Με αδελφούς Κοέν θα «ανοίξει» η Μόστρα

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγεις διαβάζοντας τους τίτλους των 21 ταινιών που απαρτίζουν το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 65ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας και θα κριθούν από την Κριτική Επιτροπή με πρόεδρο τον γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς είναι ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα Μάρκο Μίλερ ρισκάρει. Ισχνή η παρουσία μεγάλων αστέρων στις πέντε αμερικανικές ταινίες του διαγωνιστικού. Πολλοί άγνωστοι σκηνοθέτες. Και δύο γιαπωνέζικα καρτούν... Ισως η διεύθυνση του Φεστιβάλ να αναζητεί νέους δρόμους για να ανανεώσει όχι μόνο το προφίλ αλλά και το «πελατολόγιό» του.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγεις διαβάζοντας τους τίτλους των 21 ταινιών που απαρτίζουν το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 65ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας και θα κριθούν από την Κριτική Επιτροπή με πρόεδρο τον γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς είναι ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μόστρα Μάρκο Μίλερ ρισκάρει. Ισχνή η παρουσία μεγάλων αστέρων στις πέντε αμερικανικές ταινίες του διαγωνιστικού. Πολλοί άγνωστοι σκηνοθέτες. Και δύο γιαπωνέζικα καρτούν… Ισως η διεύθυνση του Φεστιβάλ να αναζητεί νέους δρόμους για να ανανεώσει όχι μόνο το προφίλ αλλά και το «πελατολόγιό» του. Θα φανεί από την Τετάρτη 27 Αυγούστου ως το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.

Οι ουσιαστικοί «κράχτες» της διοργάνωσης βρίσκονται στην έναρξη. Λίγους μήνες μετά τον οσκαρικό θρίαμβο τού «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» οι αδελφοί Τζόελ και Ιθαν Κοέν ανοίγουν την 65η Μόστρα με τοεκτός συναγωνισμού- «Βurn after reading», μία ακόμη συνάντηση των Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ επί της οθόνης.

Πάμε στο διαγωνιστικό. Ο μεξικανός διανοούμενος Γκιγέρμο Αριάγα – σεναριογράφος της «Βαβέλ» και των «Τριών ταφών του Μελκιάδες Εστράδα»- σκηνοθετεί την Κιμ Μπέισινγκερ και τη Σαρλίζ Θερόν στο «Βurning plain («Φλεγόμενη πεδιάδα»), ένα δράμα με θέμα την περίπλοκη σχέση μιας μάνας με την κόρη της. Η Αμερικανίδα Κάθριν Μπίγκελοου σχολιάζει το χάος του πολέμου στο Ιράκ με το «Ηurt locker» και με πρωταγωνιστές τους Ρέιφ Φάινς και Γκάι Πιρς. O Ντάρεν Αρονόφσκι, ιδιόρρυθμος σκηνοθέτης του «π» και του «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο», αλλάζει ύφος με το «Wrestler» («Ο πυγμάχος»), που αναφέρεται σε έναν πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας ( Μίκι Ρουρκ) ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Και ο Τζόναθαν Ντέμι σκηνοθετεί την Ανν Χάθαγουεϊ αλλά και την ξεχασμένη Ντέμπρα Γουίνγκερ στο οικογενειακό δράμα «Rachel gets married» («Η Ρέιτσελ παντρεύεται»).

Δεύτερη χώρα από πλευράς συμμετοχών η Ιταλία με τέσσερις ταινίες: ο έμπειρος Πούπι Αβάτι με το «Ιl pappa di Giovanna» («Ο πατέρας της Τζιοβάνα»), ο Μάρκο Μπέτσις με το «Βorwatchers», ο Πάπι Κορσικάτο με το «Ιl seme della discordia» («Ο σπόρος της διχόνοιας») και ο Φέρζαν Οπετεκ με το «Un giorno perfetto» («Μια τέλεια μέρα»).

Ενδιαφέρουσα και η ιαπωνική πλευρά με μια ταινία ζωντανών ηθοποιών, τον «Αχιλλέα και τη χελώνα» του Τακέσι Κιτάνο, και δύο(!) κινουμένων σχεδίων, τις «Ουράνιες αλυσίδες» του Μαμόρου Οσι και τον «Πόνιο στον γκρεμό της θάλασσας» του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ήδη κατόχου του Χρυσού Λέοντα για το «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων».

Με την Ιαπωνία φλερτάρει όμως και ο Ελβετός Μπάρμπετ Σρέντερ με το «Ιnju», τη μία από τις δύο γαλλικές συμμετοχές. Η δεύτερη είναι ο «Αλλος» («L΄autre») των Πατρίκ Μάριο Μπερνάρ και Πιερ Τρίβιντιτς. Δύο γερμανοί σκηνοθέτες εμφανίζονται στο διαγωνιστικό, ο Κρίστιαν Πέτζολντ με την «Ιεριχώ» και ο Βέρνερ Σρέτερ με τη «Νύχτα του σκύλου» («Νuit de chien»).

Στους «εξωτικούς» του διαγωνιστικού θα βρούμε τον Ρώσο Αλεξέι Γκέρμαν νεότερο με τον «Χάρτινο στρατιώτη», τον αιθιοπικής καταγωγής Γεμανό Χαϊλέ Γκερίμα, που συμμετέχει με την «Τέζα», τον Τούρκο Σεμίχ Καπλάνογλου με το «Sut», τον Αλγερινό Ταρίκ Τεγκούια με την «Ενδοχώρα» και τον Κινέζο Λικ Γουάι Γιου με την «Πλαστική πόλη», συμπαραγωγή Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνίας και Βραζίλιας!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.