Φωτιές άναψε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην απαιτείται πλέον ατιολόγηση για την απαλλαγή την οποία μπορούν να ζητήσουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων από τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συζήτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας για τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής. Η απάντηση του υπουργείου, ότι «το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό», ικανοποίησε κατ΄ αρχάς τα μέλη της Συνόδου, δεν φαίνεται όμως να διασκεδάστηκαν και οι φόβοι ορισμένων ιεραρχών ότι κατ΄ αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας, με περιεχόμενο συγκριτικό και φιλοσοφικό σχετικά με τις θρησκείες και τα δόγματα των λαών.
Χαρακτηριστική πάντως του κλίματος που επικράτησε στη Σύνοδο όσον αφορά αυτό το θέμα ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου κατά την έξοδό του από τη Μονή Πετράκη. «Είναι μια κακή αρχή» τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, ενώ διερωτήθη «αν κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα αρχίσουν να παρακολουθούν κατά το δοκούνμαθήματα». «Αύριο κάποιος μαθητής θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τη διδασκαλία των μαθηματικών ή της Ιστορίας, χωρίς να το δικαιολογεί, επειδή ίσως δεν θα του κόβει» είπε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, τόνισε ότι «δόθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο και θα υπάρξει νέα διευκρινιστική εγκύκλιος προς τα σχολεία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε». Ο κ. Ανθιμος μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το μάθημα θα παραμείνει ψηλά στις προτιμήσεις των μαθητών,τα ελληνόπουλα θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν με πατριωτική διάθεση, προκειμένου να λάβουν τη χρηστή παιδεία και να επιτύχουν καλές βαθμολογίες» .
Το υπουργείο Παιδείας, αμέσως μετά τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας, προχωρεί στην έκδοση νέας εγκυκλίου διευκρινιστικού περιεχομένου προς τα σχολεία και τις κατά τόπους διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγκύκλιο αναφέρεται ρητώς ότι το μάθημα παραμένει υποχρεωτικό για τους μαθητές. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η Ελλάδα με την απάλειψη της αιτιολόγησης στην εξαίρεση μαθητών από τη διδασκαλία των θρησκευτικών εναρμονίζεται με τις αποφάσεις που κατά καιρούς έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Στη νεότερη εγκύκλιο, τέλος, επαναλαμβάνεται η διατύπωση της πρώτης εγκυκλίου για απλή αίτηση απαλλαγής από το μάθημα χωρίς να απαιτείται η αναγραφή συγκεκριμένης αιτιολογίας.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε χθες σε ανακοίνωσή του και ο Συνήγορος του Πολίτη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ήδη από το 2002 ο Συνήγορος είχε παρέμβει,επισημαίνοντας ότι η άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής δεν μπορεί να συνοδεύεται από αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων,ενώ και το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποχής ακόμη και ενός ορθόδοξου μαθητή από τη σχολική θρησκευτική εκπαίδευση».
Ιερή οργή για την εύκολη απαλλαγή
Φωτιές άναψε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην απαιτείται πλέον ατιολόγηση για την απαλλαγή την οποία μπορούν να ζητήσουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων από τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συζήτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνόδου, ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας για τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.