«Δεν υπάρχει εμπλοκή στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης»

0υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας διέψευσε από τη Μόσχα τις πληροφορίες περί εμπλοκής στην υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποιους διαγωνισμούς. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στο συνολικό χρονοδιάγραμμα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το έργο. Υστερα από την πρώτη του συνάντηση με τον έλληνα υπουργό, ο νέος υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας ...

0υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας διέψευσε από τη Μόσχα τις πληροφορίες περί εμπλοκής στην υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποιους διαγωνισμούς. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στο συνολικό χρονοδιάγραμμα, ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το έργο.

Υστερα από την πρώτη του συνάντηση με τον έλληνα υπουργό, ο νέος υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάκτο μπορεί να μην είπε πολλά, έκανε όμως ιδιαίτερη αναφορά στους αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι συμμέτοχος της Ρωσίας σε αυτά τα μεγάλα ενεργειακά έργα». Οι δύο άνδρες αποφάσισαν τη σύσταση μεικτής επιτροπής παρακολούθησης αυτών των έργων με στόχο να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Φώλια, οι ομάδες εργασίας θα συναντώνται τακτικά, αλλά και οποτεδήποτε υπάρχει πρόβλημα, έτσι ώστε κάθε πρόβλημα να βρίσκει τη λύση του ακαριαία. Ιδιαίτερα για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream η ομάδα θα είναι διευρυμένη ώστε να περιλαμβάνει επίσης τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Επιπλέον οι υπουργοί συμφώνησαν να ανοίξουν μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους «ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες». Διμερής ομάδα εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών εξάλλου θα ασχοληθεί «εντατικά» και με την επέκταση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα, η οποία σήμερα ισχύει ως το 2016 με δυνατότητα παράτασης για ακόμη δέκα χρόνια. Το θέμα έθεσε ο κ. Φώλιας τονίζοντας ότι η διαδικασία απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί και ότι οι ανάγκες προμήθειας της χώρας για φυσικό αέριο πολλαπλασιάζονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Σμάτκο έδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική τεχνογνωσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου επίσης αποφασίστηκε η σύσταση μεικτών ομάδων εργασίας για θέματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Σμάτκο απεδέχθη άμεσα την πρόταση που του απηύθυνε ο έλληνας υπουργός να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Χάρτη Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα. Ο κ. Φώλιας συναντήθηκε επίσης με τον ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Βίκτορ Χριστένκο, με τον οποίο επίσης συμφώνησαν να διερευνήσουν νέους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών. Ο υπουργός Ανάπτυξης προώθησε, τέλος, την ιδέα ίδρυσης του «Σπιτιού της Ελλάδας», ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.