Ανατιμήσεις φουντώνουν τον πληθωρισμό

Νέο άλμα αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός, σε ύψη πέρα από κάθε δυσμενή πρόβλεψη των τελευταίων μηνών. Αρχικά η κυβέρνηση (στον προϋπολογισμό για το 2008) προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,8% και ήδη αναθεώρησε την πρόβλεψη για 3,5%, ενώ τον Σεπτέμβριο θα προβεί σε νέα αναθεώρηση των προβλέψεων. Η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) θα ανακοινώσει στις 7 Αυγούστου τον πληθωρισμό Ιουλίου, ο οποίος θα είναι τουλάχιστον 5%, ενώ αναμένονται «κακά μαντάτα» και τους επόμενους ...

Αλμα 11,9% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Νέο άλμα αναμένεται να σημειώσει ο πληθωρισμός, σε ύψη πέρα από κάθε δυσμενή πρόβλεψη των τελευταίων μηνών. Αρχικά η κυβέρνηση (στον προϋπολογισμό για το 2008) προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,8% και ήδη αναθεώρησε την πρόβλεψη για 3,5%, ενώ τον Σεπτέμβριο θα προβεί σε νέα αναθεώρηση των προβλέψεων. Η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) θα ανακοινώσει στις 7 Αυγούστου τον πληθωρισμό Ιουλίου, ο οποίος θα είναι τουλάχιστον 5%, ενώ αναμένονται «κακά μαντάτα» και τους επόμενους μήνες, αφού τον Αύγουστο λόγω θερινής ραστώνης είθισται να γίνονται πολλές αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και παροχής υπηρεσιών (και όχι μόνο στην Ελλάδα), ενώ τον Σεπτέμβριο η αγορά θα επιβαρυνθεί από την αύξηση των τιμών χονδρικής. Οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αντιμετωπίζει ήδη τα προβλήματα της ακρίβειας.

Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούνιο του 2008 σημείωσε αύξηση 11,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007, έναντι αυξήσεων 1,8% και 7,2% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2007 προς 2006 και 2006 προς 2005. Μόνο σε έναν μήνα, τον Ιούνιο του 2008, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2008, η αύξηση έφθασε στο 1,5% έναντι αύξησης κατά 0,2% και καμιάς μεταβολής που καταγράφηκε κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2007 και 2006. Οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλήσουν στις τιμές λιανικής πώλησης προϊόντων.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη Βιομηχανία κατά 11,9% τον Ιούνιο 2008 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2007 προήλθε από την αύξηση του δείκτη της εγχώριας αγοράς κατά 12,6% και της εξωτερικής αγοράς κατά 10,1%. Εξάλλου, κατά ομάδες βιομηχανικών κλάδων, η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τον δείκτη τιμών ενεργειακών αγαθών, που έφθασε στο 26,6% και των ενδιάμεσων αγαθών όπου η αύξηση έφθασε στο 9,7%. Χαμηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά (4,1%), στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (3,3%) και στα κεφαλαιουχικά αγαθά (2,7%). Οι αυξήσεις του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία θα «περάσουν», όπως είναι φυσικό, στην κατανάλωση.

Οι όποιες κυβερνητικές προσπάθειες συγκράτησης του πληθωρισμού δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει υψηλό πληθωρισμό. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και στο σύνολο της ευρωζώνης, λένε στο υπουργείο Οικονομίας.

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το 3,7% τον Μάιο στο 4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, ενώ πριν από ένα έτος ήταν 1,9%. (Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 4% τον Μάιο σε 4,3% τον Ιούνιο, ενώ πριν από ένα έτος ήταν 2,1%.) Τον Ιούνιο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία (2,3%), στη Γερμανία και στην Πορτογαλία (από 3,4%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (17,5%), στη Βουλγαρία (14,7%) και στη Λιθουανία (12,7%).

Υπενθυμίζεται ότι σε μια χώραμέλος της ευρωζώνης θα πρέπει ο μέσος όρος πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες να μην υπερβαίνει το 1,5% του μέσου όρου του πληθωρισμού των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις. Με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους η διαφορά αυτή (μεταξύ Ελλάδας και των τριών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις) ξεπερνάει το 1,5% και φθάνει στο 1,9%. Κατά συνέπεια, υπάρχει πρόβλημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.