Ο Ερντογάν κέρδισε 6-5 τους στρατηγούς

Με οριακή πλειοψηφία 6 ψήφων προς 5 διαφορά, η οποία κατά τους αναλυτές δείχνει μεγάλο παρασκήνιο και συμβιβασμό πίσω από την κρίσιμη ετυμηγορία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε τελικά να μην απαγορεύσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του εκλεγμένου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση δίνει τέλος στη μεγάλη πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών αφού αποφεύχθηκε ένα « δικαστικό πραξικόπημα» με απρόβλεπτη κατάληξη. Αυτό ήταν και το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο κ. Ερντογάν. Μίλησε για «τέλος στην αβεβαιότητα» η οποία επικρατούσε στη χώρα, αλλά δεν παρέλειψε να πει ότι « ήταν κρίμα που η Τουρκία έχασε χρόνο και ενέργεια» από τη διαδικασία αυτή, η οποία άρχισε τον περασμένο Μάρτιο. Αφορμή ήταν η επίμαχη αλλαγή στη νομοθεσία που επέτρεψε στις φοιτήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια, «ανάθεμα» για τους κεμαλιστές θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Με οριακή πλειοψηφία 6 ψήφων προς 5 διαφορά, η οποία κατά τους αναλυτές δείχνει μεγάλο παρασκήνιο και συμβιβασμό πίσω από την κρίσιμη ετυμηγορία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε τελικά να μην απαγορεύσει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του εκλεγμένου πρωθυπουργού
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση δίνει τέλος στη μεγάλη πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών αφού αποφεύχθηκε ένα « δικαστικό πραξικόπημα» με απρόβλεπτη κατάληξη. Αυτό ήταν και το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο κ. Ερντογάν. Μίλησε για «τέλος στην αβεβαιότητα» η οποία επικρατούσε στη χώρα, αλλά δεν παρέλειψε να πει
ότι « ήταν κρίμα που η Τουρκία έχασε χρόνο και ενέργεια» από τη διαδικασία αυτή, η οποία άρχισε τον περασμένο Μάρτιο. Αφορμή ήταν η επίμαχη αλλαγή στη νομοθεσία που επέτρεψε στις φοιτήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια, «ανάθεμα» για τους κεμαλιστές θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

ΑΓΚΥΡΑ

Oτούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε χθες, μετά την ετυμηγορία, ότι «το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις αξίες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους» .

Με τη δικαστική αυτή νίκη του ΑΚΡ έναντι των κεμαλικών στρατηγών δόθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, τέλος στη μάχη εξουσίας μεταξύ της κυβέρνησης και της κοσμικής στρατιωτικοοικονομικής ελίτ του τουρκικού κράτους.

Το κόμμα στο οποίο ανήκουν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να επαναφέρει στη χώρα το ισλαμικό καθεστώς καταργώντας τις κεμαλικές μεταρρυθμίσεις.

Εξι από τους 11 τούρκους δικαστές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, μόλις ένας λιγότερος από τους επτά που απαιτούνται βάσει του Συντάγματος για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Πάντως, το Δικαστήριο απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το ΑΚΡ, αποφασίζοντας να του περικόψει το 50% της ετήσιας κρατικής του χρηματοδότησης. Σύμφωνα με το CΝΝ- Τurk, το πρόστιμο είναι της τάξης των 9,5 εκατ. ευρώ.

« Η απόφαση αποτελεί προειδοποίηση,σοβαρή προειδοποίηση » είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος ανέγνωσε την ετυμηγορία, στην οποία κατέληξαν τα μέλη του έπειτα από τρεις ημέρες πολύωρων διαβουλεύσεων, εμφανώς υπό το κράτος μιας ψυχικής δοκιμασίας, καθώς η απαγγελία της είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη. «Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα εκτιμηθεί και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» πρόσθεσε.

Ανακούφιση και αισιοδοξία επικρατούν στο κυβερνών κόμμα. « Η Δημοκρατία νίκησε » δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Φαρούκ Τσελίκ . Στο Κοινοβούλιο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βλέποντας τον πρόεδρο του Δικαστηρίου να απαγγέλλει την απόφαση έσπευσαν να χειροκροτήσουν. «Πολύ σπουδαία απόφαση για την ανάπτυξη της Δημοκρατίας στη χώρα» σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού Ερτουγκούλ Γκιουνάι .

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητούσε την απαγόρευση του ΑΚΡ, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του, συμπεριλαμβανομένων των κκ. Ερντογάν και Γκιουλ.

Η απόφαση ικανοποιεί την κυβέρνηση, αλλά δεν επιτρέπει θριαμβολογίες. Η οριακή πλειοψηφία έστειλε το μήνυμα ότι η απαγόρευση του ΑΚΡ ήταν στο τραπέζι ενώ και το βαρύ χρηματικό πρόστιμο έστειλε ένα μήνυμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε τις εξελίξεις αφού είχε εκφράσει από την αρχή την άποψη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται από τον λαό στις εκλογές και όχι στα δικαστήρια.

« Φυσικά, πρέπει τώρα να διαβάσουμε την απόφαση περισσότερο λεπτομερώς, αλλά είναι θετική.Η Τουρκία περνά μια έντονη περίοδο και ελπίζουμε η απόφαση του Δικαστηρίου να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητος » δήλωσε εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα της ΕΕ.

Ο δείκτης του τουρκικού δικαστηρίου ανέβηκε χθες κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, μόνο με την πληροφορία ότι το κυβερνών κόμμα δεν θα απαγορευόταν. Η αβεβαιότητα στην Τουρκία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά το πολύνεκρο «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα της Κυριακής σε φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Η απαγόρευση του ΑΚΡ θα κατάφερε τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κατά την ανάγνωση της απόφασης, περιέγραψε το πόσο άβολα αισθάνονταν οι δικαστές κατά την εκδίκαση της απόφασης.

« Αντιμετωπίζουμε σοβαρές δυσκολίες, αναφορικά με τα όρια της Δημοκρατίας,όταν εξετάζουμε το αίτημα απαγόρευσης ενός κόμματος» είπε.

Ο τούρκος δικαστής απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να επιτευχθεί συναίνεση και να εκτονωθεί η ένταση.

O Μουσταφά Οζιουρέκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των δικαστών συμφωνεί ότι το κυβερνών κόμμα επιδίδεται σε ενέργειες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. « Αν το ΑΚΡ δεν πάρει το μάθημα από αυτή την απόφαση, τότε η Τουρκία θα συρθεί στο χάος για άλλη μια φορά » είπε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.