Αντιδρούν και οι αστυνομικοί στην οπλοφορία των ιδιωτικών φρουρών

Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «για τη ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας» (security) που δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους τους να οπλοφορούν. Χθες στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προστέθηκαν αυτές των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν λόγο για «ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας». Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ.

Εντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «για τη ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας» (security) που δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους τους να οπλοφορούν. Χθες στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προστέθηκαν αυτές των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν λόγο για «ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρ.Φωτόπουλος , αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «με ευθύνη της Πολιτείας η ασφάλεια των πολιτώνέχει αφεθεί στην τύχη της» και προσθέτουν: «Η ενεστώσα κυβέρνηση φροντίζει επιμελώς να γιγαντωθούν εις βάρος της δημόσιας αστυνομικής αρχής τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας,που λειτουργούν με μόνο κριτήριο τους νόμους της αγοράς και το κέρδος:Διαθέτεις χρήματα,έχεις ασφάλεια.Είσαι φτωχός και αγωνιάς καθημερινά για τα προς το ζην,τότε είσαι καταδικασμένος να μη σκέφτεσαι τη ζωή σου».

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν: «Το δε εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ότι το σημερινό κυβερνών κόμμακαλείται να εφαρμόσει μια πολιτικήπου μόλις προ μερικών ετών κατέκρινε και, επιπλέον, να υπερψηφίσει την κατάργηση των διατάξεων που με δική του εισήγηση είχαν θεσμοθετηθεί το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είχε για πρώτη φορά εισαγάγει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο».

Και υπενθυμίζουν ότι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β.Πολύδωρας , όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, κατά τη συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου 2003 αναφορικά με τα «Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών και άλλες διατάξεις» είχε επισημάνει μεταξύ άλλων: «Δηλαδή τι θα κάνουμε εδώ;Ιδιωτικούς στρατούς για την επιβολή του νόμου και της τάξεως; Γιατί εδώ δεχόμαστε μόνο μία τάξη,τη δημοκρατική,της λαϊκής κυριαρχίας και της απόλυτης και ανέκπτωτης νομιμότητας.Για αυτήν την τάξη μιλάμε.Δεν μιλάμε για την τάξη των πιστολέρος.Γιατί κάποιοι πιστολέρος μπορεί να φέρουν και αυτοί τάξη, την οποία αποκρούουμε με σαφήνεια. Και θέλω να οργανώσουμε έτσι το δικαιικό μας σύστημα στην καταστολή με ενίσχυση της Αστυνομίας,κύριε υπουργέ της Αστυνομίας».

Οι συνδικαλιστές στην ανακοίνωσή τους διερωτώνται για τους πραγματικούς λόγους που «επέβαλαν στους συντάκτες του εκτρωματικού νομοσχεδίου τις “οβιδιακές μεταμορφώσεις” των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να εισαγάγει προς ψήφιση νομοθετικές ρυθμίσειςπου όχι απλώς παρέχουν νέες αστυνομικές αρμοδιότητες στις εταιρείες σεκιούριτι, και μάλιστα με την επέκταση του δικαιώματος οπλοφορίας». Επίσης χαρακτηρίζουν τους συντάκτες του νομοσχεδίου «νοσηρούς» εγκεφάλους και εκφράζουν το ερώτημα: «Για ποιον λόγο προωθούνται οι κατάπτυστες φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες οι σύζυγοι εν ενεργεία αστυνομικών ή συγγενή πρόσωπα αυτών δύνανται να ιδρύουν ιδιωτικές εταιρείες ντετέκτιβ;».

Η αντιπολίτευση
Στελέχη του ΠαΣοΚ έλεγαν ότι προκύπτει μείζον ζήτημα με τη δυνατότητα που δίνεται σε συγγενείς δευτέρου βαθμού του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας να δημιουργούν εταιρείες security. Το ΚΚΕ διερωτάται αν θα μπορούν οι ιδιωτικοί αστυνομικοί να επεμβαίνουν σε απεργία αν έχει κριθεί παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια και σημειώνει ότι είναι αντισυνταγματικό να παρέχονται υπηρεσίες δημόσιας ασφαλείας από ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, γιατί είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό και προκλητικά αντιδημοκρατικό, και σημείωσε: «Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας που επικρατεί στον χώρο των ιδιωτικών γραφείων φύλαξης και η δημιουργία ιδιωτικών στρατών “ομάδων κουμπουροφόρων”» .

Το νομοσχέδιο
Στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και γραφείων ιδιωτικών ερευνών» του υπουργείου Εσωτερικών παρέχεται το δικαίωμα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας σε τουλάχιστον 5.000 ιδιωτικούς αστυνομικούς.

Ειδικότερα:

▅ Προβλέπεται η άδεια οπλοφορίας για το προσωπικό των ΙΕΠΥΑ, στο οποίο ανατίθεται η ασφαλής μεταφορά με ειδικώς διασκευασμένα-τεθωρακισμένα οχήματα χρημάτων, αξιών, αρχαιοτήτων, έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων για την ενίσχυση της προστασίας του προσωπικού αλλά και του επιπέδου ασφαλείας των μεταφερομένων ειδών.

▅ Κατ΄ εξαίρεση δύναται να χορηγείται άδεια οπλοφορίας με περίστροφο ή πιστόλι σε προσωπικό ασφαλείας των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη δημοσίων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων.

▅ Πριν από τη χορήγηση της άδειας οπλοφορίας το προσωπικό των ΙΕΠΥΑ υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις και, εφόσον κριθεί ικανό σωματικά και ψυχικά, εκπαιδεύεται, θεωρητικά και πρακτικά, στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας στη χρήση του τύπου του όπλου που πρόκειται να φέρει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.