ΠΕΚΙΝΟ. Λογοκρισία στο Διαδίκτυο και για τους χιλιάδες ξένους δημοσιογράφους που θα καλύψουν από το Πεκίνο τους Ολυμπιακούς επιβάλλουν οι αρχές της Κίνας. Αν και είχε δεσμευθεί για πλήρη ελευθερία στα ΜΜΕ στη διάρκεια των Αγώνων, η Λαϊκή Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει « την πλήρη πρόσβαση στο Ιnternet για τα ξένα μέσα ενημέρωσης την περίοδο αυτή ».

Η Κίνα φέρεται να είχε αρχικώς υποσχεθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απόλυτη ελευθερία στους περίπου 20.000 εκπροσώπους των ξένων ΜΜΕ στη διάρκεια των Αγώνων, αλλά τελικώς αποφάσισε να επιβάλει λογοκρισία για τις ιστοσελίδες εκείνες που διάκεινται εχθρικά προς το καθεστώς. Η πρόθεση μάλιστα αυτή του Πεκίνου φαίνεται ότι ήταν σε γνώση της ΔΟΕ, όπως παραδέχθηκε χθες αξιωματούχος της.

Η πρόσβαση των δημοσιογράφων δεν θα είναι δυνατή σε ιστοσελίδες όπως αυτές που σχετίζονται με τη θρησκευτική οργάνωση Φαλούν Γκονγκ, τα μέλη της οποίας διώκονται από το κινεζικό καθεστώς, αλλά και αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας, λόγω της αρνητικής για το Πεκίνο εκθέσεως που δημοσιοποίησε για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αδύνατη θα είναι επίσης η πρόσβαση σε ορισμένες διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και σε διαδικτυακούς τόπους που αναφέρονται σε ενοχλητικά για το καθεστώς ζητήματα, όπως το Θιβέτ.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα εξέταζε τα παράπονα των δημοσιογράφων. Αργότερα, όμως, ο υπεύθυνος Τύπου της Επιτροπής ομολόγησε ότι η λογοκρισία δεν επεβλήθη αιφνιδιαστικά. «Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΔΟΕ διαπραγματεύτηκαν με τους Κινέζους το κλείσιμο ορισμένων ευαίσθητων διαδικτυακών τόπων, στη βάση του ότι δεν έχουν σχέση με τους Αγώνες» είπε.

« Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Φαλούν Γκονγκ είναι μια σατανική, ψεύτικη θρησκεία που η λειτουργία της έχει απαγορευτεί από την κινεζική κυβέρνηση » είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Σουν Γουέιντε. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους δημοσιογράφους στο κέντρο Τύπου θα είναι « επαρκής » και ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κάλυψη των Αγώνων.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα της λογοκρισίας.

« Καταδικάζουμε την αποτυχία της ΔΟΕ να κάνει κάτι για αυτό και είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί για την ικανότητά της να εξασφαλίσει ότι τα ΜΜΕ θα είναι σε θέση να μεταδίδουν ελεύθερα στη διάρκεια των Αγώνων» αναφέρει η ανακοίνωση. Η οργάνωση ενθαρρύνει μάλιστα τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν τρόπους και πληροφορίες ώστε να ξεφεύγουν από τη λογοκρισία και να εισέρχονται στα «απαγορευμένα» sites.

Ηδη δημοσιογράφοι έχουν παραπονεθεί ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα ειδησεογραφικά sites ή σε ιστοσελίδες που αφορούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.