Μικρά και επί Παντός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι στατίνες, τα γνωστά φάρμακα κατά της χοληστερόλης, έχουν όπως φαίνεται και άλλες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι στατίνες μειώνουν σε ποσοστό 50% τις πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια οι ασθενείς που τις λαμβάνουν. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πραγματοποίησαν πενταετή μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «Νeurology». Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.674 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που αντιμετώπιζαν υψηλές πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

▅ Παθητικό κάπνισμα και εγκεφαλικά επεισόδια

Οι μη καπνιστές που είναι παντρεμένοι με καπνιστές έχουν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Αυτό έδειξε έρευνα ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι εκείνοι που έχουν παντρευτεί καπνιστή έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από εκείνους που έχουν παντρευτεί μη καπνιστή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν για εννέα χρόνια την πορεία της υγείας 16.225 ατόμων, κανείς εκ των οποίων δεν είχε υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό. Ετσι, οι ερευνητές δηλώνουν ότι με το να κόψει κάποιος το κάπνισμα κάνει καλό και στη δική του υγεία αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που ζουν μαζί του…

▅ Σύστημα βαρυτικής «απώθησης» αστεροειδών

Οι επιστήμονες της ΝΑSΑ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές οι οποίες έδειξαν ότι ένα ειδικό σύστημα βαρυτικής έλξης θα μπορούσε να μεταβάλει την τροχιά ενός αστεροειδούς ο οποίος κινείται επικίνδυνα προς τη Γη. Οι επιτελείς της ΝΑSΑ καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν το πρόγραμμα κατασκευής του συστήματος που θα τοποθετηθεί σε διαστημόπλοιο το οποίο θα πλησιάζει τους επικίνδυνους αστεροειδείς και θα τους εκτρέπει από την πορεία τους.

▅ Τα φάρμακα ανδρικής ανικανότητας ενισχύουν τη χημειοθεραπεία

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα δημοφιλή φάρμακα κατά της ανδρικής ανικανότητας έχουν και αντικαρκινική δράση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Viagra και το Levitra βοηθούσαν τα φάρμακα χημειοθεραπείας να αποφεύγουν τα «εμπόδια» που δημιουργούνται στον οργανισμό ενός ασθενή και να φθάνουν στον στόχο τους. Πιο συγκεκριμένα, τα δύο χάπια βοήθησαν φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο να φθάσει και να δράσει στην περιοχή του προβλήματος. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια τα δύο χάπια βοήθησαν στο να δράσει η χημειοθεραπεία με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι όγκοι και να αυξάνεται η διάρκεια της ζωής των άρρωστων ποντικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.