Τον δρόμο στην υπουργό του των Εξωτερικών, τη φιλόδοξη Τζίπι Λίβνι, άνοιξε με την ανακοίνωση ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εούντ Ολμερτ. Αν η κυρία Λίβνι κερδίσει στη δύσκολη μάχη για την εξουσία, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την αποχώρηση της Γκόλντα Μέιρ το 1974.
Η 50χρονη πολιτικός θεωρείται η επικρατέστερη μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του κ. Ολμερτ, ο οποίος ταλανίστηκε επί μακρόν από τα σκάνδαλα διαφθοράς που τον βαρύνουν. Στο κόμμα τους, το κεντρώο Καντίμα, έχει τα πιο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, ενώ χαίρει εκτίμησης και από τον κυβερνητικό εταίρο του Καντίμα, το Εργατικό Κόμμα.
Η κυρία Λίβνι θεωρείται «ιέραξ». Αν και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη, είναι «σκληρή» στις σχέσεις του Ισραήλ με τους ισλαμιστές της Χαμάς, με τη Συρία και με το Ιράν.
Επιπλέον, υπήρξε πράκτορας της Μοσάντ, της περιβόητης μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, για τέσσερα χρόνια τη δεκαετία του ΄80. Το παραδέχθηκε προσφάτως και η ίδια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Sunday Τimes», «ήταν η περίοδος που η Μοσάντ είχε ξεκινήσει τις δολοφονίες παλαιστινίων τρομοκρατών σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».
Το ίδιο δημοσίευμα αποκάλυψε ότι η 25χρονη τότε κυρία Λίβνι βρισκόταν στην Αθήνα, ως «ενεργή» πράκτωρ της Μοσάντ, τον Αύγουστο του 1983, όταν δολοφονήθηκε από δύο ισραηλινούς συναδέλφους της ο Παλαιστίνιος Μαμούν Μεράις, ανώτατο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι η κυρία Λίβνι δεν είχε άμεση εμπλοκή στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου εκείνου του έτους, όταν δύο νεαροί άνδρες με μοτοσικλέτες πλησίασαν το αυτοκίνητο του Μεράις στη λεωφόρο Ποσειδώνος και τον πυροβόλησαν. Ο ρόλος της πάντως στη δολοφονία παραμένει αδιευκρίνιστος ως σήμερα.
Εναν χρόνο αργότερα, το 1984, η κυρία Λίβνι παραιτήθηκε από τη Μοσάντ και επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή.
Σύμφωνα πάντα με τους «Τimes», την περίοδο που εργαζόταν για τη Μοσάντ ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη, αναζητώντας παλαιστίνιους τρομοκράτες.
Οι γονείς της ήταν και αυτοί αναμεμειγμένοι σε «τρομοκρατικές» ενέργειες τη δεκαετία του ΄40. Η μητέρα της συμμετείχε στη ληστεία ενός τρένου «για την προώθηση του αγώνα εναντίον των Βρετανών και τη δημιουργία ισραηλινού κράτους». Η ίδια είναι μητέρα δύο παιδιών.
Ως επικεφαλής ακόμη της ισραηλινής διπλωματίας διαβεβαίωσε πάντως χθες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί για μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους εντός του τρέχοντος έτους» παρά την πολιτική «αβεβαιότητα».
«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε (σ.σ. για συμφωνία εφέτος) » απάντησε στους δημοσιογράφους που ανέμεναν το πέρας των συνομιλιών της με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Απηύθυνε μάλιστα και έκκληση για ενότητα όλων των ισραηλινών κομμάτων, τα οποία υποστηρίζουν την ειρήνη.
Ο νέος αρχηγός του Καντίμα («Μπροστά») θα εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος στις 17 Σεπτεμβρίου. Τύποις θα είναι και πρωθυπουργός, αν και η αντιπολίτευση ζητεί επίμονα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ηδη ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Λικούντ, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου , ζήτησε την προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την αναγγελία της παραίτησης του κ. Ολμερτ. Τόνισε ότι «ούτως ή άλλως ο “βίος” της παρούσας κυβέρνησης τελειώνει».
Η κυρία Λίβνι δεν απάντησε ευθέως στο αίτημα του κ. Νετανιάχου για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της θα επιδιώξει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, υπό τον νέο ηγέτη του, χωρίς προηγούμενη προσφυγή στις κάλπες.
Σε ερώτηση για τη νέα πολιτική αβεβαιότητα στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θα διαπραγματεύεται με τον σκοπό της ειρήνευσης «με τον εκάστοτε πρωθυπουργό του Ισραήλ».
Ενα θηλυκό «γεράκι» στη μάχη της διαδοχής
Τον δρόμο στην υπουργό του των Εξωτερικών, τη φιλόδοξη Τζίπι Λίβνι, άνοιξε με την ανακοίνωση ότι θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εούντ Ολμερτ. Αν η κυρία Λίβνι κερδίσει στη δύσκολη μάχη για την εξουσία, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την αποχώρηση της Γκόλντα Μέιρ το 1974. Η 50χρονη πολιτικός θεωρείται η επικρατέστερη μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων του κ. Ολμερτ, ο οποίος ταλανίστηκε επί μακρόν από τα σκάνδαλα διαφθοράς που τον βαρύνουν.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.