγκ και ότι, φυσικά, το «σπορ» δεν είναι όσο οικονομικό ακούγεται, αφού ξεκινά τουλάχιστον από 1.500 ευρώ τη σεζόν και μπορεί να φτάσει ως και τα 3.000- ανάλογα πάντοτε με το πού βρίσκεται το κάμπινγκ και πού το τροχόσπιτο εντός αυτού. Ακόμη, ανάλογα με την κλάση κάθε επιχείρησης, μπορεί να υπάρχουν από ταπεινές ως πολυτελέστατες υποδομές, παροχές και υπηρεσίες, στοιχεία που εκτοξεύουν δηλαδή την τιμή στα γνωστά, «τσιμεντένια» επίπεδα.
Και το παιδί;
Αν έχετε παιδί, έχετε αυτομάτως δύο καλά. Το πρώτο είναι ότι πληρώνει χαμηλότερο εισιτήριο. Το δεύτερο είναι ότι τα περισσότερα κάμπινγκ διαθέτουν πια υποδομές για να στηρίξουν δραστηριότητες για το παιδί. Παιδικές χαρές, προβολές ταινιών, καλλιτεχνικά δρώμενα, ή αθλητικές δραστηριότητες είναι συνήθως το «κλασικό» φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρονται.
Και με την ασφάλεια τι γίνεται;
Ολα τα κάμπινγκ διαθέτουν προσωπικό ασφαλείας που δουλεύει με βάρδιες. Μία από τις υποχρεώσεις τους είναι να κυκλοφορούν στους χώρους της επιχείρησης και να σιγουρεύονται ότι όλα βαίνουν καλώς. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τιμαλφή και πολύτιμα αντικείμενα, όλες οι επιχειρήσεις διαθέτουν θυρίδες ασφαλείας, όπου μπορεί κανείς να αφήσει οτιδήποτε πιστεύει ότι δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο. Πάντως, γενικά, η κοινωνική ειρήνη είναι ο κανόνας στα κάμπινγκ και σπάνια καταγράφονται κλοπές ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, όλες οι μονάδες έχουν ιατρείο και πλούσιο φαρμακείο.
Καμιά βόλτα δεν θα πάμε;
Στο κάμπινγκ δεν θα σας λείψει τίποτε. Στα περισσότερα υπάρχουν μαγαζάκια που πωλούν τα απαραίτητα (τσιγάρα, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία). Ακόμη, ειδικά στην υψηλή σεζόν, δεν θα πλήξετε, αφού οι περισσότερες μονάδες προγραμματίζουν συναυλίες, πάρτι, δρώμενα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οδηγός επιβίωσης για όσους θα προτιμήσουν σκηνή
Αυτό που όλοι οι «βετεράνοι» κατασκηνωτές επισημαίνουν είναι ότι το κάμπινγκ δεν προσφέρεται για ιδιαίτερα ανοργάνωτους επισκέπτες. Πέρα από την απαραίτητη σκηνή χρειάζεται και ένας μικρός εξοπλισμός. Υπνόσακος, σφυρί, φακός, σουγιάς και σκοινάκια είναι τα απολύτως απαραίτητα, ενώ η λίστα μεγαλώνει ανάλογα με τις ημέρες που σκοπεύει να μείνει κανείς στο κάμπινγκ. Αν η επίσκεψη ξεπερνά τις τρεις ημέρες, σίγουρα χρειάζεται μαξιλάρι, τάπητας ή ψάθα, καρεκλάκια, τραπεζάκι, λάμπα υγραερίου, «φιδάκι» για τα έντομα και, καλού-κακού, ένα μικρό φαρμακείο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.