Αισιοδοξία των στελεχών για τις μετοχές των εταιρειών τους

Oι εταιρείες στη Βρετανία αγόρασαν την εβδομάδα αυτή 13 φορές περισσότερες μετοχές των δικών τους εταιρειών απ΄ ό,τι πούλησαν, σύμφωνα με την DigitalLook. com, η οποία διαθέτει 350.000 πελάτες, επενδυτές και χρηματιστές. Μακροχρόνια ο μέσος λόγος των αγορών προς πωλήσεις είναι 2,5 προς 1, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο λόγος αυτός ξεπερνάει το 13 προς 1 οι μετοχές αρχίζουν να αναπτύσσονται κατά τους επόμενους 6-12 μήνες. «Η μπονάτσα αυτή που είδαμε την τελευταία ...

«Δεν θα έλεγα ότι μια ανάκαμψη είναι στη γωνία, αλλά το κατώτατο σημείο της καθοδικής αγοράς έχει φθάσει»

Oι εταιρείες στη Βρετανία αγόρασαν την εβδομάδα αυτή 13 φορές περισσότερες μετοχές των δικών τους εταιρειών απ΄ ό,τι πούλησαν, σύμφωνα με την DigitalLook. com, η οποία διαθέτει 350.000 πελάτες, επενδυτές και χρηματιστές. Μακροχρόνια ο μέσος λόγος των αγορών προς πωλήσεις είναι 2,5 προς 1, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο λόγος αυτός ξεπερνάει το 13 προς 1 οι μετοχές αρχίζουν να αναπτύσσονται κατά τους επόμενους 6-12 μήνες. «Η μπονάτσα αυτή που είδαμε την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών έχουν πλέον την πεποίθηση ότι οι εταιρείες τους είναι υποτιμημένες» εξήγησε ο Αντι Γέιτς της DigitalLook και πρόσθεσε: «Ασφαλώς δεν είναι αλάθητοι,αλλά βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να κρίνουν τη σημερινή θέση της εταιρείας τους από τους περισσότερους αναλυτές» .

Η αισιοδοξία αυτή δεν είναι μόνο βρετανική. Σύμφωνα με την Μπλεζ Ρόμπινσον του Reuters, όπως στην Ευρώπη έτσι και στις ΗΠΑ οι διαχειριστές όχι μόνο πουλούν αισθητά λιγότερες μετοχές της δικής τους εταιρείας κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά και έχουν αρχίσει να τις αγοράζουν με ζωηρό ενδιαφέρον, παρά την αναταραχή στην αγορά.

«Τώρα τους βλέπετε να είναι πραγματικά στην πλευρά των αγοραστών» λέει ο Πάτρικ Χαμπλ της 2iQ, μιας εταιρείας ερευνών από τη Φραγκφούρτη η οποία έχει ειδικευτεί στην παρακολούθηση των σχετικών αποφάσεων διοικήσεων 5.000 εταιρειών από 17 ευρωπαϊκές χώρες. «Θεωρούν τις μετοχές τους υποτιμημένες,που σημαίνει ότι οι προοπτικές τους δεν είναι τόσο απελπιστικές όσο τις θεωρούν οι αγορές». Αλλά, παρά την υποχώρηση, οι εκτελεστικοί διευθυντές δεν γνώρισαν πανικό. Σύμφωνα με την 2iQ, ο μέσος λόγος αγορών/πωλήσεων στην Ευρώπη εφέτος είναι 1,57 έναντι 0,86 το 2007 και 0,90 το 2006, ενώ ο μέσος όγκος των μηνιαίων πωλήσεων έπεσε εφέτος πάνω από 50%. «Είναι σαφές σημάδι ότι τα χειρότερα πέρασαν.Δεν θα έλεγα ότι μια χρηματιστηριακή ανάκαμψη είναι στη γωνία, γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι (πετρέλαιο, γεωπολιτικά),αλλά για τις εταιρείες το κατώτατο σημείο της καθοδικής αγοράς έχει φθάσει» λέει ο Χαμπλ.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβαστούν με προσοχή, όπως προειδοποιεί ο Μπερντ Μέγερ της Deutsche Βank από το Λονδίνο. Γιατί «όπως οι αναλυτέςόταν δεν βλέπουν να μειώνονται τα κέρδησυνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, έτσι και οι διαχειριστές των εταιρειώνόταν δεν βλέπουν την οικονομία να επιδεινώνεται , εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα πάνε καλά με τη δική τους εταιρεία- ωσότου εκραγεί»!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.